Πολιτική

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Τρόμος για πανδημία και ακρίβεια – «Τα χειρότερα είναι μπροστά»

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Τρόμος για πανδημία και ακρίβεια – «Τα χειρότερα είναι μπροστά»
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Όχι μόνο οι πολίτες πιστεύουν ότι τα χειρότερα είναι μπροστά μας, αλλά ανησυχούν για την πανδημία (και μάλιστα η έκρηξη κρουσμάτων και θανάτων έχει εντείνει τους φόβους) αλλά και για την οικονομία. Η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega, δεν παίρνει καθόλου καλό βαθμό! Το αντίθετο θα έλεγε κανείς…

Είναι χαρακτηριστικές οι απαντήσεις των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση για την πορεία της χώρας. Το 51%, κρίνει ότι κινούμαστε προς τη λάθος κατεύθυνση και το 40%  προς τη θετική. Όχι μόνο σε ό,τι αφορά στην πανδημία, αλλά γενικά.

Στο ερώτημα αν έχουμε «αφήσει τα χειρότερα πίσω μας ή είναι μπροστά μας», το 35% λέει ότι τα χειρότερα πέρασαν αλλά το 58% ότι είναι μπροστά μας!

Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους πολίτες, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, είναι η πανδημία. Το 38% απαντά ότι το μεγαλύτερο (από τα 5 που δίνονται ως επιλογές) πρόβλημα είναι η πανδημία και η ιατρική περίθαλψη. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις ένα μήνα πριν η πανδημία ήταν στο 20% και πιο σοβαρό πρόβλημα φάνταζε η ακρίβεια!

Δεύτερο πιο σοβαρό σε ποσοστό 28% είναι οικονομία και ακρίβεια όταν τον Οκτώβριο ήταν στο 40%. Ακολουθεί η ανεργία με 8%, οι πολιτικοί και το πολιτικό σύστημα με 6% και η εξωτερική πολιτική με 3%.

Άλλο… κακό μαντάτο για την κυβέρνηση είναι οι εντυπώσεις που έχει ο κόσμος για το έργο της στη δημόσια υγεία. Το 56% το κρίνει μάλλον αρνητικά και το 33% μάλλον θετικά ενώ το 10% ούτε το ένα ούτε το άλλο.

Δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση

Η κυβέρνηση συνολικά αξιολογείται θετικά σε ποσοστό 40% και αρνητικά 53%. Η ΝΔ χάνει πέντε μονάδες από τον περασμένο Μάιο ως προς τις θετικές γνώμες ενώ και ο ΣΥΡΙΖΑ από το 15% πριν έξι μήνες υποχωρεί. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αξιολογεί θετικά μόλις το 14% των πολιτών και αρνητικά το 78%.

Ως προς την αξιολόγηση πρωθυπουργού και αρχηγού αξιωματικής αντιπολίτευσης, το 45% κρίνει θετικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το 50% αρνητικά, περισσότερες δηλαδή οι αρνητικές από τις θετικές.

Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 30%, χάνοντας μία μονάδα από την έρευνα του Οκτωβρίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποχωρήσει στο 18,6%, με αποτέλεσμα η διαφορά των δύο κομμάτων να βρίσκεται στις 11,4 μονάδες.

Στην τρίτη θέση της πρόθεσης ψήφου είναι το Κίνημα Αλλαγής, που σταθεροποιείται σε ποσοστά κοντά στο 10% και συγκεκριμένα 9,6%.

Τέταρτο είναι το ΚΚΕ με 4,9%, ακολουθεί η Ελληνική Λύση με 4,2%, το ΜέΡΑ25 με 3,3%, οι Έλληνες για την Πατρίδα του Κασιδιάρη με 1,2%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι στο 13,8%, με 1 στους 10 ψηφοφόρους να δηλώνει αναποφάσιστος.

Στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 39% και ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 16%, ο Γιάνης Βαρουφάκης με 3%.

Τα εμβόλια

Το 79% των πολιτών δηλώνουν ότι έχουν εμβολιαστεί και το 19% ότι δεν έχει κάνει το εμβόλιο. Η αύξηση όσων δηλώνουν εμβολιασμένοι είναι εντυπωσιακή, από 43% τον Μάιο σε 79% σήμερα.

Στις ηλικίες 17-34 εμβολιασμένοι δηλώνουν σε ποσοστό 72%, στις ηλικίες 35-44 το 75%, στις ηλικίες 45-54 ένα ποσοστό 77%, στις ηλικίες 55-64 ποσοστό 82% και στις ηλικίες 65 ετών και άνω το ποσοστό φτάνει το 90%.

Ως προς την πρόθεση εμβολιασμού, το 4% όσων δεν έχουν κάνει λένε ότι θα το κάνουν και ένα ισχυρό 11% λέει ότι δεν θα το κάνει.

Για την ασφάλεια των εμβολίων, το 67%, δηλαδή 2 στους 3, δηλώνουν ότι είναι ασφαλή και το 20% ότι δεν είναι.

Οκτώ στους 10 πολίτες δηλώνουν υπέρ των εμβολίων και ένα 15% κατά.

https://youtu.be/Bd8MAybiLi0

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X