Θέμα

Δημοσκόπηση Prorata: Μητσοτάκης ο μεγαλύτερος υπεύθυνος για το μπάχαλο στους δρόμους

Δημοσκόπηση Prorata: Μητσοτάκης ο μεγαλύτερος υπεύθυνος για το μπάχαλο στους δρόμους
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ποιος έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη για το κλείσιμο κεντρικών δρόμων της Αττικής κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας; ρωτήθηκαν όσοι συμμετείχαν στη δημοσκόπηση της Protata για το tvxs.gr. Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν η πρώτη τους… προτίμηση.

Η δημοσκόπηση έγινε το διήμερο που η κακοκαιρία «Ελπίς» ταλαιπώρησε τη χώρα, στις 25 και 26 Ιανουαρίου δηλαδή, σε δείγμα 810 ατόμων. Οι περισσότεροι απ’ αυτούς «έδειξαν» την κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό ως υπεύθυνους για το πρωτοφανές μπάχαλο και την αδιανόητη ταλαιπωρία χιλιάδων πολιτών, όχι μόνο στους δρόμους αλλά και μέσα στα ίδια τους τα σπίτια που έμειναν χωρίς ρεύμα!

Κυβέρνηση στον… πάγο

Το 66% των ερωτηθέντων δηλώνει μη ικανοποιημένο από την κυβέρνηση στη διαχείριση της πανδημίας. Αυτό το ποσοστό απαντά «καθόλου ικανοποιημένος», ενώ το 22% δηλώνει «όχι ιδιαίτερα ικανοποιημένος».

Με βάση την ηλικία, στο σύνολο των ηλικιακών κατηγοριών η πλειονότητα δηλώνει πως «καθόλου» ή «όχι ιδιαίτερα» ικανοποιημένη. Το υψηλότερο ποσοστό συναντάται στην κατηγορία 17-34 ετών (91%). Αντίστοιχη απάντηση δίνει το 88% των πολιτών 35 έως 54 ετών και το 86 των πολιτών ηλικίας άνω των 55 ετών.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η θέση των πολιτών με βάση την κομματική προτίμηση, καθώς τη κυβερνητική διαχείριση αποδοκιμάζει και η πλειονότητα των ψηφοφόρων της ΝΔ και μάλιστα με το πολύ υψηλό ποσοστό του 70%. «Καθόλου/ Όχι ιδιαίτερα ικανοποιημένος» δηλώνει και το 98% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το 94% αυτών του ΚΙΝΑΛ.

Ανέτοιμος ο κρατικός μηχανισμός

Το 87% θεωρεί ότι ο κρατικός μηχανισμός δεν ήταν προετοιμασμένος. Το 66% θεωρεί πως «σίγουρα» δεν ήταν επαρκώς προετοιμασμένος, ενώ το 22% δηλώνει πως «μάλλον» δεν ήταν επαρκώς προετοιμασμένος.

Με βάση την ηλικία, στο σύνολο των ηλικιακών κατηγοριών, το μεγαλύτερο ποσοστό συναντάται και πάλι στις ηλικίες 17-34 ετών (91%) και ακολουθεί η ηλικιακή κατηγορία 35 έως 54 με 89% και η κατηγορία άνω των 55 ετών με 86%.

Με βάση την κομματική προτίμηση, και πάλι η συντριπτική πλειονότητα των ψηφοφόρων της ΝΔ εμφανίζονται απογοτευμένοι με το 73% να δηλώνει πως ο κρατικός μηχανισμός «σίγουρα ή μάλλον» δεν ήταν προετοιμασμένος για τη διαχείριση της κακοκαιρίας. Για όσους αισθάνονται πιο κοντά στο ΣΥΡΙΖΑ το ποσοστό αποδοκιμασίας είναι σχεδόν καθολικό (97%), ενώ στο ΚΙΝΑΛ ανέρχεται στο 90%.

Υπεύθυνος ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Όσον αφορά στο πρόσωπο που έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη για το χάος που επικράτησε στην Αττική, με το κλείσιμο κεντρικών δρόμων, το μεγαλύτερο ποσοστό συγκεντρώνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (33%), ενώ ακολουθεί ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης (20%). Ποσοστό 16% συγκεντρώνει ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, και οι «ιδιωτικές εταιρείες διαχείρισης αυτοκινητόδρομων», δηλαδή η Αττική Οδός περισσότερο. Τέλος ένα 9% αποδίδει την ευθύνη στους «οδηγούς που δεν έλαβαν σοβαρά τις προειδοποιήσεις».

Στον Κυριάκο Μητσοτάκη αποδίδεται η μεγαλύτερη ευθύνη και με βάση τον ηλικιακό διαχωρισμό των πολιτών. Στις ηλικίες 17 έως 34 την ευθύνη στον πρωθυπουργό χρεώνει το 36%, στις ηλικίες 35 έως 54 το 33%, ενώ στην ηλικιακή κατηγορία άνω των 55 το 31%,

Με βάση την κομματική προτίμηση, όσοι αισθάνονται πιο κοντά στη Νέα Δημοκρατία, θεωρούν πως τη μεγαλύτερη ευθύνη έχουν «ορισμένες ιδιωτικές εταιρείες διαχείρισης αυτοκινητόδρομων» (26%). Ακολουθεί ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας (22%) και η Περιφέρεια Αττικής (20%), ενώ σχετικά υψηλό είναι και το ποσοστό όσων θεωρούν πως ευθύνονται ορισμένοι οδηγοί που δεν έλαβαν σοβαρά υπόψη τις προειδοποιήσεις (15%). Αντίθετα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευθύνεται μόλις για το 6%, ποσοστό χαμηλότερο και από αυτούς που θεωρούν πως το κλείσιμο λόγω του χιονιά ήταν αναπόφευκτο.

Όσον αφορά στους πολίτες που αισθάνονται πιο κοντά στο ΣΥΡΙΖΑ, η πλειονότητα θεωρεί πως τη μεγαλύτερη ευθύνη την έχει ο πρωθυπουργός (65%), ενώ ίδιο ποσοστό συγκεντρώνει ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας (15%) και η Περιφέρεια Αττικής (15%).

Οι πολίτες που αισθάνονται πιο κοντά στο ΚΙΝΑΛ, θεωρούν πως την μεγαλύτερη ευθύνη μοιράζονται ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, συγκεντρώνοντας και οι δύο ποσοστό 26%. Στους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ, ίδιο ποσοστό ευθύνης (17%) συγκεντρώνουν και οι «ιδιωτικές εταιρείες διαχείρισης αυτοκινητόδρομων», αλλά και η Περιφέρεια Αττικής.

Ο Προβοκάτορας: Πανικόβλητοι και ανόητοι έστησαν δημοσκόπηση

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X