Παρασκήνιο

Κατώτατος μισθός: Πόλεμος και πληθωρισμός… τρώνε τη δήθεν γενναία αύξηση Μητσοτάκη!

Κατώτατος μισθός: Πόλεμος και πληθωρισμός… τρώνε τη δήθεν γενναία αύξηση Μητσοτάκη!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Συγκρατημένες αυξήσεις, κάτω ακόμα και από τα πληθωριστικά όρια, ζητούν οι εργοδοτικές οργανώσεις, την ώρα που το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, αναθεωρώντας τα πρόσφατα στοιχεία για τα εισοδήματα, σημειώνει ότι μέχρι στιγμής οι απώλειες στον κατώτατο μισθό λόγω της ακρίβειας φτάνουν ήδη το 14%.

Στα υπομνήματα που έχουν κατατεθεί μέχρι τώρα στο ΚΕΠΕ, οι εργοδοτικοί φορείς βάζουν «φρένο» σε ένα πιθανό σενάριο αύξησης του κατώτατου μισθού στο 6%, όπως ήταν μέχρι πρότινος η διαρροή από την πλευρά της κυβέρνησης (μάλιστα, ο πρωθυπουργός έχει κάνει λόγο δύο φορές για «γενναία αύξηση»), τονίζοντας ότι μια πιθανή μεγάλη αύξηση του κατώτατου μισθού μπορεί να οδηγήσει σε παγίωση των πληθωριστικών πιέσεων και να δημιουργήσει αρνητικές επιδράσεις στην παραγωγικότητα.

Οι εκπρόσωποι των επιστημονικών και εργοδοτικών φορέων που μετέχουν στη διαδικασία για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, που θα ισχύσει από την 1η Μαΐου, επικαλούνται τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις πληθωριστικές πιέσεις για να αποκρούσουν μια πιθανή αύξηση του κατώτατου μισθού που θα κάλυπτε τουλάχιστον τον πληθωρισμό όπως αυτός έχει διαμορφωθεί στα μέσα Μαρτίου.

Ακρίβεια… για εγκεφαλικά! Έρχονται αυξήσεις – φαρμάκι στο ψωμί

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τουριστικές επιχειρήσεις (ΙΝΕ/ΣΕΤΕ) εκτιμούν πως μια αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 8% (+6% που θα προστεθεί στο 2% που έχει χορηγηθεί από την αρχή του χρόνου) θα οδηγούσε σε χαμηλότερη αύξηση της απασχόλησης (1,5% αντί 1,8%), μείωση της ανάπτυξης της οικονομίας (4,9% από 5,7%) και μείωση του ρυθμού αύξησης της παραγωγικότητας της εργασίας (3,4% από 3,9%).

Δραματικές απώλειες

Στον αντίποδα, η ΓΣΕΕ στο υπόμνημά της σημειώνει ότι το κύμα ακρίβειας οδηγεί σε διαρκή μείωση της αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού, η οποία, από 4,5% τον Αύγουστο του 2021, ανήλθε τον Δεκέμβριο σε 10,4%. Τον Ιανουάριο του 2022 η προγραμματισμένη μικρή όσο και καθυστερημένη αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2% περιόρισε σε μικρό βαθμό την απώλεια αγοραστικής δύναμης, η οποία όμως ανήλθε τελικά σε 12,1%.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού περιόρισε την απώλεια αγοραστικής δύναμης μόλις κατά 0,2%, αφού χωρίς αυτή η απώλεια αγοραστικής δύναμης θα ήταν 12,3%. Μάλιστα, οι υπολογισμοί αυτοί αφορούν τον μεικτό κατώτατο μισθό. Αν αφαιρεθούν οι ασφαλιστικές εισφορές, τότε τον Ιανουάριο του 2022 η απώλεια της αγοραστικής δύναμης του καθαρού κατώτατου μισθού ξεπέρασε το 14% έναντι του Ιανουαρίου του 2021, όταν η αντίστοιχη ετήσια απώλεια τον Δεκέμβριο του 2021 ήταν 12,1%.

Όλα της… κάλπης δύσκολα! Τα σενάρια για πρόωρες εκλογές και η «επίκληση» Μητσοτάκη σε Καραμανλή – Βενιζέλο

Να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του ΕΦΚΑ που αφορούν τον Ιανουάριο του 2022, το 35,9% από τους συνολικά 2,168 εκατ. εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή 1 στους 3, λαμβάνει μηνιαίο μισθό 479,14 ευρώ μεικτά ή 416 ευρώ καθαρά, καθώς απασχολείται με μερική απασχόληση.

Συνολικά, 1.421.518 άτομα εργάζονται με πλήρη απασχόληση (64,1%) και 779.665 με μερική. Ο μέσος μισθός διαμορφώνεται στα 987,3 ευρώ μεικτά, με τον μέσο μισθό πλήρους απασχόλησης να εκτιμάται σε 1.243,53 ευρώ και ο μέσος μισθός μερικής απασχόλησης σε 479,14 ευρώ.

Θέλουν ΟΑΕΔ χωρίς ανέργους και επιδόματα

Λογική Πισσαρίδη στον ΟΑΕΔ προβλέπει το νομοσχέδιο Χατζηδάκη. Ο άνεργος θα διαγράφεται για δύο χρόνια από το μητρώο του ΟΑΕΔ και θα διακόπτεται η καταβολή του επιδόματος σε περίπτωση που αρνείται τρεις φορές θέση εργασίας που χαρακτηρίζεται κατάλληλη σε σχέση με τις γνώσεις του, την αμοιβή και τον τόπο εργασίας. Ακόμα, θα διαγράφεται από τα μητρώα για έξι μήνες και θα διακόπτεται η καταβολή επιδόματος αν αρνηθεί τη συμμετοχή σε πρόγραμμα κατάρτισης.

Επίσης, εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα κρίνουν την παραμονή του ανέργου ή τη διαγραφή του από τη λίστα εγγεγραμμένων ανέργων. Για να έχει κανείς μια σειρά ωφελημάτων από τη ΔΥΠΑ/ΟΑΕΔ, θα πρέπει να έχει κάτω από 20.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα.  Όποιος έχει πάνω από 20.000 ευρώ, δεν θα έχει αυτά τα ωφελήματα.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X