Θέμα

Κωνσταντινούπολη – Ελληνοτουρκικά: Ολοκληρώθηκαν οι διερευνητικές επαφές μετά από 3 ώρες -Όλα τα καυτά ζητήματα στο τραπέζι

Κωνσταντινούπολη – Ελληνοτουρκικά: Ολοκληρώθηκαν οι διερευνητικές επαφές μετά από 3 ώρες -Όλα τα καυτά ζητήματα στο τραπέζι
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Μετά από ένα πενταετές κενό, η Τουρκία και η Ελλάδα επανέλαβαν τις συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη με στόχο την αντιμετώπιση μακροχρόνιων θαλάσσιων διαφορών μετά από μήνες έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Τουρκία και η Ελλάδα ξεκίνησαν σήμερα Δευτέρα την πρώτη άμεση διπλωματική επαφή με τη μορφή διερευνητικών συνομιλιών με απουσία σχεδόν πέντε χρόνων, για να αντιμετωπίσουν τις διαφορές τους σχετικά με τα δικαιώματα κυριαρχίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Περίπου τρεις ώρες -από τις 11 μέχρι τις 14:00 το μεσημέρι- διήρκεσαν οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας .Αναμένονται ανακοινώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική αντιπροσωπεία επέστρεψε στο ξενοδοχείο της στο Swiss Hotel στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, ενώ σε λίγη ώρα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών θα εκδώσει μια ανακοίνωση για το αποτέλεσμα και στη συνέχεια θα υπάρξουν κι άλλες επαφές μεταξύ των δυο πλευρών.

Η ελληνική αντιπροσωπεία, υπό τον πρέσβη Παύλο Αποστολίδη αναμένεται να αναχωρήσει περίπου στις 15:00 από την Κωνσταντινούπολη για να επιστρέψει στην Αθήνα.
Στο μεταξύ, τα μέλη της ελληνικής αποστολής αναμένεται να ενημερώσουν άμεσα την Αθήνα για το περιεχόμενο των συνομιλιών.

Σημειώνεται ότι οι διερευνητικές επαφές δεν είναι διαπραγματεύσεις, αλλά άτυπες συζητήσεις που καταγράφονται οι θέσεις της κάθε πλευράς.

Η κάθε πλευρά παρουσίασε την δική της εκδοχή για τα θέματα

Οι ανακοινώσεις πάντως που αναμένονται από τα υπουργεία Εξωτερικών δε θα αφορούν τόσο στο περιεχόμενο των επαφών τους, αλλά αν θα υπάρξει επόμενος γύρος στην Αθήνα.

Στις άτυπες -μη δεσμευτικές- συζητήσεις μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής διπλωματικής αντιπροσωπείας, που έγιναν στο «Ντολμά Μπαχτσέ» της Κωνσταντινούπολης, κατά πληροφορίες η κάθε πλευρά παρουσίασε την δική της εκδοχή για τα θέματα που θα πρέπει να συμπεριληφθούν στην ατζέντα των συνομιλιών που θα ακολουθήσουν.

Ήταν ο 61ος γύρος των λεγόμενων διερευνητικών επαφών που συμφωνήθηκε να επανεκκινήσουν προκειμένου να επιχειρηθεί η συζήτηση μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας για τα φλέγοντα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου με αιχμή την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.

Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε στις συζητήσεις από τους πρέσβεις Παύλο Αποστολίδη και Σεντάτ Ονάλ και η Τουρκία από τον μόνιμο υφυπουργό Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ και τον διευθυντή αεροναυτικών θεμάτων του τουρκικού ΥΠΕΞ Τσαγατάι Ερτσίγες.

Στην Αθήνα ο επόμενος γύρος των διερευνητικών επαφών με Τουρκία

Η ΕΕ χαιρετίζει τις συνομιλίες

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel χαιρέτισε την εξέλιξη, σύμφωνα με δήλωση μετά τη συνάντησή του με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στις Βρυξέλλες στις 22 Ιανουαρίου.

Λέγοντας ότι τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα συζητήσουν ξανά τις σχέσεις με την Τουρκία τον Μάρτιο, οι Βρυξέλλες δήλωσαν ότι η ατζέντα «προσβλέπει στην πρόοδο της επανάληψης διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας καθώς και της διαδικασίας διακανονισμού της Κύπρου».

Η συνάντηση της Κωνσταντινούπολης πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια μιας ξαφνικής ώθησης σε διπλωματικές επαφές με στόχο την απόψυξη μιας ολοένα και πιο βαθιάς ψυχρής σχέσης που παγώνει τις ενταξιακές συνομιλίες στην ΕΕ που ξεκίνησε η Τουρκία το 2005.

Όλα τα καυτά ζητήματα στο τραπέζι από την Άγκυρα – Αποστρατικοποίηση νησιών, γκρίζες ζώνες, εναέριο χώρο

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, η τουρκική αντιπροσωπεία έθεσε στους Έλληνες συνομιλητές της θέματα όπως η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, θέματα γκρίζων ζωνών, δηλαδή νησιά που δεν έχουν ονομαστικά ανατεθεί στην Ελλάδα, θέμα εναέριου χώρου και ζήτησαν την δημιουργία μηχανισμού για το προσφυγικό.
Η ελληνική αποστολή, της οποίας ηγείται ο διπλωμάτης Παύλος Αποστολίδης που ασχολείται με το θέμα από το 2010, κάθισε στο ίδιο τραπέζι με την τουρκική που έχει επικεφαλής τον Σεντάτ Ονάλ, υφυπουργό Εξωτερικών της γείτονος, τον Τσαγατάι Ερτσιγές (Δ/ντής αεροναυτιλιακών του τουρκικού ΥΠΕΞ), ο οποίος κατά καιρούς είχε χρησιμοποιήσει ακραία ρητορική, ενώ στις σημερινές διερευνητικές συμμετείχε και ο εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου Ιμπραήμ Καλίν.

Η σημερινή συνάντηση επρόκειτο να διεξαχθεί σε ξενοδοχείο όμως τελικά μεταφέρθηκε στο γραφείο της τουρκικής προεδρίας στην περιοχή του Ντολμά Μπαχτσέ, που ο Ερντογάν χρησιμοποιεί για σημαντικές συναντήσεις σε μια κίνηση που μπορεί να ερμηνευθεί ως αναβάθμιση της όλης διαδικασίας εκ μέρους της Άγκυρας, καθώς θέλει να υποδηλώσει επιθυμία για σωστές διαπραγματεύσεις, συνεργασία και πρόθεση για εξεύρεση λύσεων.

Επιμέλεια Ελένη Νιζάμη

Αρχίζουν σήμερα Δευτέρα οι διερευνητικές στην Κωνσταντινούπολη -Οι θέσεις της Ελλάδας

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X