Πολιτική

Γλυπτά του Παρθενώνα: Ο ηγέτης των Εργατικών είπε όχι στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Γλυπτά του Παρθενώνα: Ο ηγέτης των Εργατικών είπε όχι στον Κυριάκο Μητσοτάκη
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ακυρο και από τον αρχηγό των Εργατικών για τα Γλυπτά του Παρθενώνα εισέπραξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Κιρ Στάρμερ, με τον οποίο συναντήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε ότι ανέφερε στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι δεν πρόκειται να αλλάξει ο σχετικός νόμος, διαψεύδοντας επί της ουσίας τις όποιες προσδοκίες είχαν καλλιεργηθεί από το Μαξίμου για πιθανή στήριξη του Στάρμερ.

Πιο συγκεκριμένα  κατά τη συζήτηση  στη βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων, στον απόηχο της ακύρωσης της συνάντησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, από τον Βρετανό πρωθυπουργό, ο Κιρ Στάρμερ αποκάλυψε ότι «δε θα αλλάξουμε τον νόμο για τα Γλυπτά». Να σημειωθεί ότι πρόκειται για το νόμο του 1963, σύμφωνα με τον οποίο απαγορεύεται η απομάκρυνση οποιουδήποτε αντικειμένου από το Βρετανικό Μουσείο.

 

«Συζήτησα με τον Έλληνα πρωθυπουργό την οικονομία, την ασφάλεια, τη μετανάστευση. Του είπα επίσης ότι δε θα αλλάξουμε τον νόμο για τα Μάρμαρα. Δεν είναι τόσο δύσκολο κ. πρωθυπουργέ. Η πραγματικότητα είναι απλή» είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής των Εργατικών, απαντώντας στον Ρίσι Σούνακ, ο οποίος νωρίτερα είχε πει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν τήρησε τις δεσμεύσεις του.

Σημειώνεται ότι ο ηγέτης των Εργατικών αναφερόταν στον νόμο του 1963 που ορίζει ότι απαγορεύεται η απομάκρυνση οποιουδήποτε αντικειμένου από το Βρετανικό Μουσείο. Συνεπώς κι ο Στάρμερ τάχθηκε κατά της επιστροφής των Γλυπτών, παρά τις προσδοκίες που καλλιέργησε το Μαξίμου.

 

Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σχολιάσει δημοσίευμα του Guardian –σύμφωνα με το οποίο ο Στάρμερ των Εργατικών φερόταν θετικός στην επιστροφή των Γλυπτών– λέγοντας πως θα θέσει το ζήτημα στη μεταξύ τους συνάντηση.

Ωστόσο, μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Στάρμερ, δεν υπήρξε καμία ανακοίνωση: ούτε από τους Εργατικούς αλλά ούτε και από το Μαξίμου – με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το πώς πήγε η συζήτηση όσον αφορά το θέμα των Γλυπτών…

 

Όσο για την ελληνική πλευρά, διαψεύδει τα περί αθέτησης συμφωνίας και επιχειρεί να ρίξει τους τόνους, με κυβερνητικές πηγές να επισημαίνουν ότι «στο πνεύμα των καλών μακροχρόνιων σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, τις οποίες και επιθυμούμε να διατηρήσουμε, δεν έχουμε τίποτα παραπάνω να προσθέσουμε απ΄ όσα έχουμε ήδη πει».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X