Πολιτική

Δημοσκόπηση για την Περιφέρεια Αττικής και τους δήμους το Βόρειου Τομέα

Δημοσκόπηση για την Περιφέρεια Αττικής και τους δήμους το Βόρειου Τομέα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Μικτή είναι η εικόνα σε Περιφέρεια και Δήμους στο Βόρειο Τομέα της Αθήνας σχετικά με τις ισορροπίες ανάμεσα στους υποψηφίους. Αυτό καταγράφει δημοσκόπηση του aftodioikisi.gr  σε δείγμα 1734 πολιτών (1388 με την online έρευνα και τα 346 με την τηλεφωνική) που διεξήχθη από 21 έως 24 Ιουλίου 2023.

Στην Περιφέρεια Αττικής αποτυπώνεται προβάδισμα του νυν «γαλάζιου» περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη με ποσοστό 31,4% έναντι 18,6% του Γιώργου Ιωακειμίδη (ΣΥΡΙΖΑ) και 16,4% του Γιάννη Σγουρού (ΠΑΣΟΚ), γεγονός που προεξοφλεί ότι, με τα σημερινά δεδομένα, η «μάχη» θα κριθεί στο β΄ γύρο. Υπενθυμίζεται ότι στη δημοσκόπηση του Μαΐου, η δυνητική ψήφος για τον κ. Πατούλη ανερχόταν στο 35%, ενώ στις εκλογές του 2019 είχε καταγράψει ποσοστό 42,56%. Στην παρούσα δημοσκόπηση το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου (ΔΞ/ΔΑ) ανέρχεται στο 9,7%.

Στο σημείο αυτό να επισημάνουμε ότι ο Γιώργος Πατούλης δεν θα είναι ο επίσημος υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας ύστερα από τις ζεϊμπεκιές. Το χρίσμα αναμένεται να δοθεί στον δήμαρχο Γλυφάδας Γιώργο Παπανικολάου, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες μετά τις 2 το μεσημέρι αναμένεται να συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αναφορικά με τους δήμους:

-Στο δήμο Χαλανδρίου ο, προερχόμενος από την Αριστερά, νυν δήμαρχος Σίμος Ρούσσος, φαίνεται να κερδίζει εύκολα τους αντιπάλους του, και, μάλιστα, από τον α΄ γύρο με ποσοστό 50,1%. Δεύτερη πλασάρεται η υποψήφια της παράταξης της ΝΔ στο δήμο που κυβέρνησε επίε σειρά ετών πριν το 2014 (Ζαφειρόπουλος, Κουράσης), Κρίστη Αγαπητού με 22,1% και τρίτος ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού Χάρης Ρώμας με 16%. Και οι δύο σε τυχόν δίδυμο β΄ γύρου, χάνουν με συντριπτικά ποσοστά από τον νυν δήμαρχο.

-Στο δήμο Φιλοθέης -Ψυχικού, ξεκάθαρο φαβορί είναι ο πρώην αντιδήμαρχος της νυν δημοτικής Αρχής, Χαράλαμπος Μπονάτσος, ο οποίος, μάλιστα, εκλέγεται από τον α΄γύρο (46,1%), με την, επίσης, αποχωρήσασα από την παράταξη του δημάρχου, Φαίνη Χατζηαθανασιάδου, πρώην πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Ψυχικού να είναι δεύτερη (22,1%) και τον νυν δήμαρχο Δημήτρη Γαλάνη μόλις τρίτο με 15,1% (43,04% το 2019). Εφόσον υπάρξει β΄ γύρος, ο κ. Μπονάτσος εκλέγεται με συντριπτικά ποσοστά τόσο απέναντι στην κ. Χατζηαθνασιάδου όσο και τον κ. Γαλάνη.

-Στον δήμο Πεντέλης η, προερχόμενη από τη ΝΔ, Νατάσα Κοσμοπούλου βρίσκεται πολύ κοντά στην επικράτηση από τον α΄ γύρο (42,7 με όριο το 43%) της νυν «γαλάζιας» δημάρχου Δήμητρας Κεχαγιά που συγκεντρώνει 25,7% (28,32% στον α΄ γύρο των εκλογών του 2019). Μάλιστα, στο β΄ γύρο η διαφορά αυτή εκτοξεύεται στις στις 24 ποσοσταίες μονάδες (54,3 -30%), με τη νυν δήμαρχο να πληρώνει την χειροτέρευση της εικόνας του δήμου της, όπως πιστεύουν πάνω από δύο στους τρεις δημότες της περιοχής (67,1%).

-Στο δήμο Αγίας Παρασκευής η δημοσκόπηση αποτυπώνει την επιθυμία των πολιτών για κάτι νέο. Αυτό το νέο φαίνεται ότι εκφράζει για του δημότες της περιοχής ο 46χρονος Γιάννης Μυλωνάκης, ο οποίος στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ αλλά έχει συσπειρώσει ευρύτερες δυνάμεις στην περιοχή, καταγράφοντας 22,9% στον α΄ γύρο (από 19% στη δημοσκόπηση του Μαΐου και 14,81% στις εκλογές του 2019). Ως αντίπαλοι του στον β΄ γύρο προαλείφονται δύο «παλιοί»: Ο 71χρονος πρώην δήμαρχος Γιάννης Σταθόπουλος που στηρίζεται από το ΣΥΡΙΖΑ (18,7% έναντι 22% στη δημοσκόπηση του Μαΐου και 26,42% στις εκλογές του 2019) και ο, επίσης 71χρονος, νυν «γαλάζιος» δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς (15% έναντι, επίσης, 15% στην δημοσκόπηση του Μαΐου και 27,04% στις εκλογές του 2019), ο οποίος πληρώνει το γεγονός ότι σχεδόν τρεις στους τέσσερις πολίτες (72,5%), θεωρούν ότι η εικόνα του δήμου χειροτέρευσε. Ο κ. Μυλωνάκης υπερτερεί και των δύο στο β΄ γύρο: Ευκολότερα του νυν δημάρχου Β. Ζορμπά (35,9 έναντι 14,7%) και λίγο πιο δύσκολα του πρώην δημάρχου Γ. Σταθόπουλου (33,9 έναντι 27,5%).  Να σημειωθεί ότι εκ παραδρoμ;hς στη δημοσκόπηση δεν συμπεριελήφθηκε ο υποψήφιος της Λαϊκης Συσπείρωσης Ηλίας Τσιμπουκάκης, ο οποίος έχει ως δεξαμενή το 14,4% που απαντά «κανέναν από τους παραπάνω». Να σημειωθεί ότι στις δημοτικές εκλογές του 2019 η παράταξη του ΚΚΕ με άλλον επικεφαλής (Ανδρεας Γκιζιώτης) είχε καταγράψει ποσοστό 6,47%.

-Στο δήμο Αμαρουσίου, το προβάδισμα έχει ο «γαλάζιος» νυν δήμαρχος Θόδωρος Αμπατζόγλου (29,8% έναντι 25% στην δημοσκόπηση του Μαΐου και 33,87% στον α΄ γύρο των εκλογών του 2019) έναντι 17,5% του υποψήφιου του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλη Μπούρα. Ωστόσο το εντυπωσιακό είναι ότι την πρωτιά καταλαμβάνει με ποσοστό, σχεδον,… εκλογής ο «κανένας», με 42,1%, απόρροια της μικρής ικανοποίησης των δημοτών από την θητεία της νυν δημοτικής Αρχής : Πολύ (19,3%), Λίγο (36,8%), Καθόλου (42,1%).

Κυκλοφοριακό και εγκληματικότητα

Αναφορικά με τα προβλήματα, οι δημότες των δήμων του Βορείου Τομέα, θέτουν κατά σειρά:

-Την απουσία χώρων στάθμευσης και το κυκλοφοριακό (47%)

-Την εγκληματικότητα και την ελλιπή αστυνόμευση (42,8%)

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X