Πολιτική

Κοτζιάς από Θεσσαλονίκη: Στόχος η ένταξη της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση (vidς)

Κοτζιάς από Θεσσαλονίκη: Στόχος η ένταξη της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση (vidς)
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, το προσφυγικό και την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των χωρών αναφέρθηκε κατά την ομιλία του ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς στο πλαίσιο της τρίτης υπουργικής συνάντησης Ελλάδας, ΠΓΔΜ, Βουλγαρίας και Αλβανίας, που πραγματοποιείται σήμερα στο ξενοδοχείο Hyatt, στη Θεσσαλονίκη.

Κατά την άφιξή του λίγο μετά τις 10:00 στο χώρο της συνάντησης ο κ. Κοτζιάς έκανε λόγο για μια σπουδαία μέρα, ενώ ερωτηθείς για το χθεσινό δείπνο που είχαν οι υπουργοί Εσωτερικών, Εξωτερικών και Μεταφορών τόνισε ότι πήγε πολύ καλά.

Ερωτηθείς αν συζητήθηκε το ονοματολογικό των Σκοπίων στο χθεσινό δείπνο απάντησε «με τους τέσσερις θα το συζητήσουμε;».

Κατά την ομιλία του, αναφερόμενος στις τέσσερις χώρες που συμμετέχουν στη Συνάντηση είπε ότι είναι ανάγκη να αναπτύξουν περαιτέρω τη συνδεσιμότητα και τη συνεργασία, με δύο στόχους: Την ένταξη της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την προετοιμασία της συνεργασίας τους, εντός, πλέον, της ΕΕ.

Ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι η πρωτοβουλία για την Υπουργική Συνάντηση Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας, ΠΓΔΜ -που ξεκίνησε από την ελληνική πλευρά πριν από 2,5 χρόνια- έχει γίνει θεσμός και έχει διευρυνθεί με τη συμμετοχή και άλλων υπουργών πέραν των υπουργών Εξωτερικών.

«Είναι ένας θεσμός που στηρίζαμε στην κοινή μας δράση και τη φιλία ανάμεσα στα τέσσερα κράτη. Ελπίζω να καταφέρουμε να λύσουμε όλα τα προβλήματα της περιοχή και να πορευθούμε σε ένα κοινό ευρωπαϊκό δρόμο.», τόνισε ο κ. Κοτζιάς ευχαριστώντας τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, της Βουλγαρίας, Εκατερίνα Ζαχαρίεβα και της Αλβανίας, Ντιτμίρ Μπουσάτι.

 

«Είμαστε αυτοί που αισθανόμαστε πρώτοι τις αλλαγές στη Μέση Ανατολή. Έχουμε συναίσθηση των προβλημάτων των ευκαιριών, των κινδύνων και των ευκαιριών για την Ειρήνη και την ανάπτυξη που υπάρχει στη περιοχή μας. Οι αλλαγές ιδιαίτερα στη Βόρεια Αφρική, Λιβύη, Συρία, Ιράκ, Ανατολική Μεσόγειο είναι αλλαγές που επιτείνουν τις τεκτονικές αλλαγές που γίνονται στον πλανήτη μας.

Ο ρόλος της Δύσης δεν μπορεί να είναι ίδιος με τον 19ο και 20ο αιώνα όπου νερό δυνάμεις αναδύονται. Έχει ισχυρές δυνάμεις να ασχολούνται με άλλες δυνάμεις της περιοχής», ανέφερε.

Πρότεινε να επεκταθεί η συνεργασία και σε επίπεδο αρμόδιων διευθύνσεων των υπουργείων για το προσφυγικό-μεταναστευτικό και τις εξελίξεις στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τις Αραβικές χώρες.

Ειδικότερα για τη Συρία, είπε ότι διεξάγεται ένας κατ΄επίφαση εμφύλιος πόλεμος, αφού εμπλέκονται σε αυτόν άλλες 9 δυνάμεις. Εξέφρασε, μάλιστα, την ανησυχία του ότι η νομοθεσία της Συρίας δεν εξασφαλίζει τις περιουσίες των 14.000.000 προσφύγων που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα και επομένως βάζει εμπόδια στην επιστροφή τους.

Για την Τουρκία, ο κ. Κοτζιάς επισήμανε ότι η παρουσία της στο Αφρίν θέτει υπό αμφισβήτηση τη Συνθήκη της Λωζάνης στα ανατολικά της σύνορα και αυτό απασχολεί αρκετές χώρες, μεταξύ αυτών και την Ελλάδα.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ζήτησε να υπάρξει πιο στενή συνεργασία των υπηρεσιών των τεσσάρων χωρών που ασχολούνται με την αντιμετώπιση του προσφυγικού και τη φύλαξη των συνόρων.

Στο πλαίσιο της υπουργικής συνάντησης, οι υπουργοί Εσωτερικών και Μεταφορών από τις τέσσερις χώρες πραγματοποιούν παράλληλες συναντήσεις.

Ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης συναντάται με τους ομολόγους τους από τις άλλες χώρες και θα εξετάσουν την πρόοδο που έχει συντελεστεί στις υποδομές και τα δίκτυα Μεταφορών(οδικά και σιδηροδρομικά), ενώ θα αναζητήσουν τρόπους για την περαιτέρω ενίσχυση της διασυνδεσιμότητας που θα συμβάλει στην επαύξηση των επαφών και της διαδραστικότητα μεταξύ των οικονομιών της περιοχής.

Επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας συναντάται με τους ομολόγους τους και θα συζητήσουν την περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας στα επιμέρους ειδικά θέματα με έμφαση στη συνεργασία μεταξύ των αστυνομιών, στην καταπολέμηση του διασυνοριακό εγκλήματος και στην πολιτική προστασία, ιδίως στο τομέα της πυρασφάλειας.

Αυτή την ώρα πραγματοποιείται η συνάντηση μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιάς και του Αλβανού ομολόγου του, Ντιτμίρ Μπουσάτι. Ο κ. Κοτζιάς θα συναντηθεί στη συνέχεια με την υπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Εκατερίνα Ζαχαρίεβα και της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Πηγή: Thestival.gr

Δείτε ακόμη:

Θεσσαλονίκη: Σήμερα η 3η υπουργική συνάντηση Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας, ΠΓΔΜ

Ελένη Φουρέιρα: Παίρνει θέση για την κίνησή της να κάνει τον αλβανικό αετό

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X