Πολιτική

Απορρίφθηκε αίτημα για άρση ασυλίας βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που υπερψήφισαν τις «Πρέσπες»

Απορρίφθηκε αίτημα για άρση ασυλίας βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που υπερψήφισαν τις «Πρέσπες»
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ένταση επικράτησε στη Βουλή κατά τη συζήτηση που διεξήχθη επί της μήνυσης για εσχάτη προδοσία και κατάχρηση εξουσίας που κατατέθηκε εναντίον 56 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι ψήφισαν τη Συμφωνία των Πρεσπών, με τα κόμματα να απορρίπτουν ομόφωνα το αίτημα για άρση ασυλίας.

Αιχμές Τασούλα κατά του εισαγγελέα

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, άφησε αιχμές κατά του Εισαγγελέα που έστειλε την υπόθεση στη Βουλή και χαρακτήρισε τη μήνυση αβάσιμη και απαράδεκτη λέγοντας ότι το δικαίωμα γνώμης του βουλευτή δεν μπορεί να το υπονομεύσει καμιά μήνυση για εσχάτη προδοσία. «Αυτή η μήνυση έπρεπε να μην έχει έρθει στην ολομέλεια, έπρεπε να είχε λυθεί στη δικαιοσύνη και να μην έρθει στη Βουλή. Ο Άρειος Πάγος πριν διαβιβάσει μέσω του υπουργού Δικαιοσύνης τη μήνυση κατά πολιτικών προσώπων επιτελεί ένα είδος ελέγχου. Αυτός ο έλεγχος προφανώς δεν είναι επί της καλλιγραφίας των μηνύσεων ή επί του τύπου χαρτιού, είναι στοιχειώδης έλεγχος που έχει να κάνει με όλα τα νομικά επιχειρήματα που ευλόγως και από το Σύνταγμα προερχόμενα ακούστηκαν για το απαράδεκτο και το αβάσιμο αυτής της μήνυσης. Αυτό έπρεπε να είχε γίνει σε προγενέστερο της Βουλής στάδιο. Και όχι εμείς εδώ να διαφωνούμε αν έπρεπε να γίνει στην επιτροπή ή στην ολομέλεια έπρεπε να γίνει από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου», τόνισε ο κ. Τασούλας.

Αντιδράσεις

Κορυφαία στελέχη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, όπως οι Γ. Κατρούγκαλος Ν. Βούτσης, Ν. Φίλης, Δ. Τζανακόπουλος και Σ. Αναγνωστοπούλου υποστήριξαν ότι η δικογραφία δεν έπρεπε να γίνει παραδεκτή από τη Βουλή καθώς παραβιάζεται διάταξη του Συντάγματος (άρθρο 61) που αναφέρει: «O βουλευτής δεν καταδιώκεται ούτε εξετάζεται με οποιονδήποτε τρόπο για γνώμη ή ψήφο που έδωσε κατά την άσκηση των βουλευτικών καθηκόντων».

Νωρίτερα, επικράτησε ένταση, όταν ο προεδρεύων Χαράλαμπος Αθανασίου αρχικώς απέφυγε να αναφερθεί στη γείτονα χώρα ως «Βόρεια Μακεδονία» προκαλώντας φωνές από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ ενώ στη συνέχεια δικαιολόγησε την απόφαση της Βουλής να εισάγει προς ψηφοφορία το αίτημα λέγοντας ότι αφού η Δικαιοσύνη το έστειλε, η Βουλή πρέπει να ψηφίσει. «Ο πρωθυπουργός σέβεται τους θεσμούς και είναι υποχρεωμένος να εφαρμόσει τους νόμους που η βουλή ψήφισε. Είναι εντελώς ακατάληπτη η μήνυση για μένα, δεν έπρεπε να έρθει καθόλου η υπόθεση και η μήνυση εδώ αλλά δυστυχώς ήρθε», τόνισε.

«Αδικηθήκαμε παραταξιακά. Η ΝΔ έχει διαχρονικά σταθεί με μετριοπάθεια στο πλαίσιο του κοινοβουλευτισμού και του κράτους δικαίου. Ποτέ δεν παρεκτράπη. (…). Ποτέ δεν ταυτίστηκε με ακραίες δυνάμεις και λογικές. Με αναγκάζετε να θυμίσω ότι το μέτωπο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που υπηρετούσατε ήταν αυτό που συμπορεύτηκε με ακραίες λογικές πολλές φορές και ιδίως στο δημοψήφισμα 2015. Ας τα αφήσουμε αυτά κι ας κοιτάξουμε πολλά να κερδίσουμε το μέλλον επουλώνοντας τις πληγές του παρελθόντος κι όχι βγάζοντάς τις μπροστά», απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Σπήλιος Λιβανός.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X