Θέμα

Μόρια: «Καζάνι» που βράζει η Λέσβος – ΜΑΤ και αύρες στους δρόμους (pics&vids)

Μόρια: «Καζάνι» που βράζει η Λέσβος – ΜΑΤ και αύρες στους δρόμους (pics&vids)
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Τραγικές καταστάσεις επικρατούν εδώ και τρεις μέρες στη Μόρια, ύστερα από τις συνεχόμενες πυρκαγιές που έκαψαν ολοσχερώς το ΚΥΤ το οποίο φιλοξενούσε περίπου 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Η κατάσταση στην περιοχή είναι έκρυθμη, με τους κατοίκους του νησιού να αντιδρούν στήνοντας μπλόκα στους δρόμους ώστε να μην περάσουν μηχανήματα του δήμου προς το ΚΥΤ για να πραγματοποιήσουν εργασίες, την ίδια στιγμή που οι πρόσφυγες και μετανάστες κοιμούνται στους δρόμους, ακόμα και σε νεκροταφεία, με τις εικόνες να προκαλούν απελπισία.

Χαρακτηριστική είναι η εικόνα των ανθρώπων που έχουν μετατρέψει τους κάδους απορριμμάτων σε καρότσια για να μεταφέρουν τα υπάρχοντα που έσωσαν από τη φωτιά στο σημείο που μένουν τις τελευταίες νύχτες, ενώ ανάμεσά τους βρίσκονται και πολλά μικρά παιδιά.

Ενισχύονται οι αστυνομικές δυνάμεις – Κλούβες και αύρες έχουν κλείσει τους δρόμους

https://www.facebook.com/stonisi.gr/videos/804054617078555/

Στο νησί, υπάρχει ανησυχία για ξεσηκωμό των προσφύγων και μεταναστών καθώς από το πρωί της Παρασκευής υπάρχει κινητικότητα, με τον κόσμο να μαζεύεται στον παραλιακό δρόμο Μυτιλήνης – Θέρμης, ο οποίος συνδέει τη Μόρια με το κέντρο του νησιού.

Εξαιτίας αυτής της κινητικότητας αποφασίστηκε να ενισχυθούν οι αστυνομικές δυνάμεις, με αποτέλεσμα 9 κλούβες των ΜΑΤ και 3 αύρες να φτάνουν στο σημείο, για να κλείσουν τον δρόμο, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ είναι κατά μήκος τους δρόμου, ακόμα και πάνω στις πλαγιές, έτσι ώστε να αποτρέψουν στους πρόσφυγες και μετανάστες να φύγουν από το σημείο.

Τα θωρακισμένα οχήματα νερού στάθμευσαν στη βάση της Πυροσβεστικής στον Καρά Τεπέ.

Αποφασισμένη η κυβέρνηση για κλειστή δομή

Η κυβέρνηση διαμηνύει σε όλους τους τόνους πως είναι ειλημμένη η απόφαση για να χτιστεί κλειστή δομή στη θέση της Μόριας και τονίζει πως τα έργα θα προχωρήσουν. Υπό αυτά τα δεδομένα μοιάζει προδιαγεγραμμένη μια σύγκρουση της κυβέρνησης με μερίδα της τοπικής κοινωνίας της Λέσβου.

Ο Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων και απαντώντας για το τι θα γίνει αν δεν συνεργαστεί πάλι η τοπική αυτοδιοίκηση για κλειστές δομές, σημείωσε: «Υπάρχει μερίδιο ευθύνης και στην κυβέρνηση που δεν έδειξε την αποφασιστικότητα που έπρεπε όταν έπρεπε. Όμως τώρα αντιμετωπίζουμε μια κρίση, που απαιτεί άμεση στέγαση των ανθρώπων». Τόνισε επίσης πως εάν δεν υπήρχαν οι αντιδράσεις του Φεβρουαρίου η κλειστή δομή που σχεδίαζε τότε η κυβέρνηση τώρα θα ήταν στα τελευταία της στάδια. «Καλούμε λοιπόν την Τοπική Αυτοδιοίκηση να αναλάβει την ευθύνη της. Ώστε με συνεργασία, να αντιμετωπίσουμε την κρίση άμεσα και να δώσουμε μόνιμη διέξοδο μεσοπρόθεσμα», ανέφερε.

Αιχμές για τη στάση της αυτοδιοίκησης και των κατοίκων άφησε και ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης, μιλώντας στην εκπομπή «Χωρίς Μάσκα» με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Γιώργο Σμυρνή, στον Alpha 98,9. Σχολιάζοντας τις εικόνες εξαθλίωσης και ντροπής που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας ο κ. Μηταράκης, έριξε την ευθύνη για αυτές στην τοπική αυτοδιοίκηση, τονίζοντας: «Είπαμε να στηθεί μια έκτακτη δομή για να κοιμηθούν με ασφάλεια. Δυστυχώς η αντιπρόταση της τοπικής αυτοδιοίκησης ήταν ‘να φύγουν όλοι σήμερα’. Αυτή ήταν η γραπτή θέση του δημάρχου Μυτιλήνης. Ο Περιφερειάρχης ζητούσε να τους βάλουμε όλους σε καράβια».

«Η κυβέρνηση αποφασίζει», ξεκαθαρίζει, τονίζοντας πως «έχει σχέδιο» και επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης για κλειστές, ελεγχόμενες, δομές, τονίζοντας ότι ο σχεδιασμός του προχωράει στη Μυτιλήνη «όπως και σε άλλα νησιά».

Ύποπτα μηνύματα που δείχνουν εμπρησμό εξετάζει η Αστυνομία

Το ενδεχόμενο η φωτιά στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια να μην είναι τυχαίο εξετάζουν οι αρχές. Σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με την Μάρα Ζαχαρέα, είχαν προηγηθεί διάλογοι μίσους μεταξύ μεταναστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που μιλούσαν για καταστροφή όλης της Ελλάδας.

Στο μήνυμα του, κάποιος αλλοδαπός που ζούσε χρόνια στο ΚΥΤ της Μόριας, είπε ότι γνωρίζει τον λόγο της εξέγερσης και έριξε την ευθύνη στους Αφγανούς, που εδώ και πολύ καιρό, έβαζαν συνεχώς φωτιές περιμετρικά του καταυλισμού, στους ελαιώνες.

Ένας άλλος, συνομιλώντας προφανώς με κάποιον από τους εμπρηστές, του είπε ότι: «Θεού θέλοντος, όλη η Ελλάδα θα καεί, με τον τρόπο που το κάνατε στη Μόρια».

Υπάρχει επίσης η εκτίμηση από κάποιον τρίτο, ότι «η εξέγερση είναι έργο των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών». Όλα αυτά τα στοιχεία και πολλά περισσότερα, ήδη εξετάζονται πολύ προσεκτικά από τις αστυνομικές Αρχές.

Η πίεση ωστόσο στο ΚΥΤ της Μόριας άρχισε με την εφαρμογή του σχεδίου «Αγνοδίκη». Το σχέδιο υγειονομικού αποκλεισμού των δομών φιλοξενίας, για τον περιορισμό διασπορά του κορωνοϊού. Αυτός ο υγειονομικός αποκλεισμός, φαίνεται ωστόσο ότι ήταν απλώς η αφορμή για την εξέγερση που οδήγησε στην πλήρη καταστροφή του καταυλισμού.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X