Πολιτική

Μητσοτάκης προς Ερντογάν: Ελάτε να συζητήσουμε σαν πολιτισμένοι γείτονες

Μητσοτάκης προς Ερντογάν: Ελάτε να συζητήσουμε σαν πολιτισμένοι γείτονες
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ευθεία πρόσκληση στην Τουρκία για διάλογο απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με συνέντευξή του στο CNN. Ομως, έθεσε και έναν απαράβατο όρο. Να σταματήσουν οι προκλήσεις και οι απειλές.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός παραχώρησε την εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο CNN και στη δημοσιογράφο Κριστιάν Αμανπούρ, λίγες ώρες μετά την έκτακτη τηλεδιάσκεψη των 27 της ΕΕ για τη Λευκορωσία.

Ως προς τα ελληνοτουρκικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρατήρησε ότι η ένταση αυξήθηκε στην περιοχή όταν η Τουρκία ανακοίνωσε ότι προχωρά σε έρευνες για φυσικό αέριο. «Το μήνυμά μου στην Τουρκία είναι σταματήστε τις προβοκάτσιες και ελάτε να συζητήσουμε σαν πολιτισμένοι γείτονες» τόνισε ο Ελληνας πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις προκλήσεις της Αγκυρας. Πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει διάλογος με τα τουρκικά πολεμικά στο Αιγαίο ή την ανατολική Μεσόγειο.

Η Τουρκία είναι διεθνώς απομονωμένη εκτίμησε ακόμη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν κλιμάκωσε ποτέ πρώτη την κατάσταση, ενώ επεσήμανε ότι η αστάθεια στην περιοχή είναι θέμα της ΕΕ αλλά και του ΝΑΤΟ.

«Δεν είναι πρώτη φορά που υπάρχει ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Υπάρχει διαφωνία με την Τουρκία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών και αυτό που της είπαμε πολύ ανοιχτά είναι ότι πρέπει να καθίσουμε και να συζητήσουμε σαν πολιτισμένοι γείτονες και αν δεν μπορούμε να λύσουμε αυτό το ζήτημα μπορούμε πάντα να πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο και να αποφασίσει αυτό», επεσήμανε στο CNN ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο περιστατικό επακούμβησης της ελληνικής φρεγάτας με την τουρκική: «Είχαμε ένα περιστατικό την προηγούμενη εβδομάδα όπου δύο πλοία συγκρούστηκαν και αυτό δεν είναι κάτι που θέλουμε να βλέπουμε στην περιοχή. Εννοείται πως θα υπερασπιζόμαστε πάντα τα δικαιώματά μας, αλλά δεν είμαστε ποτέ αυτοί που θα προκαλούμε τέτοια περιστατικά.»

Ξεκαθάρισε όμως ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ανεχθεί μονομερείς δραστηριότητες από την Τουρκία, η οποία υπογράμμισε ότι προκαλεί στέλνοντας ένα ερευνητικό πλοίο αλλά και σημαντικό αριθμό πολεμικών σκαφών, προκαλώντας απότομη κλιμάκωση της έντασης.

«Εμείς θα υποστηρίξουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, αλλά δεν είμαστε εμείς αυτοί που αναζητούμε την κλιμάκωση. Το μήνυμά μου προς την Τουρκία είναι πολύ απλό: σταματήστε τις προκλήσεις και να αρχίσουμε να συζητάμε σαν πολιτισμένοι γείτονες» δήλωσε.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη συμφωνία με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ, εκτιμώντας ότι θα μπορούσε να αποτελέσει υπόδειγμα και για άλλες συμφωνίες στην περιοχή. Τόνισε όμως ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί εάν κάθε τόσο η Τουρκία προκαλεί βγάζοντας πλοία για έρευνες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ακόμα:

Μητσοτάκης: Παραπληροφόρηση τα περί εγκατάλειψης 1.000 προσφύγων στη θάλασσα
Η δημοσιογράφος ρώτησε επίσης τον Ελληνα πρωθυπουργό για το δημοσίευμα των New York Times το οποίο υποστήριζε ότι η Ελλάδα εγκατέλειψε στη θάλασσα 1.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Ο κ. Μητσοτάκης το διέψευσε κατηγορηματικά: «Δεν συνέβη. Εχουμε πέσει θύματα μιας αξιοσημείωτης εκστρατείας παραπληροφόρησης» είπε.

Μητσοτάκης για κορονοϊό: Δεν θα επιστρέψουμε σε γενικευμένο lockdown
Αναφερόμενος στον κορονοϊό ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε πως η Ελλάδα καταπολέμησε επιτυχώς την πανδημία στην πρώτη φάση, αλλά τώρα που καλωσόρισε τουρίστες στη χώρα μας, υπήρξε μια αύξηση των κρουσμάτων. «Δεν θα επιστρέψουμε σε ένα γενικευμένο lockdown» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως αν τα κρούσματα παραμείνουν σε αυτό το επίπεδο, δεν ανησυχεί για την πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X