Πολιτική

Χειρότερο το εργασιακό που κατέθεσε στη Βουλή ο Κ. Χατζηδάκης

Χειρότερο το εργασιακό που κατέθεσε στη Βουλή ο Κ. Χατζηδάκης
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Είναι σκληροί και αδιόρθωτοι νεοφιλελεύθεροι. Παρά τις κινητοποιήσεις, τις διαμαρτυρίες, τις προτάσεις για βελτιώσεις  το εργασιακό νομοσχέδιο κατατέθηκε, όχι μόνο χωρίς βελτιωτικές αλλαγές, αλλά αντιθέτως με δυσμενέστερες ρυθμίσεις, ιδίως για την προκήρυξη της απεργίας.

Στο νομοσχέδιο παραμένει η «διευθέτηση του χρόνου εργασίας» που μεταφράζεται σε κατάργηση του οκταώρου, απλήρωτες υπερωρίες με ρεπό και ωράριο λάστιχο, ενώ καταργείται η κυριακάτικη αργία σε αρκετούς κλάδους.

Ο Κωστής Χατζηδάκης με τις αντεργατικές ρυθμίσεις  επιχειρεί να μπλοκάρει τις απεργίες. Για παράδειγμα μεταξύ άλλων καταργεί τη διάταξη που δίνει τη δυνατότητα στα συνδικάτα, όταν μια απεργία κρίνεται παράνομη και καταχρηστική από το δικαστήριο, να την επαναπροκηρύσσουν μέσω άλλου, δευτεροβάθμιου σωματείου.

Ειδικότερα, στο νομοσχέδιο αναφέρεται ότι «εάν απεργία ή στάση εργασίας που έχει κηρυχθεί από πρωτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση κριθεί παράνομη σύμφωνα με τη διαδικασία της παρ. 4, δεν επιτρέπεται, μετά την έκδοση της απόφασης, η κήρυξη απεργίας κατά του ίδιου εργοδότη και με ίδια ημερομηνία έναρξης από την αντίστοιχη δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση».

Επίσης, για να γίνει μία απεργία θα πρέπει να προηγηθεί μία απίστευτη γραφειοκρατία. Η 24ωρη προειδοποίηση πλέον θα πρέπει να είναι «έγγραφη, να επιδίδεται με δικαστικό επιμελητή στον εργοδότη ή τους εργοδότες που αφορά και περιλαμβάνει την ημέρα και ώρα έναρξης και τη διάρκεια της απεργίας, τη μορφή αυτής, τα αιτήματα της απεργίας και τους λόγους που τα θεμελιώνουν».

Ακόμα μεγαλύτερη επίθεση δέχεται το δικαίωμα στην απεργία για τους δημοσίους υπαλλήλους. Μπορούν να κάνουν απεργίες, όμως δημιουργεί το θεσμό του «προσωπικού ασφαλείας» και καθορίζει το ποσοστό στο 33%, που σημαίνει ένας στους τρεις δημοσίους υπαλλήλους θα εργάζεται.

Το άρθρο 59 περί «διευθέτησης χρόνου εργασίας» αναφέρει αόριστα τα παρακάτω:

«Εάν δεν υπάρχει συνδικαλιστική οργάνωση ή δεν επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της συνδικαλιστικής οργάνωσης και του εργοδότη, μπορεί, κατόπιν αιτήματος του εργαζομένου, να εφαρμοσθεί το σύστημα διευθέτησης του χρόνου εργασίας, μετά από έγγραφη συμφωνία. Σε κάθε περίπτωση, απαγορεύεται η καταγγελία της σύμβασης εργασίας για τον λόγο ότι ο εργαζόμενος δεν υπέβαλε αίτημα για διευθέτηση του χρόνου εργασίας».

Επίσης καταργείται η κυριακάτικη αργία κλάδων όπως αποθήκες, logistics, κέντρα δεδομένων, μηχανογράφηση. Ειδικότερα καταργείται στους κλάδους:

  • Εφοδιαστικής αλυσίδας (“logistics”), ιδίως παραλαβής, αποθήκευσης, συλλογής και διανομής εμπορευμάτων, όπως και επισκευής και συντήρησης περονοφόρων και ανυψωτικών μηχανημάτων.
  • Κέντρων κοινών υπηρεσιών (“shared services centers”) ομίλων επιχειρήσεων, ιδίως στους τομείς της λογιστικής, του ανθρώπινου δυναμικού, της μισθοδοσίας, των Η/Υ (ΙΤ), της κανονιστικής συμμόρφωσης, των προμηθειών και άλλων.
  • Κέντρων δεδομένων (“data centers”) και εν γένει μηχανογραφικών κέντρων ομίλων επιχειρήσεων,
  • Ψηφιοποίησης έγχαρτου αρχείου.
  • Παροχής υπηρεσιών τηλεφωνικού κέντρου εξυπηρέτησης και τεχνικής υποστήριξης πελατών.
  • Παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος και λατομείων, εξόρυξης ορυκτών και μεταλλευτικών δραστηριοτήτων.
  • Φύλαξης (security).

Βουλή: Κατατέθηκε το εργασιακό νομοσχέδιο – Όλες οι αλλαγές

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X