Επιλογές

Μητσοτάκης: Το σχέδιο για την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου

Μητσοτάκης: Το σχέδιο για την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Υπό το βάρος δραματικής κατάστασης στη Μόρια συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό συμβούλιο, εφόσον επέστρεψε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τις ΗΠΑ, με την κυβέρνηση να καλείται να «κλειδώσει» το νομοθετικό πακέτο για την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, αλλά και να συζητήσει μέτρα για την αποσυμφόρηση των νησιών, με παράλληλο σχεδιασμό λειτουργικών δομών στην επικράτεια.

Τι σκέφτεται ο Μητσοτάκης

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μια βασική αλλαγή του νομοσχεδίου για το άσυλο που θα μπει αυτή την εβδομάδα στη δημόσια διαβούλευση και θα έρθει στη Βουλή σύντομα, θα είναι η επιτάχυνση της διαδικασίας, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά. Συγκεκριμένα, οι μέχρι σήμερα τέσσερις βαθμοί εξέτασης μιας αίτησης ασύλου γίνονται τρεις.  Από δύο διοικητικοί και δύο δικαστικοί, πλέον θα έχουμε δύο διοικητικούς και έναν δικαστικό.

Πρακτικά, για όποιον αιτείται άσυλο, το εν λόγω αίτημα θα εξετάζεται από πρωτοβάθμια επιτροπή, εν συνεχεία από δευτεροβάθμια, αν υπάρχει έφεση επί απορριπτικής απόφασης, ενώ, αν υπάρχει και δικαστική προσφυγή, αυτή θα εκδικάζεται από Πρωτοδικείο. Παράλληλα, θα προβλέπεται ενίσχυση των διοικητικών υπηρεσιών ασύλου με πόρους και επιπλέον προσωπικό, στοιχείο εξαιρετικά κρίσιμο για την ταχύτερη διεκπεραίωση των αιτημάτων των χιλιάδων αιτούντων που «λιμνάζουν» επί μήνες λόγω των αργών ρυθμών.

Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει και άλλες ρυθμίσεις, όπως π.χ. παραμέτρους για την αποτελεσματικότερη σκιαγράφηση του προσφυγικού προφίλ, με απλοποίηση, φερ ειπείν, των κατηγοριών «ευαλωτότητας», καθώς πάνω από το 80% όσων φτάνουν στην Ελλάδα, με βάση τα κριτήρια που όριζε ο νόμος του 2016, θεωρούνται «ευάλωτοι».

Ο Μητσοτάκης θέλει… τρέξιμο

Από εκεί και πέρα, εκτός από τη διακεκηρυγμένη πρόθεση του πρωθυπουργού να τρέξουν πιο γρήγορα οι διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων ασύλου, καίριας σημασίας είναι και η αποσυμφόρηση των νησιών. Το παράδειγμα της Μόριας, άλλωστε, είναι ενδεικτικό του υπερπληθυσμού σε δομές φιλοξενίας, μιας και, ουσιαστικά, σε αυτή διαμένουν σχεδόν τετραπλάσιοι από όσοι στην πραγματικότητα «σηκώνει» η δομή. Γι’ αυτό και ήδη είναι σε εφαρμογή προσπάθεια ελάφρυνσης των δομών φιλοξενίας, με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη να έχει ενημερώσει τους περιφερειάρχες της χώρας για την πρόθεση δημιουργίας νέων δομών στην Επικράτεια.

Η αλλεργία ΣΥΡΙΖΑίων στην κριτική και οι ολέθριες συνέπειες

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reader κάποιες από τις εν λόγω δομές θα είναι κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα, σε αντίθεση με την πλειονότητα των δομών στην ηπειρωτική Ελλάδα αυτή τη στιγμή που είναι ανοιχτές. Αυτό έχει διττή στόχευση: αφενός να γίνει ένας διαχωρισμός προσφύγων και μεταναστών και να μεταφερθούν σε αυτές τις κλειστές δομές οι παράτυποι μετανάστες που θα πρέπει να επιστραφούν στη χώρα προέλευσής τους, αφετέρου να λειτουργήσουν και ως ένα αποτρεπτικό μήνυμα στα παράλια της Τουρκίας, για όσους σκέφτονται να περάσουν στα ελληνικά νησιά. Παράλληλα, θα υπάρχει και μια νέα στρατηγική διοίκησης των κέντρων φιλοξενίας εν γένει, με περισσότερο έλεγχο από την κεντρική κυβέρνηση.

Τα σύνορα

Τέλος, καίριας σημασίας είναι και τα μέτρα φύλαξης των συνόρων, βεβαίως στο μέτρο του εφικτού και με τον αστερίσκο ότι και οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ και της Frontex είναι περιορισμένες και διαδραματίζουν υποστηρικτικό ρόλο. Αναμένεται οι δυνάμεις φύλαξης να ενισχυθούν και με πλωτά μέσα του Στρατού, ενώ τις τελευταίες μέρες έχουν ήδη αρχίσει να διατίθεται πέριξ των νησιών και αυξημένα πλωτά μέσα του Λιμενικού Σώματος, με δεδομένο το τέλος της τουριστικής σεζόν.

Σημειωτέον, σήμερα στην Αθήνα θα είναι ο απερχόμενος Επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος θα συναντηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Προκόπη Παυλόπουλο, ενώ στη συνέχεια θα βρεθεί στην Άγκυρα με τον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών Χόρστ Ζεεχόφερ και τον Γάλλο υπουργό, Κριστόφ Καστανέρα, οι οποίοι επίσης θα έρθουν στην Αθήνα.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X