Πολιτική

Δένδιας σε Τουρκία: Η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν και δεν εκφοβίζεται

Δένδιας σε Τουρκία: Η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν και δεν εκφοβίζεται
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Μήνυμα στην Τουρκία ότι δεν θα οδηγήσουν πουθενά οι προκλήσεις έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στις κοινές δηλώσεις με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη.

Όπως είπε ο κ. Δένδιας, «η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν αλλά και δεν εκφοβίζεται από παράνομες ενέργειες και θα προστατεύσει την κυριαρχία και τα δικαιώματά της».

Μάλιστα, ενόψει του 63ου γύρου διερευνητικών επαφών την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου, ο κ. Δένδιας κατηγόρησε την Τουρκία ότι υπονομεύει το αποτέλεσμα πριν καν αρχίσουν οι συζητήσεις.

«Είναι απαράδεκτο ότι η Τουρκία, με διαρκείς προκλήσεις και εμπρηστικές δηλώσεις, προσπαθεί να υπονομεύσει το κλίμα αυτών των επαφών, πριν καν λάβουν χώρα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας αναφέροντας ως τελευταίο παράδειγμα την επιστολή του Τούρκου μόνιμου αντιπροσώπου στον ΟΗΕ, αναφορικά με το καθεστώς στρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.

Χαρακτήρισε παράδειγμα οξύμωρο τη διαμαρτυρία της Άγκυρας περί στρατικοποίησης των νησιών την ώρα που η ίδια «έχει παρατάξει απέναντι από τα νησιά αυτά τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο στη Μεσόγειο».

Σχετικά με τις πρόσφατες εξαγγελίες της Τουρκίας για τη διεξαγωγή παράνομων γεωτρήσεων στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα, ο κ. Δένδιας θύμισε ότι υπάρχουν αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και εφόσον υπάρξει νέα υποτροπή από την Άγκυρα, «τότε θα πρέπει να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα».

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι οι παράνομες ενέργειες της Άγκυρας των τελευταίων ημερών ανοιχτά της Κρήτης και νοτιοδυτικά της Κύπρου, αποδεικνύουν και στους πιο δύσπιστους «ότι οι εύηχες δηλώσεις που για ένα διάστημα είχαμε ακούσει από πλευράς Τουρκίας, δεν μετουσιώνονται, δυστυχώς, σε πράξεις».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X