Πολιτική

Δημοσκόπηση Interview: Πτώση ΝΔ – Άνοδος ΣΥΡΙΖΑ και άλμα ΚΙΝΑΛ

Δημοσκόπηση Interview: Πτώση ΝΔ – Άνοδος ΣΥΡΙΖΑ και άλμα ΚΙΝΑΛ
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Μια ακόμη δημοσκόπηση αυτή τη φορά της Interview δείχνει πως η ΝΔ έχει πάρει την κατηφόρα με τον ΣΥΡΙΖΑ να ανεβαίνει και το ΚΙΝΑΛ να κάνει άλμα.

Πιο αναλυτικά

Η ΝΔ συγκεντρώνει 34.2%, ο ΣΥΡΙΖΑ 24% και ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής με 12.5%, η Ελληνική Λύση με 4.9%, το ΚΚΕ με 4.5%, το ΜέΡΑ25 με 3.2% και ο Συνασπισμός Δημιουργία με 1,1%. Υψηλό ποσοστό της τάξεως του 8.5% συγκεντρώνουν οι αναποφάσιστοι, ενώ το 5.3% απάντησε «άλλο».

Σύμφωνα με την προηγούμενη μέτρηση η ΝΔ έχασε 1%, ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε 0,9% και το ΚΙΝΑΛ πήρε 3,4%. Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι σε αυτή τη δημοσκόπηση, το Νοέμβριο το ΚΙΝΑΛ φαίνεται να έχει 9,1% όταν οι υπόλοιπες δημοσκοπήσεις το είχαν στο 6%.

Η διαφαινόμενη αύξηση της εκλογικής δύναμης του Κινήματος Αλλαγής, μένει να αποδειχτεί αν είναι συγκυριακή ή αν θα αποκτήσει μονιμότερη βάση.

Επίσης η πτωτική τάση που καταγράφει η Νέα Δημοκρατία στην πρόθεση ψήφου είναι η μικρότερη που είχε από τις αρχές του χρόνου έως τώρα (από το 37.6% στο 34.2%), ενώ από την άλλη πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει τη μεγαλύτερη άνοδο που είχε από τις αρχές του χρόνου έως τώρα (από το 20.5% στο 24.0%).

Στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 18 μονάδες του Αλέξη Τσίπρα, συγκεντρώνοντας το 44% έναντι 26% του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης χάνοντας και οι 2 από μία μονάδα. Αντίθετα, το ποσοστό των ερωτηθέντων που απάντησαν «Κανένας από τους δύο» ανέρχεται στο 30%.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τη δημοφιλία των αρχηγών των κομμάτων στη Βουλή, παρά το γεγονός ότι έχουμε εισέλθει στον τρίτο χρόνο διακυβέρνησης και με το κόσμο να αισθάνεται απογοητευμένος από την διαχείριση της κυβέρνησης σε θέματα πανδημίας και οικονομίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει παραδόξως ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός, με το 49.9% να δηλώνει πως «έχει (μάλλον) θετική άποψη» για τον πρωθυπουργό.

Στη δεύτερη θέση είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης για τον οποίο το 42% έχει θετική άποψη έναντι του 26.2% που τον κρίνει αρνητικά.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι άλλωστε ένα στέλεχος που μέχρι τώρα όχι μόνο δεν έχει ασκήσει κυβερνητικά καθήκοντα, αλλά ούτε καν έγινε βουλευτής.

Στην τρίτη θέση είναι ο Δ. Κουτσούμπας (25.9), ακολουθεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας (23%), έπεται ο Κ. Βελόπουλος (15.5%) και ο Γ. Βαρουφάκης (15.2%).

Η κοινή γνώμη πιέζει για επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολίου

Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων επιθυμεί να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και σε άλλες δραστηριότητες πέρα των υγειονομικών, κυρίως σε επαγγελματικές ομάδες που έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο, όπως στα σώματα ασφαλείας (79.4%), στο στρατό (76.3), στους εκπαιδευτικούς (76.2).

Τέλος, αν και το κόστος στην ψυχική υγεία των πολιτών είναι μεγάλο εξαιτίας της πανδημίας, σχεδόν ένας στους δύο δηλώνει αρκετά αισιόδοξος για το 2022 ενώ η πλειοψηφία (35.1%) θεωρεί ότι η πανδημία θα ελεγχθεί το 2023.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X