Αναλύσεις

Μαξίμου: Τι λένε για τον Κασσελάκη

Μαξίμου: Τι λένε για τον Κασσελάκη
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Μαξίμου: Το νέο σκηνικό που έχει δημιουργηθεί στο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ μετά την εκλογή της νέας ηγεσίας «διαβάζουν» στην κυβέρνηση και γίνονται οι πρώτες εκτιμήσεις για το πώς θα κινηθεί ο Στέφανος Κασσελάκης. Ασφαλείς προβλέψεις είναι δύσκολο να γίνουν καθώς σε πολλά σημεία ο νέος πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτελεί έναν άγνωστο «Χ» στην πολιτική εξίσωση και μένει να φανεί ποιες θέσεις θα παρουσιάσει το επόμενο διάστημα.

Χθες το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης αναφέρθηκε στην επόμενη ημέρα και υπογράμμισε πως «αυτό το οποίο χρειάζεται ο τόπος είναι να αποκτήσει μια κανονική, μια πολιτική, μια εποικοδομητική Αξιωματική Αντιπολίτευση». Σημείωσε πως «μέχρι τώρα είχε μια τοξική Αξιωματική Αντιπολίτευση» και προσέθεσε «απέναντι είχαμε μέχρι πρότινος μια Αξιωματική Αντιπολίτευση που δεν αντιμετώπιζε την ίδια την πραγματικότητα, όπως την αντιμετωπίζαμε όλοι οι υπόλοιποι, με τις δυσκολίες της, με τα προβλήματά της. Αμφισβητούσε τα πάντα». Για να προσθέσει πως «το ζητούμενο είναι να έχουμε μια αντιπολίτευση προφανώς σκληρή, προφανώς εποικοδομητική, η οποία να κάνει κριτική στην Κυβέρνηση. Έτσι λειτουργούν οι δημοκρατίες».

Στο κυβερνών κόμμα εκτιμούν πως για τον Στ. Κασσελάκη τώρα αρχίζουν τα δύσκολα, καθώς θα πρέπει να παρουσιάσει τις προτάσεις του. Και θα πρέπει να πέσει στα βαθιά «νερά» της πολιτικής, καθώς πλέον δεν είναι απλά ένας υποψήφιος αλλά ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και οφείλει να τοποθετηθεί σε θέματα αιχμής όπως τα εθνικά και η οικονομία. Μάλιστα από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας στόχος είναι να αυξήσουν την πίεση προς τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις και εκτιμούν πως η όποια περίοδος χάριτος έχει τελειώσει και δεν θα υπάρχουν δικαιολογίες για ασάφεια.

Παράλληλα ένα άλλο στοιχείο που παρακολουθούν από την Πειραιώς είναι πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αν θα υπάρξουν «φυγόκεντρες» τάσεις. Όλη την τελευταία εβδομάδα κυριάρχησαν οι υψηλοί τόνοι στον ΣΥΡΙΖΑ και μένει να φανεί πως θα διαμορφωθεί η επόμενη ημέρα και αν θα υπάρξει ηρεμία.

Πάντως, ένα θέμα που δεν περνά απαρατήρητο από τα γαλάζια ραντάρ είναι πως ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αξιοποιεί ιδιαιτέρως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και επομένως το επόμενο διάστημα η «μπάλα» θα παιχτεί και εκεί. Ο Στέφανος Κασσελάκης όλο το προηγούμενο διάστημα με σύντομα βιντεάκια παρουσίαζε εν συντομία κάποιες από τις θέσεις του και από ό,τι φαίνεται το ίδιο θα κάνει και το επόμενο διάστημα. Με δεδομένο άλλωστε πως δεν έχει εκλεγεί βουλευτής η πολιτική αντιπαράθεση θα γίνεται με άλλους τρόπους και προφανώς και μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το μεγάλο πάντως ερώτημα στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι αν ο Στέφανος Κασσελάκης θα επιχειρήσει να στραφεί προς ένα πιο κεντροαριστερό ακροατήριο και αν αυτό θα επηρεάσει ευρύτερα τις ισορροπίες στο πολιτικό σκηνικό. Η εκτίμηση πάντως στους γαλάζιους είναι πως ακόμα και αν επιχειρηθεί ένα μεγαλύτερο άνοιγμα στο κέντρο τότε η «μάχη» θα γίνει κυρίως με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και αυτόν δεν επηρεάζει ιδιαιτέρως τη Νέα Δημοκρατία.

Τα πρώτα …καυστικά σχόλια

Με καυστικό τρόπο σχολίασε το αποτέλεσμα στις εσωκομματικές εκλογές ο Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας για ψηφοφόρους της αριστεράς που όπως είπε τα προηγούμενα χρόνια τον κατηγορούσαν πως βγαίνει συνεχώς στην τηλεόραση και πως είναι άνθρωπος των media. «Σήμερα τελικά εξέλεξαν για αρχηγό τους έναν άνθρωπο που δεν έχει συμμετάσχει σε κανέναν απολύτως αγώνα της Αριστεράς, που δεν ήταν μαζί τους σε καμία πορεία, δεν ξέρει κανέναν απολύτως από τους ήρωες τους, δεν έχει δώσει καμία απολύτως μάχη για τις ιδέες τους. Έναν στην ουσία άνθρωπο που τους είναι παντελώς άγνωστος. Απλά είχε ωραία τηλεοπτική παρουσία…» σημείωσε μεταξύ άλλων.

«Όταν πανηγυρίζουν επειδή ψήφισαν κάποιον παντελώς άγνωστο, τον οποίο δεν γνώριζαν καν πριν από 5 εβδομάδες, τότε σίγουρα κάτι δεν πηγαίνει καλά» σημείωσε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Μαρκόπουλος. Όπως είπε «όταν παραδίδουν την τύχη τους σε έναν «άγνωστο Χ» με γκρίζα σημεία, τότε δεν φταίει ο Κασσελάκης αλλά οι ίδιοι. Σημεία των καιρών…».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X