Πολιτική

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης για επιστολική ψήφο, ομόφυλα ζευγάρια και δικαστικό χάρτη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης για επιστολική ψήφο, ομόφυλα ζευγάρια και δικαστικό χάρτη
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Με την απόφαση του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο για την Επιστολική ψήφο ξεκίνησε την εισαγωγική του τοποθέτηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρόλο που το κύριο θέμα του Υπουργικού Συμβουλίου είναι ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών.

Μάλιστα τόνισε ο πρωθυπουργός ότι στην περίπτωση που θα απορριφθεί το νομοσχέδιο, θα επανέλθει στο μέλλον ξανά στη Βουλή.

Μητσοτάκης για Νταβός και Επίδομα γέννησης

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις επαφές που είχε στο Νταβός. «Είναι φανερό ότι η επενδυτική βαθμίδα λειτουργεί ως ένα πρόσθετο κίνητρο που θα φέρει επενδύσεις στη χώρα, ανάπτυξη, περισσότερα δημόσια έσοδα για στήριξη του εισοδήματος. Πριν δύο ημέρες, ο κ. Χατζηδάκης και η κυρία Ζαχαράκη ανακοίνωσαν τη μόνιμη αύξηση του επιδόματος γέννησης στα 2.400 ευρώ», είπε, προσθέτοντας ότι το μέτρο αφορά περίπου 75.000 ετησίως, ενώ θα έχει αναδρομική ισχύ από την 1.1.2023. «Η πρωτοβουλία αποδεικνύει ότι η καλή πορεία της οικονομίας μας επιτρέπει να σχεδιάζουμε αναχώματα κατά της ακρίβειας» σε συνδυασμό με τη στρατηγική της οικογένειας.

Η ευημερία των πολιτών μιας κοινωνίας δεν μετριέται μόνο με οικονομικούς όρους, σημείωσε ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για περισσότερη ελευθερία, δικαιοσύνη, ισότητα ασφάλεια. «Τι νόημα έχει να αυξάνεται το ΑΕΠ της χώρας χωρίς να συνοδεύεται από ατομικά δικαιώματα, χωρίς να μπορεί κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας να έχουν ελευθερία;» διερωτήθηκε. «Η χώρα ανήκει εις τη Δύση, όπως τόνισε και ο ιδρυτής της παράταξής μας Κωνσταντίνος Καραμανλής. Γι’ αυτό και όραμά μας είναι η Ελλάδα να αποδίδει σημασία στα ατομικά δικαιώματα των πολιτών», είπε.

Μητσοτάκης για δικαστικό χάρτη

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στον νέο δικαστικό χάρτη, που είναι μια μεταρρύθμιση που εκκρεμεί εδώ και 100 χρόνια. Σκοπός είναι να ξεπεραστούν εσωτερικές αδυναμίες του συστήματος. «Δεν υστερούμε σε αριθμό δικαστών, αλλά η εκδίκαση των υποθέσεων απαιτεί τον πενταπλάσιο χρόνο. Οι αλλαγές που εισηγείται το αρμόδιο υπουργείο είναι κρίσιμες. Έχει γίνει μία λεπτομερής δουλειά. Είναι μία σημαντική μεταρρύθμιση».

Μητσοτάκης για ομόφυλα ζευγάρια

«Η μεταρρύθμιση συζητήθηκε νηφάλια, χωρίς ακρότητες», είπε για τη συζήτηση για τα ομόφυλα ζευγάρια, εκφράζοντας την ικανοποίησή του.

«Ακούστηκαν όλες οι απόψεις, της παράδοσης, της εξέλιξης, σέβομαι όλες τις απόψεις. Ακούστηκαν φωνές που δεν είχαν ακουστεί, όπως των ομόφυλων γονέων, που θα μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι, ότι αν τους συμβεί κάτι, το παιδί τους θα καταλήξει στον άλλο γονέα και όχι σε κάποιο ίδρυμα. Το νομοσχέδιο δεν μεταβάλλει το πλαίσιο της παρένθετης κύησης. Η Ελλάδα δεν θα γίνει εργαστήρι πολιτικών. Η νέα ρύθμιση προσθέτει δικαίωμα σε μερικούς, χωρίς να αφαιρεί δικαίωμα από τους πολλούς. Δεν επιτρέπεται να υπάρχουν παιδιά ενός κατώτερου θεού»

«Σέβομαι απόλυτα τις θέσεις της Εκκλησίας. Αναφερόμαστε σε επιλογές της πολιτείας όχι σε θεολογικές πεποιθήσεις.» ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X