Πολιτική

«Μαστιγώνει» ο Νάσος Ηλιόπουλος μετά τα ψέματα Καιρίδη για τις κυρώσεις!

«Μαστιγώνει» ο Νάσος Ηλιόπουλος μετά τα ψέματα Καιρίδη για τις κυρώσεις!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Με παρέμβασή του στο δελτίο του Kontra το βράδυ της Τρίτης, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, απάντησε άμεσα στους ισχυρισμούς του βουλευτή της ΝΔ κ. Καιρίδη για αρχική αποχή του ΣΥΡΙΖΑ από τις πολιτικές δυνάμεις που ζητούν επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία.

«Ο κ. Καιρίδης αναφέρθηκε και στον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά σε μένα, λέγοντας ένα πολύ σημαντικό ψέμα -και πρέπει να απαντηθεί», είπε ο κ. Ηλιόπουλος. «Είπε ότι ήμασταν κατά των κυρώσεων. Δεν μου κάνει καμία εντύπωση που ο κ. Καιρίδης κάνει πολιτική με ψέματα. Και στη Συμφωνία των Πρεσπών τα ίδια έκανε. Από την πρώτη στιγμή, η πρώτη ανακοίνωση που έβγαλε ο ΣΥΡΙΖΑ το πρωί που ξεκίνησε η εισβολή, μίλαγε για εξάντληση κάθε διπλωματικού μέσου. Όταν μιλάς για εξάντληση κάθε διπλωματικού μέσου, μιλάς για κυρώσεις. Από την πρώτη στιγμή καταδικάσαμε την εισβολή και μιλήσαμε για μία πράξη που παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο».

«Η Ελλάδα, για όλους τους λόγους του κόσμου, έχει κάθε λόγο να πιέζει ώστε να εφαρμόζεται το Διεθνές Δίκαιο. Είναι απολύτως κατανοητό ότι είμαστε σε μία γεωγραφική περιοχή που μας απασχολεί πάρα πολύ να μην υπάρξει καμία αλλαγή συνόρων. Δεν αφορά μόνο την ανατολική Ευρώπη, αφορά τα Βαλκάνια, με τη στενή έννοια “τη γειτονιά μας”. Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο από την πρώτη στιγμή μιλήσαμε για παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Άρα, και για κυρώσεις. Δεν μου προκαλεί εντύπωση που ο κ. Καιρίδης κάνει αυτή την χυδαία προπαγάνδα. Δείχνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή την στιγμή η ΝΔ. Προφανώς προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από την έκρηξη στην Ουκρανία, για αποτελέσματα και της δικής της πολιτικής», προσέθεσε.

Τόνισε επίσης ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πολύ μεγάλη ευθύνη για το ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι βαθιά εξαρτημένη από το ρωσικό φυσικό αέριο. Ο τρόπος με τον οποίο προχώρησε η απολιγνιτοποίηση στη χώρα χωρίς ουσιαστικό σχέδιο, με μοναδικό σχέδιο να κερδοσκοπήσουν ιδιωτικά συμφέροντα του φυσικού αερίου, βάθυνε την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. Μας έφερε μπροστά στο νέο οικονομικό αδιέξοδο».

Αναφέρθηκε επίσης στο ότι «είναι φανερό ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού δεν συμφωνεί με την επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη για αποστολή στρατιωτικού υλικού, για αναβάθμιση της εμπλοκής της χώρας σε μία σύγκρουση. Δεν κρατάει στάση ουδετερότητας, είναι ξεκάθαρο. Μιλάμε για παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, για παράνομη εισβολή, άρα στηρίζουμε την ουκρανική ακεραιότητα, τον ουκρανικό λαό. Αλλά είναι εντελώς διαφορετικό να υπάρχει εμπλοκή με στρατιωτικό υλικό».

Ο Νάσος Ηλιόπουλος… αποδομεί Μητσοτάκη

Ο κ. Ηλιόπουλος αποδόμησε επίσης και το επιχείρημα Μητσοτάκη για στρατιωτική ενίσχυση στην Ουκρανία, προκειμένου σε μία πιθανή αντίστοιχη περίπτωση να έχει η Ελλάδα την στήριξη των χωρών της Δύσης».

Αρχικά, θύμισε ότι «με όρους “γειτονιάς” περιμένουμε μία τεράστια “συγγνώμη” από την ΝΔ γιατί η Συμφωνία των Πρεσπών θωράκισε την άμυνα της χώρας. Το γεγονός ότι στα βόρεια σύνορά μας, στον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας, έχουμε ελληνικά και όχι τουρκικά αεροσκάφη, είναι αμυντική θωράκιση της χώρας. Όταν η ΝΔ διαδήλωνε στους δρόμους μαζί με τους νεοναζί ενάντια στην Συμφωνία των Πρεσπών, στηρίζοντας την πολιτική που ήθελε ο Πούτιν και ο Ερντογάν, δηλαδή να μην περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών».

«Υπάρχει κάποιος που πιστεύει ότι η μάχη στην Ουκρανία θα κριθεί από τις λίγες χιλιάδες Καλάσνικοφ που έστειλε η ελληνική πλευρά; Είναι κάποια παρέμβαση που ανατρέπει τον συσχετισμό δυνάμεων; Όχι. Μιλάμε για συμβολικού τύπου παρέμβαση», όπως προσέθεσε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μόνος του, με την ψυχροπολεμική ρητορική του…

Υπογράμμισε επίσης ότι «στο διαδικαστικό ζήτημα, αυτή η παρέμβαση έγινε χωρίς καμία επικοινωνία με τους πολιτικούς αρχηγούς, χωρίς καν ΚΥΣΕΑ. Αποφάσισε ο κ. Μητσοτάκης, μάλλον συνομίλησε με τον Σκέρτσο και τον Γεραπετρίτη, δεν ξέρω με ποιον άλλο, να στείλει τα όπλα που έστειλε. Είναι μία καθαρά συμβολική παρέμβαση, που όμως έχει βαθύτατους κινδύνους. Θα ήταν πολύ καλύτερο αν είχε σταλεί αποκλειστικά ανθρωπιστική βοήθεια. Ή, όπως έκαναν Ισπανία και Ιταλία, που δεν έστειλαν επιθετικό εξοπλισμό, αλλά αλεξίσφαιρα, κράνη, κτλ. Ακόμη και ο συμβολισμός έχει την αξία του».

«Το επιχείρημα Μητσοτάκη θα είχε αξία αν εμείς βγαίναμε με μια λογική ουδετερότητας, αν λέγαμε “δεν έχει δίκιο ο ουκρανικός λαός”, “δεν έχει δίκιο η Ουκρανία”, “δεν μιλάμε για παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου από την Ρωσία”, “δεν στηρίζουμε τις κυρώσεις”. Τότε, θα είχε βάση. Αυτή τη στιγμή, δεν έχει καμία βάση το συγκεκριμένο επιχείρημα», όπως είπε ο κ. Ηλιόπουλος.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X