Θέμα

Λογαριασμοί ρεύματος: Ο φόβος για εσωκομματικά μαχαιρώματα έφερε τις άρον άρον ανακοινώσεις

Λογαριασμοί ρεύματος: Ο φόβος για εσωκομματικά μαχαιρώματα έφερε τις άρον άρον ανακοινώσεις
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Εδώ και μέρες, η κυβέρνηση μέσω διαρροών, καλλιεργεί το κλίμα πως έρχονται γενναία μέτρα που θα μειώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος και θα ανακουφίσουν τους πολίτες, που έχουν γονατίσει από τα αστρονομικά ποσά που καλούνται να πληρώσουν. Και αίφνης το απόγευμα της Τετάρτης (04.05.2022) ήρθε ακόμη μια διαρροή: τα μέτρα θα ανακοινωθούν ίσως και αύριο!

Η διαρροή αυτή των κυβερνητικών πηγών ότι τα μέτρα για τη μείωση των λογαριασμών ρεύματος είχε κι έναν άλλο στόχο: να προλάβει τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στον Alpha

Το γιατί αποφασίστηκε οι ανακοινώσεις να γίνουν άρον άρον έχει περισσότερο να κάνει με το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας που αρχίζει την Παρασκευή και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήθελε να γλιτώσει τα… εσωκομματικά μαχαιρώματα και τη γκρίνια για την ακρίβεια. Σημειώστε δε και τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν εκλογικές απώλειες για τη Νέα Δημοκρατία εξαιτίας της ακρίβειας και των ανεπαρκών μέτρων.

Εννέα μήνες έχουν περάσει άλλωστε. Εννέα δύσκολοι μήνες για τους πολίτες, που πολλοί δεν έχουν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος και τις υπέρογκες ρήτρες αναπροσαρμογής, γιατί η κυβέρνηση να αποφάσισε μέσα σε λιγότερο από μια εβδομάδα να κάνει τις ανακοινώσεις και να πάρει επιτέλους μέτρα κατά της ακρίβειας; Το timing μαρτυρά πολλά…

«Ύστερα από παρά πολλές συσκέψεις έχουν διαμορφωθεί οι τελικές προτάσεις για τις παρεμβάσεις στο ζήτημα του τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν πολύ σύντομα, ενδεχομένως και αύριο», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι κυβερνητικές πηγές. Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου ανέφερε, στην απάντησή του στον Αλέξη Τσίπρα ότι τα μέτρα «θα ανακοινωθούν οσονούπω από την κυβέρνηση».

Οι πληροφορίες, λοιπόν, αναφέρουν ότι ενώ αρχικά οι ανακοινώσεις ήταν προγραμματισμένες να γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα, αποφασίστηκε να γίνουν νωρίτερα λόγω του συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας που ξεκινάει την Παρασκευή. Από το Μαξίμου φοβήθηκαν ότι το ενεργειακό θα μονοπωλούσε το ενδιαφέρον, με ορατό τον κίνδυνο εσωκομματικών αντιδράσεων.

Όπως έγραφε η Αυγή της Κυριακής, εδώ και μέρες διαρρέονται δύο σενάρια, που εδράζονται στην αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από αυτήν του ρεύματος, προκρίνοντας την επιβολή πλαφόν στη χονδρεμπορική τιμή, είτε ενιαία για όλους τους παραγωγούς είτε ανά τεχνολογία – καύσιμο παραγωγής (φυσικό αέριο, λιγνίτης, υδροηλεκτρικά, ΑΠΕ), χωρίς ωστόσο να γίνεται λόγος για παράλληλες, αναγκαίες παρεμβάσεις στη λειτουργία της αγοράς και για την τύχη όλων των επιπλέον κερδών, από τον Αύγουστο 2021 έως και σήμερα.

Σε κάθε περίπτωση, το βασικό ζητούμενο είναι το πώς θα εφαρμοστεί το όποιο σενάριο, με τι είδους φόρμουλα και έλεγχο, προκειμένου όχι μόνο να υπάρξει μείωση της τιμής στη λιανική, αλλά και να υπάρχει διαφάνεια, ώστε να μην καταλήξει ο ελληνικός λαός να πληρώνει ξανά, εμμέσως, τα υπερκέρδη των παραγωγών.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X