Πολιτική

Γλυπτά του Παρθενώνα: «Φρένο» από τον Ρίσι Σούνακ -Δεν επιστρέφονται στην Ελλάδα ούτε ως δανεικά ξεκαθάρισε

Γλυπτά του Παρθενώνα: «Φρένο» από τον Ρίσι Σούνακ -Δεν επιστρέφονται στην Ελλάδα ούτε ως δανεικά ξεκαθάρισε
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Γλυπτά του Παρθενώνα: Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να προστατεύσει τα μάρμαρα του Παρθενώνα από το να σταλούν πίσω στην Ελλάδα, λέγοντας ότι παραμένουν ένα «τεράστιο περιουσιακό στοιχείο» για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Δεν επιστρέφονται στην Ελλάδα ούτε ως δανεικά ξεκαθάρισε ο Σούνακ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ δεσμεύτηκε να προστατεύσει τα μάρμαρα του Παρθενώνα από το να σταλούν πίσω στην Ελλάδα, λέγοντας ότι παραμένουν ένα «τεράστιο περιουσιακό στοιχείο» για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με τον Guardian, o πρωθυπουργός επέμεινε στις δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει οι προκάτοχοί του Λιζ Τρας και Μπόρις Τζόνσον για τη διαφύλαξη των θησαυρών στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου, σύμφωνα με το imerisia.gr.

Παρά την εκστρατεία για την επιστροφή των μαρμάρινων γλυπτών στην Αθήνα και τις συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ελλάδας σχετικά με την ιδέα αυτή, ο Σουνάκ δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία στο θέμα καθώς κατευθυνόταν σε μια μεγάλη σύνοδο κορυφής για την άμυνα και την ασφάλεια στην Καλιφόρνια.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο φροντίζει τα μάρμαρα του Έλγιν εδώ και γενιές”, δήλωσε ο Σούνακ και πρόσθεσε: «Οι πινακοθήκες και τα μουσεία μας χρηματοδοτούνται από τους φορολογούμενους επειδή αποτελούν τεράστιο περιουσιακό στοιχείο για τη χώρα. Μοιραζόμαστε τους θησαυρούς τους με τον κόσμο και ο κόσμος έρχεται στο Ηνωμένο Βασίλειο για να τα δει. Η συλλογή του Βρετανικού Μουσείου προστατεύεται από το νόμο και δεν έχουμε σχέδια να την αλλάξουμε».

Γλυπτά του Παρθενώνα: Η πρωτοβουλία Parthenon Project
Το Parthenon Project, το οποίο υποστηρίζεται από βρετανούς πολιτικούς διαφόρων πολιτικών κομμάτων για τη διευθέτηση του ζητήματος, ανακοίνωσε χθες, Κυριακή, πως τα Γλυπτά του Παρθενώνα, που έχει στην κατοχή του το Βρετανικό Μουσείο, θα μπορούσαν να επιστραφούν στην Ελλάδα στο πλαίσιο μιας μακροχρόνιας συμφωνίας πολιτιστικής σύμπραξης.

Σύμφωνα με το Reuters, το σχέδιο έχει συζητηθεί με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη και με τον πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν και προβλέπει ότι θα αρχίσει εναλλαγή εκθέσεων ελληνικών έργων στο Βρετανικό Μουσείο, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που δεν έχουν βγει ποτέ από την Ελλάδα.

Η πρωτοβουλία Parthenon Project προσθέτει πως η συμφωνία θα βασιστεί στην «αποδοχή και από τα δύο μέρη πως αυτή η πολιτιστική συνεργασία είναι δυνατή, παρά την απουσία κοινής θέσης για το σε ποιον ανήκει η συλλογή των Γλυπτών του Παρθενώνα», αναφέρει το Reuters.

Μία τέτοια ρύθμιση θα παρέκαμπτε την ανάγκη να υπάρξει αλλαγή της νομοθεσίας στη Βρετανία, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο Όσμπορν έχει υποβαθμίσει ωστόσο την προοπτική μόνιμης επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, επικαλούμενος τα νομικά εμπόδια που θα έπρεπε να ξεπεραστούν και τάσσεται περισσότερο υπέρ μιας ρύθμισης που θα επέτρεπε να εκτίθενται εκ περιτροπής στο Λονδίνο και στην Αθήνα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X