Πολιτική

Ενόχληση Μητσοτάκη από την ακύρωση της συνάντησης από τον Σούνακ

Ενόχληση Μητσοτάκη από την ακύρωση της συνάντησης από τον Σούνακ
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

«Εκφράζω την ενόχλησή μου για το γεγονός ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός ακύρωσε την προγραμματισμένη μας συνάντηση λίγες ώρες πριν αυτή πραγματοποιηθεί.

Ελλάδα και Βρετανία ενώνονται από παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και το πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων είναι εξαιρετικά ευρύ.

 

Οι θέσεις της Ελλάδος για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι γνωστές. Ήλπιζα να έχω την ευκαιρία να τις συζητήσω και με τον Βρετανό ομόλογό μου, μαζί με τις μεγάλες προκλήσεις της διεθνούς συγκυρίας: Γάζα, Ουκρανία, Κλιματική κρίση, μετανάστευση.

Όποιος πιστεύει στην ορθότητα και το δίκαιο των θέσεών του δεν φοβάται ποτέ την αντιπαράθεση επιχειρημάτων».

 

Είχε προηγηθεί τοποθέτηση της Ντάουνινγκ Στριτ ότι ο Ρίσι Σουνάκ δεν είναι διατεθειμένος να εξετάσει το ενδεχόμενο επιστροφής των Μαρμάρων από το Βρετανικό Μουσείο στην Ελλάδα.

Η βρετανική κυβέρνηση «δεν έχει κανένα σχέδιο να αλλάξει το νόμο που απαγορεύει να φύγουν οριστικά τα Γλυπτά του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο και θεωρεί πως το λονδρέζικο ίδρυμα είναι «το σωστό μέρος» για τη στέγασή τους, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Σούνακ.

 

Εκπρόσωπος του Ρίσι Σούνακ δήλωσε στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα: «Έχουμε μια μακροχρόνια θέση, ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο αποκτήθηκαν νόμιμα σύμφωνα με τους νόμους εκείνης της εποχής. Ανήκουν νόμιμα στους διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου. Υποστηρίζουμε πλήρως αυτή τη θέση, πράγματι ο Νόμος του Βρετανικού Μουσείου απαγορεύει την αφαίρεση αντικειμένων από τη συλλογή του μουσείου. Δεν έχουμε σχέδια να αλλάξουμε το νόμο».

Ο αξιωματούχος είπε ότι ο πρωθυπουργός ήταν «σταθερός» κατά την άποψή του ότι τα μάρμαρα αποτελούν «σημαντικό περιουσιακό στοιχείο» για το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο σύμφωνα με τον Σούνακ «έχει προστατυεύσει» τους θησαυρούς.

«Έχουμε φροντίσει τα μάρμαρα επί γενιές και η θέση μας είναι ότι θέλουμε αυτό να συνεχιστεί. Ο κόσμος έρχεται τακτικά στο Ηνωμένο Βασίλειο για να δει τα μάρμαρα και δεν υπάρχουν σχέδια να αλλάξει αυτό ή να αλλάξει ο νόμος».

Το Νο 10 της Ντάουνινγκ Στιτ απέρριψε επίσης την αναφορά του Έλληνα πρωθυπουργού, στη Μόνα Λίζα, αναρωτώμενος πώς θα ήταν αν ο διάσημος πίνακας του Ντα Βίντσι κοβόταν στη μέση και έμενε ο μισός στο Λούβρο.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X