Πολιτική

Φάμελλος: Η κλιματική αλλαγή επιβάλει νέα εργαλεία

Φάμελλος: Η κλιματική αλλαγή επιβάλει νέα εργαλεία
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

«Η κλιματική αλλαγή θα συνεχίσει να δίνει σημαντικά φυσικά φαινόμενα και σημαντικές φυσικές καταστροφές, όπως ήδη βλέπουμε να συμβαίνει από σήμερα». Αυτό δήλωσε ο Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας σήμερα στην ημερίδα της Περιφέρειας Αττικής με θέμα: «Κλιματική αλλαγή και φυσικές καταστροφές».

Για να συνεχίσει: «Και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερες, γρηγορότερες και μεγαλύτερες αλλαγές. Σε περίπου έναν μήνα η παγκόσμια κοινότητα θα μαζευτεί στο Κατοβίτσε στην Πολωνία για να συζητήσει την εξέλιξη της εφαρμογής της Συμφωνίας των Παρισίων και ήδη διαφαίνεται ότι τα συμπεράσματα είναι κρίσιμα και η συζήτηση δύσκολη. Πέρα από τα μέτρα και τα νούμερα, τις στρατηγικές και τις τεχνικές, η ουσία είναι ότι είμαστε λίγο πριν από την έναρξη της εφαρμογής της Συμφωνίας των Παρισίων και ως παγκόσμια κοινότητα στο τεχνικό επίπεδο δεν έχουμε προσδιορίσει ακόμα όλα τα εργαλεία, διότι κάτι τέτοιο τροποποιεί σημαντικά τις διακρατικές διπλωματικές σχέσεις, αλλά και τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις».

Η κλιματική αλλαγή και η έκθεση

Συνεχίζοντας τόνισε ότι η έκθεση της IPCC μετέφερε πριν από έναν μήνα το ανησυχητικό μήνυμα ότι η εξέλιξη της κλιματικής αλλαγής με την υφιστάμενη πολιτική προσδιορίζει ότι οι ανθρωπογενείς εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου θα πρέπει να μειωθούν περαιτέρω με πρόσθετες πολιτικές για να κυμανθούμε κοντά στους 1,5°C, προκειμένου να αποφευχθούν μεγάλες επιπτώσεις. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μέχρι το 2030 θα πρέπει να έχουμε παγκόσμια μείωση των εκπομπών της τάξης του 45% σε σχέση με το 2010 και μηδενικό ισοζύγιο εκπομπών για το 2050.

«Σε κάθε περίπτωση, όμως, πρέπει να προσαρμοστούμε και να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής από σήμερα, παρά το γεγονός ότι η χώρα τα τελευταία χρόνια αντιμετώπισε μία πολύ δύσκολη κατάσταση που αποδυνάμωσε σημαντικά τη διοίκηση, τις δομές, την οικονομία αλλά και την καινοτομία», σημείωσε ο Αν. ΥΠΕΝ. «Εμείς, ως Υπουργείο, έχουμε ήδη σηματοδοτήσει την αλλαγή της διαδρομής και στο επίπεδο του κλίματος.

Από το 2016 έχει θεσμοθετηθεί με νόμο η Εθνική Στρατηγική για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, η οποία δεν αφορά μόνο την πολιτική προστασία και τις φυσικές καταστροφές, αφορά και επιπλέον τομείς, όπως η βιοποικιλότητα, η γεωργία, ο τουρισμός και η υγεία», επεσήμανε. Στο ίδιο πλαίσιο προχώρησε και η εκπόνηση των Περιφερειακών Σχεδίων Προσαρμογής, δημιουργήθηκαν προδιαγραφές και αυτή την περίοδο όλες οι Περιφέρειες της χώρας εκπονούν τον βασικό τους σχεδιασμό. Επιπλέον, συστάθηκε το Εθνικό Συμβούλιο Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή όπου συμμετέχουν όλοι: η ΚΕΔΕ και η ΕΝΠΕ, ο ΣΕΒ, αλλά και όλα τα συναρμόδια υπουργεία, διότι οι αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή επηρεάζουν όλες τις πολιτικές.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X