Θέμα

Δημοσκόπηση Prorata: «Τιτανικός» η κυβέρνηση Μητσοτάκη! «Καυτή ανάσα» του ΣΥΡΙΖΑ – Στο 5,5% πλέον η διαφορά

Δημοσκόπηση Prorata: «Τιτανικός» η κυβέρνηση Μητσοτάκη! «Καυτή ανάσα» του ΣΥΡΙΖΑ – Στο 5,5% πλέον η διαφορά
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ακόμα μια δημοσκόπηση – κόλαφος για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, η… ελεύθερη πτώση της οποίας είναι πια φανερά και πιο έντονη σε κάθε νέα έρευνα. Οι πολίτες εμφανίζονται εξαιρετικά δυσαρεστημένοι για την πολιτική της κυβέρνησης ΝΔ στο θέμα της ακρίβειας και τα εργασιακά με αιχμή τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας.

Η δημοσκόπηση της Prorata που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα των Συντακτών, αποτυπώνει και νέα πτώση στην εκτίμηση πρόθεσης ψήφου με τη διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ να είναι στο 5,5%.

Συγκεκριμένα, η ΝΔ καταγράφει στην εκτίμηση πρόθεσης ψήφου ποσοστό 30%, μειωμένο κατά μια μονάδα σε σχέση με τη δημοσκόπηση της Prorata τον Μάρτιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ποσοστό 24,5%, αυξημένο κατά 0,5% σε σχέση με τον Μάρτιο.

Το ΚΙΝΑΛ χάνει 0,5% και καταγράφει ποσοστό 12%, δείχνοντας ότι συνεχίζεται η ισχυρή καθοδική πίεση που δέχεται μετά την πρώτη δημοσκοπική άνοδο με την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη. Το ΚΚΕ συγκεντρώνει 5%, η Ελληνική Λύση 3,5% και το ΜέΡΑ25 καταγράφεται στο 2%.

Να σημειωθεί ότι το 76% των ερωτηθέντων χαρακτηρίζει τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας ως σίγουρα και μάλλον ανεπαρκή ενώ το 96% εκφράζει πολύ μεγάλη ανησυχία για τις ανατιμήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, το 91% για τις ανατιμήσεις στα τρόφιμα και το 88% για τις ανατιμήσεις σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο θέρμανσης.

Χαρακτηριστική της κατάστασης που επικρατεί στην κοινωνία είναι οι απαντήσεις των πολιτών όσον αναφορά τα συναισθήματα που τους διακατέχουν. Και αυτά είναι η απογοήτευση σε ποσοστό 43%, ο θυμός σε ποσοστό 34%, η απελπισία σε ποσοστό 27% και ο φόβος σε ποσοστό 20%. Δείκτες ιδιαίτερα αυξημένοι σε σχέση με προηγούμενη έρευνα πριν από περίπου έξι μήνες.

Συνολικά, τα παραπάνω ευρήματα είναι μια σαφής ένδειξη αλλαγής του πολιτικού σκηνικού. Μια κοινωνία κουρασμένη και θυμωμένη, έτοιμη να μεταβάλει την εκλογική της συμπεριφορά.

Κερδισμένο στη μεγάλη εικόνα είναι σαφώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που δείχνει μετά από μια περίοδο στασιμότητας να κερδίζει πόντους, ευνοούμενο σαφώς και από την υποχώρηση του αντι-ΣΥΡΙΖΑ ρεύματος. Ενδεικτικό τούτου, ότι η κοινή γνώμη, για πρώτη φορά μετά από σχεδόν μια πενταετία, μοιάζει απόλυτα διχασμένη σε σχέση με το ποιο πολιτικό κόμμα, η Ν.Δ. ή ο ΣΥΡΙΖΑ, θα την ενοχλούσε περισσότερο να κερδίσει τις επόμενες εκλογές. Εν τούτοις, στο νέο τοπίο, δεν θα πρέπει κανείς να υποτιμάει τα διδάγματα της προηγούμενης ταραχώδους δεκαετίας αλλά και της πολύ πρόσφατης εκλογικής ιστορίας, όπως αυτή αποτυπώθηκε και στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας:

Οι κρίσεις αποτελούν σημαντική ευκαιρία για ανάδειξη δυνάμεων που προσανατολίζονται στην κοινωνική αλλαγή με προοδευτικό πρόσημο αλλά και άλλων, υπερσυντηρητικών, που επιχειρούν να διαιρέσουν και να γυρίσουν το μεγάλο ρολόι του χρόνου στις πιο σκοτεινές περιόδους της ανθρώπινης ιστορίας.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X