Πολιτική

Κόλαφος από ΗΠΑ: Κυρώσεις στην Intellexa για το Predator – Και γερουσιαστές θύματα των υποκλοπών

Κόλαφος από ΗΠΑ: Κυρώσεις στην Intellexa για το Predator – Και γερουσιαστές θύματα των υποκλοπών
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι επέβαλε κυρώσεις σε δύο άτομα και στην εμπορική εταιρεία του κατασκοπευτικού λογισμικού Predator, με έδρα την Ελλάδα, της οποίας ηγείται ένας πρώην Ισραηλινός στρατιωτικός και η οποία ανέπτυξε, λειτούργησε και διέδωσε τεχνολογία που χρησιμοποιείται για τη στόχευση κυβερνητικών αξιωματούχων, δημοσιογράφων και εμπειρογνωμόνων πολιτικής των ΗΠΑ.

Οι κυρώσεις στρέφονται κατά της Intellexa Consortium, η οποία, σύμφωνα με τις ΗΠΑ, πούλησε και διέθεσε εμπορικό κατασκοπευτικό λογισμικό και εργαλεία παρακολούθησης για εκστρατείες στοχευμένης και μαζικής παρακολούθησης.

Άλλες οντότητες που συνδέονται με την Intellexa – μεταξύ των οποίων η Cytrox AD με έδρα τη Βόρεια Μακεδονία, η Cytrox Holdings ZRT με έδρα την Ουγγαρία και η Thalestris Limited με έδρα την Ιρλανδία – υπέστησαν κυρώσεις για τα μέρη τους στην ανάπτυξη και διανομή ενός πακέτου εργαλείων που είναι γνωστό ως Predator.

«Πρώτη φορά»

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν δήλωσαν ότι είναι η πρώτη φορά που το Υπουργείο Οικονομικών επιβάλλει κυρώσεις σε άτομα ή οντότητες για την κακή χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού.

Το Predator επιτρέπει σε έναν χρήστη να διεισδύσει σε ηλεκτρονικές συσκευές μέσω επιθέσεων μηδενικού κλικ που δεν απαιτούν καμία αλληλεπίδραση του χρήστη για να μολύνει το spyware τη συσκευή. Το spyware, το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί σε δεκάδες χώρες, επέτρεψε τη μη εξουσιοδοτημένη εξαγωγή δεδομένων, την παρακολούθηση του γεωγραφικού εντοπισμού και την πρόσβαση σε προσωπικές πληροφορίες σε συσκευές που έχουν παραβιαστεί.

“Οι σημερινές ενέργειες αποτελούν ένα απτό βήμα προς τα εμπρός για την αποθάρρυνση της κατάχρησης των εμπορικών εργαλείων παρακολούθησης, τα οποία αποτελούν όλο και περισσότερο κίνδυνο για την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών και των πολιτών μας”, δήλωσε ο Brian Nelson, υφυπουργός Οικονομικών για την τρομοκρατία και τις χρηματοοικονομικές πληροφορίες. “Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν επικεντρωμένες στη θέσπιση σαφών προστατευτικών γραμμών για την υπεύθυνη ανάπτυξη και χρήση αυτών των τεχνολογιών, διασφαλίζοντας παράλληλα την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών των ατόμων σε όλο τον κόσμο”.

Το Εργαστήριο Ασφαλείας της Διεθνούς Αμνηστίας δημοσίευσε τον Οκτώβριο μια έκθεση που ανέφερε ότι το Predator είχε χρησιμοποιηθεί για να στοχεύσει αλλά όχι απαραίτητα να μολύνει συσκευές που συνδέονταν με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, και την πρόεδρο της Ταϊβάν, Τσάι Ινγκ-Γουέν, καθώς και με τον βουλευτή Μάικλ ΜακΚόλ, Ρεπουμπλικανό του Τέξας, και τον γερουσιαστή Τζον Χόβεν, Ρεπουμπλικανό της Νέας Υόρκης.

Τον Δεκέμβριο του 2021, οι ψηφιακοί ανιχνευτές του Citizen Lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο ανακάλυψαν κατασκοπευτικό λογισμικό Predator στο iPhone ενός κορυφαίου εξόριστου Αιγύπτιου αντιφρονούντα. Σε μια κοινή έρευνα με το Facebook, το Citizen Lab ανακάλυψε ότι η Cytrox είχε πελάτες σε χώρες όπως η Αρμενία, η Ελλάδα, η Ινδονησία, η Μαδαγασκάρη, το Ομάν, η Σαουδική Αραβία και η Σερβία.

Ισραηλινός στο «τιμόνι» της Intellexa

Η Intellexa δημιουργήθηκε το 2019 από τον πρώην ισραηλινό στρατιωτικό Tal Dilian. Ο Dilian και η Sara Hamou, μια ειδικός σε εταιρικές μεταθέσεις που παρείχε διαχειριστικές υπηρεσίες στην Intellexa, υπέστησαν επίσης κυρώσεις.

Οι κυρώσεις με στόχο τους προγραμματιστές του Predator έρχονται μετά την παρουσίαση από την κυβέρνηση Μπάιντεν τον περασμένο μήνα μιας νέας πολιτικής που θα της επιτρέπει να επιβάλλει περιορισμούς στη χορήγηση βίζας σε ξένα άτομα που εμπλέκονται στην κατάχρηση εμπορικού κατασκοπευτικού λογισμικού.

Η πολιτική θεωρήσεων της κυβέρνησης των Δημοκρατικών εφαρμόζεται σε άτομα που έχουν εμπλακεί στην κατάχρηση εμπορικού κατασκοπευτικού λογισμικού για τη στοχοποίηση ατόμων, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων, ακτιβιστών, θεωρούμενων αντιφρονούντων, μελών περιθωριοποιημένων κοινοτήτων ή των μελών των οικογενειών αυτών που στοχοποιούνται. Οι περιορισμοί στις θεωρήσεις θα μπορούσαν επίσης να εφαρμοστούν σε άτομα που διευκολύνουν ή αποκομίζουν οικονομικά οφέλη από την κακή χρήση εμπορικού κατασκοπευτικού λογισμικού, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X