Πολιτική

ΝΔ: Ανάβει πάλι τον «πυρσό» της για να κάνει σινιάλο στο δεξιό εκλογικό σώμα

ΝΔ: Ανάβει πάλι τον «πυρσό» της για να κάνει σινιάλο στο δεξιό εκλογικό σώμα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

ΝΔ: Το επετειακό έμβλημα για τα 50 χρόνια από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Βελλίδειο στη Θεσσαλονίκη, όπου διοργανώνεται το προσυνέδριο του κόμματος.

Το έμβλημα παραπέμπει στο παλιό σήμα της Νέα Δημοκρατίας καθώς αποτελείται από έναν πυρσό στον οποίο αναγράφεται ο αριθμός 50, όσα και τα χρόνια ζωής του κόμματος και από μία πορτοκαλί φλόγα.

Μία Νέα Δημοκρατία, «κομμένη και ραμμένη» στο νέο «κοστούμι» που έχει ενδυθεί επί των ημερών του Κ. Μητσοτάκη, αλλά με… σήμα τον πολυθρύλητο «πυρσό», ο οποίος ανασύρθηκε από το χρονοντούλαπο της ιστορίας εν όψει των επερχόμενων Ευρωεκλογών του επόμενου Ιουνίου. Ενδεχομένως, σε μία ακόμα προσπάθεια να απευθυνθεί στον δεξιό «κορμό» του κόμματος που εσχάτως αισθάνεται να δυσφορεί!

Το νέο σήμα παρουσιάστηκε στο χθεσινό, πρώτο προσυνέδριο του κυβερνώντος κόμματος στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του πρωθυπουργού και προέδρου της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος σημείωσε ότι πρόκειται για ένα «ξεχωριστό έμβλημα που θα μας συντροφεύει στο εξής, με σήμα το δοξασμένο όνομα του κόμματος, τον αριθμό 50 και τη φλόγα του πυρσού., παρουσία του πρωθυπουργού και προέδρου της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος σημείωσε ότι πρόκειται για ένα «ξεχωριστό έμβλημα που θα μας συντροφεύει στο εξής, με σήμα το δοξασμένο όνομα του κόμματος, τον αριθμό 50 και τη φλόγα του πυρσού».

Η επικοινωνιακή, πάντως, προσπάθεια του Κ. Μητσοτάκη να διεγείρει τα αντανακλαστικά του κομματικού ακροατηρίου, έχει ένα ενδιαφέρον, καθώς σημειώνεται σε μία συγκυρία που όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ευδιάκριτη διαφυγή δυνάμεων προς τα δεξιά της κυβερνητικής παράταξης.

«Είναι αυτός ο πυρσός που μας συντρόφευε όλους στα πρώτα μας βήματα και στους πρώτους μας αγώνες για την παράταξή μας, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης.

Οι περιπέτειες του… πολύπαθου «πυρσού» είναι αρκετές.

Η κατάθεση, για πρώτη φορά, του σήματος «αναμμένος πυρσός», του οποίου η φλόγα είναι στραμμένη προς το γράμμα Ν και τον οποίον κρατεί ένα χέρι, κατατέθηκε για πρώτη φορά στον Άρειο Πάγο το 1985! Μέχρι τότε το επίσημο σύμβολο του κόμματος ήταν η φωτογραφία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, αν και ο πυρσός υπήρχε εξαρχής, με την έγκριση του Εθνάρχη και ιδρυτή της ΝΔ.

Το 1985 ο Γιώργος Ράλλης, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο Ευάγγελος Αβέρωφ κατέθεσαν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ως επίσημο έμβλημα τον πυρσό. Τέσσερα χρόνια αργότερα, στις τρεις συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις του 1989- 1990, Ο Κων. Μητσοτάκης τον αντικατέστησε με ένα ουράνιο τόξο, με προφανή στόχο να συσπειρώσει σε ένα αντιπασοκικό μέτωπο ψηφοφόρους από ένα ευρύτερο φάσμα.

Το 2000, επί Κων. Καραμανλή, υιοθετήθηκε η ιδέα να αντικατασταθεί ο «πυρσός» με τρία περιστέρια, σήμερα που παρουσιάστηκε σε ένα προσυνέδριο, αλλά δεν άντεξε, καθώς ακολούθησε ορυμαγδός αντιδράσεων.

Ο πυρσός παρέμεινε το επίσημο σύμβολο της ΝΔ, μέχρι το 2011, οπότε ο τότε πρόεδρος της ΝΔ Αντ. Σαμαράς αποφάσισε να αλλάξει το σήμα του σήματος, χωρίς ιδιαίτερες αντιδράσεις, είναι αλήθεια, αντικαθιστώντας τον πυρσό με Νέα Δημοκρατία, με μπλε και γαλάζια γράμματα και δύο γραμμές πορτοκαλί και πράσινο.

Με την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων της ΝΔ από τον Κ. Μητσοτάκη, το σήμα του κόμματος διαφοροποιήθηκε ελαφρώς, χωρίς, ωστόσο, να επανέλθει ο πυρσός!

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X