Πολιτική

Νότης Μηταράκης: Περίεργες δηλώσεις για ποινές και για απλή προσαγωγή

Νότης Μηταράκης: Περίεργες δηλώσεις για ποινές και για απλή προσαγωγή
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Σοβαρά ερωτήματα προκαλεί η διατύπωση που χρησιμοποίησε ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νότης Μηταράκης κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο ΣΚΑΪ όπου «παρουσίασε» τις σχεδόν καθημερινές συζητήσεις του με τον νέο υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη για την αντιμετώπιση της «μικρής εγκληματικότητας». Και αυτό, γιατί ο κ. Μηταράκης είπε ευθέως ότι θέλει να υπάρχουν ποινές για όσους προσάγονται από την ΕΛΑΣ.

Σημειώνεται ότι η προσαγωγή ενός πολίτη γίνεται για εξακρίβωση στοιχείων και άλλων δεδομένων σε σχέση με κάποιο γεγονός και δεν είναι δυνατόν να υπάρξει οποιαδήποτε δίωξη εφόσον δεν υπάρξει σύλληψη, σχηματιστεί δικογραφία με συγκεκριμένα στοιχεία που θα ακολουθήσει το δρόμο της Δικαιοσύνης.

Ο νέος υπουργός ΠΡΟΠΟ εμφανίζεται να προωθεί μία fast-track Δικαιοσύνη που θα προσπερνά τις τακτικές δικάσιμους με στόχο την επιβολή ποινών και όχι την διακρίβωση της αλήθειας.

«Υπάρχει ζήτημα γενικά με το σύστημα της Δικαιοσύνης, με  τον κ. Φλωρίδη από την πρώτη ημέρα του στο υπουργείο Δικαιοσύνης μιλάμε σχεδόν καθημερινά, το έχουμε κάνει προτεραιότητα», είπε ο κ. Μηταράκης, «υπάρχει θέμα ατιμωρησίας στην Ελλάδα για την μικρή εγκληματικότητα, δεν υπάρχει ουσιαστικά ποινή για κάποιον που προσάγεται για ένα μικρό αδίκημα».

«Πρώτον, γιατί πάει σε τακτική δικάσιμο», λέει ο κ. Μηταράκης. Μετά, «γιατί αυτή η τακτική δικάσιμος είναι μετά από πολλά χρόνια. Οι ποινές είναι με αναστολή. Άρα, για να τιμωρηθεί κάποιος για ένα μικρό αδίκημα πρέπει να συσσωρεύσει πάρα πολλές, συνεχόμενες πράξεις».

Όπως προσέθεσε επίσης, «η σκέψη είναι να υπάρξει μείωση της δυνατότητας αναστολών. Σε πολλές χώρες, η αναστολή αφορά μέρος της ποινής, να τιμωρηθείς με 24 μήνες φυλάκιση με αναστολή αλλά να πρέπει να πας φυλακή για 2 μήνες, “μέσα” ή με “βραχιολάκι” και η αναστολή να είναι για τους υπόλοιπους 22 μήνες.

Υπάρχουν επίσης συζητήσεις για διοικητικά πρόστιμα, για ταχύτερες διαδικασίες στη Δικαιοσύνη, για πιο “ελάφριές” μορφές σωφρονιστικών καταστημάτων για πολύ πιο ελαφρά αδικήματα», όπως είπε ο υπουργός…

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X