Πολιτική

ΕΛ.ΑΣ.: Έρχονται καρατομήσεις

ΕΛ.ΑΣ.: Έρχονται καρατομήσεις
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

ΕΛ.ΑΣ.: Επτά είναι οι πρώτες καρατομήσεις αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. και έπονται και άλλες από υψηλότερους βαθμούς και θέσεις, αναφορικά με την απρόσκοπτη και ανεξέλεγκτη πορεία του δολοφονικού κονβόι των χούλιγκαν στην Ελλάδα.

Ήδη στους κόλπους της ΕΛ.ΑΣ. έχει ανοίξει συζήτηση σε σχέση με την «καρατόμηση» των εφτά αξιωματικών που ανακοινώθηκε από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Οικονόμου.

Και αυτό διότι πολλά είναι τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. που θεωρούν ότι την «πλήρωσαν» μόνο οι «εύκολοι στόχοι»: Ο προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους (ΥΑΒΑΧ) και έξι επικεφαλής της Τροχαίας των περιοχών από όπου πέρασαν οι χούλιγκαν οδικώς.

Στελέχη του αρμόδιου υπουργείου, αναφέρουν πως αναγνωρίζουν τα σοβαρά λάθη που έγιναν και θα αποδοθούν ευθύνες, -επικοινωνιακού χαρακτήρα- σε αυτούς που τις έχουν σε υψηλό επίπεδο. Οι 7 πρώτες απομακρύνσεις είναι η αρχή και κατά τη διάρκεια της εσωτερικής έρευνας θα αποδοθούν και σε άλλους που τις έχουν σε ακόμη υψηλότερο επίπεδο. Αν ο αριθμός των υπευθύνων είναι μεγάλος και σε θέσεις-κλειδιά, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο έκτακτων κρίσεων αξιωματικών της Αστυνομίας.

Αμεσα απομακρύνθηκαν ο προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους, ο οποίος όμως στις 25 Ιουλίου, 6 και 7 Αυγούστου ενημέρωσε για την έλευση των χούλιγκαν. Απομακρύνθηκαν επίσης οι επικεφαλής του Τμήματος Τροχαίας Ιωαννίνων, του Γ’ Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Αντιρρίου-Ιωαννίνων, του Β’ Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Αντιρρίου-Ιωαννίνων, του Α’ Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Αντιρρίου-Ιωαννίνων, του Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων ΠΑΘΕ Αχαΐας, του Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων ΠΑΘΕ Κορινθίας.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου – αφού δεν παραιτήθηκε- τόνισε: «Εξυπακούεται, φυσικά, ότι οι απομακρύνσεις και οι μετακινήσεις εξαιτίας του συγκεκριμένου περιστατικού δεν θα σταματήσουν εδώ. Για αυτό και, παράλληλα, έδωσα εντολή στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. για την τάχιστη διεξαγωγή και περάτωση εσωτερικής έρευνας για την πλήρη διακρίβωση των συμβάντων, από την είσοδο των οπαδών στην Ελλάδα και ύστερα, ώστε να εντοπισθούν και να αποδοθούν οι δέουσες ευθύνες σε κάθε επίπεδο και με οποιαδήποτε μορφή».

Πηγές ΕΛ.ΑΣ: Να μη δοθεί η εικόνα των αποδιοπομπαίων τράγων

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. προσθέτουν ότι «οι ευθύνες θα έπρεπε να αποδοθούν σε υψηλότερα κλιμάκια και όχι να δοθεί η εικόνα των αποδιοπομπαίων τράγων».

Πηγή της λεωφόρου Κατεχάκη που απάντησε ότι «η έρευνα θα κινηθεί με γρήγορες διαδικασίες και εάν αποδειχθούν ευθύνες σε ανώτερα κλιμάκια θα αποδοθούν τάχιστα. Η έρευνα ανατέθηκε σε ανώτατο αξιωματικό, ο οποίος άμεσα θα έχει αποτελέσματα».

Έμπειροι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. σημειώνουν, πάντως, ότι η διαχείριση της κατάστασης με τους Κροάτες χούλιγκαν ήρθε να αναδείξει παθογένειες που πλήττουν επί σειρά ετών το Σώμα. Σημειώνουν ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Αστυνομία δείχνει να «χωλαίνει», έχοντας «δομικά» προβλήματα στη λειτουργία της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν μερικές εβδομάδες, οι διοικήσεις του ΠΑΟ και της ΑΕΚ (ως προς τον Παναθηναϊκό είχε ενδιαφερθεί και εμπλακεί προσωπικά ο Γιάννης Αλαφούζος) είχαν έρθει σε επαφή με τον προκάτοχο του σημερινού υπουργού, Νότη Μηταράκη, για να τον ενημερώσουν ότι κατά τις δικές τους πληροφορίες υπάρχει οπαδικό σχέδιο ακραίων οπαδών και νεοναζί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ και της Μαρσέϊγ προκειμένου να προκαλέσουν επεισόδια στα παιχνίδια για τα προκριματικά των ευρωπαϊκών ομίλων με ΠΑΟ και ΑΕΚ.

Οι ιδιοκτησίες των ομάδων ζήτησαν από τον Νότη Μηταράκη να κινηθεί άμεσα και να ζητήσει από την UEFA την απαγόρευση μετακίνησης φιλάθλων σε αυτά τα παιχνίδια και την συνακόλουθη απαγόρευση να πάρουν εισιτήρια και να μπουν στα γήπεδα. Ο πρώην υπουργός συνομίλησε, σύμφωνα με πληροφορίες, με πολύ στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού και έλαβε την σύμφωνη γνώμη του ώστε να διατυπώσει το σχετικό αίτημα προς την UEFA. Η τελευταία ανταποκρίθηκε και έτσι συμφωνήθηκε μεταξύ των ομάδων να μην υπάρξουν μετακινήσεις φιλάθλων και αν μην δοθούν εισιτήρια.

Υπήρξε, δηλαδή, ενημέρωση και επιχειρησιακός συναγερμός αρκετές εβδομάδες νωρίτερα και επαρκής χρόνος προετοιμασίας, κάτι που δεν δικαιολογεί την εγκληματική αδράνεια της φυσικής και πολιτικής ηγεσίας της αστυνομίας και οι ευθύνες δεν εξαντλούνται, προφανώς, μόνο σε κάποιους …τροχονόμους.

Εισαγγελική παρέμβαση

Εν τω μεταξύ, τη γρήγορη και αποτελεσματική διαλεύκανση της υπόθεσης της δολοφονίας του 29χρονου φιλάθλου της ΑΕΚ ζητά με παραγγελία της προς τους προϊσταμένους των Εισαγγελιών Εφετών και Πρωτοδικών Αθηνών η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη. Στο έγγραφό της, ζητά «να μεριμνήσετε για τον ενδελεχή έλεγχο της υπόθεσης και τη σε βάθος και με πληρότητα έρευνα, καθώς και την εξαντλητική συλλογή των αναγκαίων αποδεικτικών στοιχείων, προκειμένου αφενός μεν να εξακριβωθούν τα στοιχεία του δράστη της ανθρωποκτονίας με πρόθεση, αφετέρου δε να διερευνηθεί η διάπραξη και άλλων εγκλημάτων». Την προσωπική εποπτεία των ερευνών για την υπόθεση έχει η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, Μαρία Γκανέ.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X