Πολιτική

Ελληνοτουρκικά- Θρίλερ στο Αιγαίο: Η τουρκική προκλητικότητα επί τάπητος σήμερα στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών

Ελληνοτουρκικά- Θρίλερ στο Αιγαίο: Η τουρκική προκλητικότητα επί τάπητος σήμερα στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Δέσμη κυρώσεων αναμένεται να τεθεί σήμερα επί τάπητος στην άτυπο Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που γίνεται στο Βερολίνο, ως απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα, με φόντο τη νέα NAVTEX της Άγκυρας για το Oruc Reis κι ενώ στο διπλωματικό πεδίο καταγράφεται και το δεύτερο τηλεφώνημα του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στο Βερολίνο, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ αναμένεται να παρουσιάσει στους ΥΠΕΞ τις επιλογές που έχει επεξεργαστεί για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας.

Η Αθήνα αναμένει από τον ύπατο εκπρόσωπο Εξωτερικών, Ζοζέπ Μπορέλ, να παρουσιάσει συγκεκριμένο κατάλογο κυρώσεων για την Τουρκία.

Αποφάσεις ωστόσο δεν αναμένονται, καθώς πρόκειται για άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των 27 χωρών – μελών της Ε.Ε. Οι όποιες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στην ειδική Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών, στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου των 27 χωρών – μελών της Ε.Ε.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της διπλωματικής προσπάθειας εκτόνωσης της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο ξεδιπλώνονται σχετικές πρωτοβουλίες από Ουάσιγκτον και Βερολίνο. Όπως έγινε γνωστό από την Αννέτ Καρενμπάουερ, σήμερα θα υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία της Ανγκελα Μέρκελ με τον Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν.

Το δεύτερο τηλεφώνημα Τραμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ τηλεφώνησε χθες για δεύτερη φορά στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Τραμπ ενημέρωσε τον Μητσοτάκη για τη συνομιλία που είχε νωρίτερα με τον πρόεδρο της Τουρκίας  Ταγίπ Ερντογάν και επανέλαβε ότι θέλει αποκλιμάκωση της έντασης.

Προηγήθηκε τηλεφώνημα του Αμερικανού προέδρου στον Έλληνα πρωθυπουργό την Τετάρτη, με αφορμή την ένταση στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Τα βλέμματα στην Ανατολική Μεσόγειο

Τα βλέμματα παραμένουν στραμμένα στην Ανατολική Μεσόγειο, με φόντο την κλιμάκωση της έντασης από την πλευρά της Τουρκίας.

Η Άγκυρα εξέδωσε χθες νέα NAVTEX για το Oruc Reis, μερικές ώρες πριν από τη λήξη της προηγούμενης, την ώρα που οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών συζητούν τον κατάλογο κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

«Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ποιος επιθυμεί την αποκλιμάκωση και ποιος όχι», ανέφεραν διπλωματικές πηγές, σχολιάζοντας την κίνηση της γειτονικής χώρας. «Ποιος καλεί προσχηματικά σε διάλογο και ποιος τον εννοεί πραγματικά», πρόσθεταν χαρακτηριστικά, όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι, η Άγκυρα δέσμευσε διαφορετική περιοχή, πιο νότια και πιο δυτικά, ώστε να συνεχιστούν οι έρευνες του Oruc Reis.

«Οι σεισμογραφικές έρευνες θα διεξαχθούν από τις 27 Αυγούστου έως την 1η Σεπτεμβρίου» ανακοίνωσε με Navtex το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό.

Νωρίτερα η Τουρκία εξέδωσε νέα NAVTEX για ασκήσεις με πραγματικά πυρά έως τις 1-2 Σεπτεμβρίου στην ανατολική Μεσόγειο, στα ανοικτά της ακτής του Ισκεντερούν (Αλεξανδρέτα), βορειοανατολικά της Κύπρου.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, απάντησε με αντι-Navtex από τον σταθμό της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού Ηρακλείου Κρήτης. Στην αντι- Navtex τονίζεται ότι είναι άκυρη η παράνομη τουρκική Navtex, η οποία έχει εκδοθεί από μη εξουσιοδοτημένη υπηρεσία και η τουρκική δραστηριότητα είναι παράνομη καθόσον  αφορά σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Ενόχληση στην Τουρκία για την άσκηση «Ευνομία»

Αναστάτωση στο τουρκικό επιτελείο προκαλεί και η μεγάλης κλίμακας αεροναυτική άσκηση «ευνομία» που διεξάγεται αυτήν την περίοδο στην Κυπριακή ΑΟΖ με την συμμετοχή πλωτών και ιπτάμενων μέσων από Ελλάδα Κύπρο Γαλλία και Ιταλία.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι υποστήριξε πως η ανάπτυξη γαλλικών πολεμικών αεροσκαφών στην Κύπρο παραβιάζει συνθήκες αναφορικά με τον έλεγχο και τη διοίκηση του νησιού μετά την ανεξαρτησία του από τη Βρετανία το 1960.

Ο Ακσόι υποστήριξε ακόμη πως η στάση της Γαλλίας ενθαρρύνει επικίνδυνα την Ελλάδα και την Κύπρο να κλιμακώσουν περαιτέρω τις εντάσεις στην περιοχή.

Ακάρ: «Είμαστε υπέρ του διαλόγου με την Ελλάδα – Θα πρέπει να είναι η πρώτη επιλογή, αλλιώς θα ακολουθήσουν ανεπιθύμητες καταστάσεις»

Ο Ακάρ υποστήριξε ότι Ελλάδα και Αίγυπτος βγαίνουν αμφότερες χαμένες από την πρόσφατη συμφωνία για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωών. Από την άλλη, ο Ακάρ δήλωσε ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη για διάλογο με την Ελλάδα αναφορικά με τα «προβλήματα» στο Αιγαίο. «Είμαστε υπέρ των συνομιλιών. Ας μιλήσουμε. Είμαστε ανοικτοί στον διάλογο, θέλουμε ειρήνη και ηρεμία, αλλά θέλουμε να αναγνωρίζονται και νόμιμα δικαιώματά μας. (…) Ως Τούρκοι και Έλληνες πρέπει να μιλήσουμε, να συζητήσουμε και να λύσουμε τα προβλήματά μας χωρίς να καταφεύγουμε στην Ευρώπη, την ΕΕ ή τη Γαλλία. Αν οι Έλληνες ομόλογοί μας το αποφασίσουν τις ερχόμενες ημέρες, ευχαρίστως να τους υποδεχθούμε εδώ».

Μάλιστα, το Anadolu αναμετέδωσε και στα ελληνικά τις δηλώσεις Ακάρ περί διαλόγου:

O Aκάρ προειδοποίησε ότι «δεν θα πρέπει να δοκιμαστεί η δύναμη της Τουρκίας». «Τα σύνορα της Τουρκίας είναι σαφή στην Ανατολική Μεσόγειο. Έχουμε πει τι θα συμβεί αν τα παραβιάσετε. Αλλά πάντα υπογραμμίζουμε ότι είμαστε υπέρ του διαλόγου. Ο διάλογος για την Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να είναι η πρώτη επιλογή, ειδάλλως θα ακολουθήσουν ανεπιθύμητες καταστάσεις».

Πυρά Ακάρ κατά της Γαλλίας

«Έχουν παρέλθει οι εποχές των παλικαρισμών»
Ενώ δεν παρέλειψε να εξαπολύσει νέα πυρά κατά της Γαλλίας: «Η Γαλλία έχει παραβιάσει τις διεθνείς συμβάσεις, αναπτύσσοντας τρία μαχητικά αεροσκάφη στην ελληνοκυπριακή πλευρά (…). Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ προσεγγίζει αντικειμενικά το θέμα με λογικές δηλώσεις που βασίζονται στο δίκαιο, λαμβάνοντας υπόψη τις τάσεις σε όλον τον κόσμο και στοχεύει πραγματικά στη μείωση των εντάσεων. Αλλά απέναντι σε αυτό υπάρχουν οι δηλώσεις που έρχονται από τη Γαλλία που δεν είναι δυνατόν να γίνουν κατανοητές. Όταν εμφανίζεται το συναίσθημα εξαφανίζεται η λογική. Αυτή είναι η μόνη εξήγηση. Αλλά είναι φενάκη να νομίζει κανείς ότι εμποδίζει τις δραστηριότητες της Τουρκίας μέσα από ασκήσεις και με άλλες πρωτοβουλίες . Οι Γάλλοι έχουν ελεύθερα αεροσκάφη στην Κύπρο. Γιατί ήρθαν εκεί; Είστε εγγυήτρια δύναμη; Έχετε τέτοιο δικαίωμα; Έχουν παρέλθει οι εποχές των παλικαρισμών», είπε.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X