Πολιτική

Δεν θα γίνει η συνάντηση Μητσοτάκη – Ελπιδοφόρου στο Ground Zero

Δεν θα γίνει η συνάντηση Μητσοτάκη – Ελπιδοφόρου στο Ground Zero
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά. Και αυτό συμβαίνει και με τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Ελπιδοφόρο. Η οποία τελικά όπως όλα δείχνουν, δεν θα γίνει ούτε και στο Ground Zero το πρωί της Παρασκευής (24.09.2021).

Εδώ και σχεδόν δυο 24ωρα έχει στηθεί ένα γαϊτανάκι διαρροών και πληροφοριών για το αν τελικά ο πρωθυπουργός θα συναντήσει τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής. Όλα ξεκίνησαν όταν πρώτος ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης αποφάσισε να μην συναντήσει τον κ. Ελπιδοφόρο, αντιδρώντας στην παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής στα εγκαίνια του «Σπιτιού της Τουρκίας» στο Μανχάταν, δίπλα στον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ και τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Και ενώ η στάση του Κύπριου προέδρου ήταν ξεκάθαρη (δεν συνάντησε τον κ. Ελπιδοφόρο), η Αθήνα ακολούθησε μια άλλη… τακτική. Αρχικά, δεν επιβεβαίωνε ούτε και διέψευδε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ακολουθούσε το παράδειγμα του κ. Αναστασιάδη. Υπήρξε μάλιστα η διαρροή πως ο πρωθυπουργός θα πήγαινε στο Ground Zero (με αφορμή τα 20 χρόνια από τις επιθέσεις τους Δίδυμους Πύργους) και εκεί θα τον υποδεχόταν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής για να τον ξεναγήσει τον ναό του Αγίου Νικολάου, που είχε καταστραφεί στις επιθέσεις και ξαναχτίστηκε.

Και ενώ η Αθήνα φαινόταν να μη δίνει συνέχεια στο θέμα, το μεσημέρι της Πέμπτης (23.09.2021) στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου παραδέχτηκε τη δυσαρέσκεια της κυβέρνησης για τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής και άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για το αν θα τον συναντούσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση που έγινε… γεφύρι της Άρτας, επισήμως γίνεται γνωστό ότι ο πρωθυπουργός δεν θα συναντήσει τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής στο Ground Zero γιατί δεν θα πάει στο μνημείο για τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου λόγω συνάντησης με το editorial board της Wall Street Journal.

Ωστόσο, πηγές αναφέρουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να συναντήσει τον Αρχιεπίσκοπο σε δεξίωση από την ομογένεια όπου αναμένεται να παρευρεθούν 200 Ελληνοαμερικανοί.

Εξάψαλμος Βενιζέλου, επίθεση Κατρούγκαλου

Η ευθεία επίθεση της κυβέρνησης στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο έχει προκαλέσει αίσθηση και πολλές αντιδράσεις.

Από τις πιο ηχηρές αυτή του Ευάγγελου Βενιζέλου, που κατηγόρησε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο για «μυωπική» αντίδραση και ανιστόρητη αντίδραση! Δείτε όλη την ανάρτηση «κόλαφο» εδώ.

Με επίθεση στην κυβέρνηση αντέδρασε και ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, που χαρακτήρισε «ανοίκειο και αντιθεσμικό» το ύφος της κριτικής της κυβέρνησης προς το πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου Αμερικής.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha ο Γιώργος Κατρούγκαλος είπε πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διατύπωσε αορίστως τη «δυσαρέσκεια» και την «ενόχληση» της κυβέρνησης. «Όμως ο κ. Ελπιδοφόρος δεν είναι ούτε υφυπουργός του κ. Μητσοτάκη ούτε στην δούλεψη της οικογένειας του», σχολίασε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ο Κατρούγκαλος είπε ότι υπάρχουν περιπτώσεις που πρέπει να ασκηθεί κριτική σε ενέργειες της Εκκλησίας, σε τομείς δράσης της που επικαλύπτονται με την πολιτική, αυτή πρέπει όμως να είναι πάντα συγκεκριμένη και όχι αφοριστική και ότι επί του προκειμένου δεν θεωρεί προβληματικό να συναντώνται οι Ιεράρχες του Οικουμενικού Πατριαρχείου με εκπροσώπους της Τουρκικής Πολιτείας, για να προωθούν τα θρησκευτικά συμφέροντα της Ορθοδοξίας ή για ανάλογα πνευματικά θέματα. Πρόσθεσε ότι πρόβλημα, πράγματι, δημιούργησε η συνύπαρξη του Αρχιεπίσκοπου Αμερικής με τον ηγέτη του ψευδοκράτους κ. Τατάρ, για το θέμα αυτό όμως ο κ. Ελπιδοφόρος εξήγησε ότι αιφνιδιάστηκε από την παρουσία του και δεν είχε ενημερωθεί γι’ αυτή».

Ο πρώην υπουργός σημείωσε επίσης ότι θεωρεί «επιβεβλημένο να πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο, παρά τις επιφυλάξεις του κυβερνητικού εκπροσώπου. Εκεί, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει την δυνατότητα, να ασκήσει κριτική, όπως εκτιμά, αλλά και με τον τρόπο που προσήκει. Σε διαφορετική περίπτωση, η ζημία από τις ανοίκειες δηλώσεις της κυβέρνησης θα γίνει ακόμη μεγαλύτερη».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X