Θέμα

Κύριε Πάιατ το Καστελόριζο έχει ΑΟΖ;

Κύριε Πάιατ το Καστελόριζο έχει ΑΟΖ;
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Θα επαναλαμβάνουμε το ερώτημα μέχρι να πάρουμε σαφή απάντηση από τον κύριο Πάιατ.

Ηθελα να σχολιάσω τη δήλωση του Αμερικανού πρεσβευτή Τζέφρι Πάιατ για τα νησιά στην εφημερίδα “Τα Νέα”, σύμφωνα με την οποία: «σχετικά με τη συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης της Τουρκίας και μέρος των αρχών της Λιβύης, ξεκαθάρισα τον Δεκέμβριο τη νομική ερμηνεία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι τα νησιά – περιλαμβανομένων των μεγάλων νησιών όπως η Κρήτη, έχουν τα ίδια δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες με τις ηπειρωτικές περιοχές».

Ηθελα να επισημάνω ότι ο Τζέφρι Πάιατ, αφήνει ανοιχτή την ερμηνεία ότι τα μικρά νησιά, όπως το Καστελόριζο, που είναι και το μεγάλο ζητούμενο, δεν έχουν ΑΟΖ. Αλλά το απέφυγα.

Υστερα από πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας “Δημοκρατία” με τίτλο “Υπουλα παιχνίδια των ΗΠΑ εις βάρος της Ελλάδας” και υπέρτιτλο “Ο Αμερικανός πρέσβης αναγνωρίζει θαλάσσιες ζώνες μόνο σε “μεγάλα”  νησιά”  ο Τζέφρι Πάιατ έγραψε χαρακτηριστικά:

«Είναι πολύ ξεκάθαρο στη συνέντευξη. Η ερώτηση αφορούσε το συγκεκριμένο MOU (και η απάντησή μου ήταν ότι “νησιά – συμπεριλαμβανομένων μεγάλων όπως η Κρήτη – έχουν τα ίδια δικαιώματα”».

Ειδικότερα, η δήλωση στα Νέα στην οποία παραπέμπει ο Αμερικανός πρέσβης είναι η ακόλουθη:

«Σχετικά με τη συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης της Τουρκίας και μέρος των αρχών της Λιβύης, ξεκαθάρισα τον Δεκέμβριο τη νομική ερμηνεία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι τα νησιά – περιλαμβανομένων των μεγάλων νησιών όπως η Κρήτη, έχουν τα ίδια δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες με τις ηπειρωτικές περιοχές».

Με την ανάρτησή του ο Αμερικανός πρεσβευτής δεν ξεκαθαρίζει τίποτα. Πρόκειται σαφώς για διφορούμενη δήλωση που μπορεί κάλλιστα να ερμηνευτεί ότι τα μικρά νησιά δεν έχουν ΑΟΖ. Γι΄ αυτό ο κύριος Πάιατ καλείται να απαντήσει στο εξής απλό ερώτημα: Το Καστελόριζο έχει ΑΟΖ; Το ερώτημα οφείλει να το θέσει και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, ώστε ο κύριος Πάιατ να πάψει να επικαλείται μία διφορούμενη δήλωση και να ξεκαθαρίσει τη θέση των ΗΠΑ. Τόσο απλά.

Πρωτοσέλιδο Εφημερίδας - ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ - 2020-02-10

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X