Θέμα

Ο Ρίσι Σούνακ εκνευρίστηκε μετά της δηλώσεις Μητσοτάκη για τα Γλυπτά και ακύρωσε τη συνάντηση (το παρασκήνιο)

Ο Ρίσι Σούνακ εκνευρίστηκε μετά της δηλώσεις Μητσοτάκη για τα Γλυπτά και ακύρωσε τη συνάντηση (το παρασκήνιο)
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η ακύρωση της συνάντησης του Ρίσι Σούνακ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη σχολιάστηκε από το BBC που κάνει λόγο για «διπλωματική διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ της βρετανικής και της ελληνικής κυβέρνησης για τα «Ελγίνεια Μάρμαρα»».

Όπως αναφέρει το βρετανικό μέσο: «Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επρόκειτο να συναντηθεί με τον Ρίσι Σουνάκ στο Λονδίνο, αλλά o Σούνακ ακύρωσε τη συνάντηση την τελευταία στιγμή. Εκπρόσωπος του Έλληνα πρωθυπουργού δήλωσε στο BBC ότι ήταν «απογοητευμένος» που η συνάντηση ακυρώθηκε. Η βρετανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι η συνάντηση ακυρώθηκε».

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης με δήλωσή του εξέφρασε την ενόχλησή του για την ακύρωση της συνάντησης. «Εκφράζω την ενόχλησή μου για το γεγονός ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός ακύρωσε την προγραμματισμένη μας συνάντηση λίγες ώρες πριν αυτή πραγματοποιηθεί» είπε ο πρωθυπουργός.

Δήλωση κατά του Ρίσι Σούνακ και υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη έκανε και ο Στέφανος Κασσελάκης. «Είναι απαράδεκτη η απόφαση του Βρετανού Πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ να ακυρώσει την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον κ. Μητσοτάκη» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

 

Το BBC σχολιάζει πως η ακύρωση ήρθε την επομένη της δήλωσης του κ. Μητσοτάκη στη Laura Kuenssberg του BBC ότι τα μάρμαρα πρέπει να επιστραφούν.

Τα μάρμαρα, γνωστά και ως Γλυπτά του Παρθενώνα, είναι αρχαίοι ελληνικοί θησαυροί που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο και μεταφέρθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο από τον Βρετανό διπλωμάτη Λόρδο Έλγιν στις αρχές του 19ου αιώνα.

Εκπρόσωπος του Γραφείου του Έλληνα Πρωθυπουργού δήλωσε στο BBC: «Η Ελλάδα και η Βρετανία έχουν μια πολύ βαθιά ιστορία φιλίας και συνεργασίας και η ελληνική κυβέρνηση είναι εξαιρετικά έκπληκτη από αυτή την απόφαση. Ο πρωθυπουργός ανυπομονούσε να συζητήσει μια σειρά θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως η σύγκρουση Ισραήλ-Γάζας, η παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η κλιματική αλλαγή, καθώς και κοινές προκλήσεις όπως το μεταναστευτικό και φυσικά τα Γλυπτά του Παρθενώνα».

Πηγές που γνωρίζουν το κλίμα στην ελληνική κυβέρνηση δήλωσαν ότι ο κ. Μητσοτάκης ήταν «ενοχλημένος».

 

Η συνάντηση επρόκειτο να γίνει το μεσημέρι της Τρίτης και, όπως πληροφορείται το BBC, θα διαρκούσε 45 λεπτά.

Αλλά η εμφάνιση του κ. Μητσοτάκη στην εκπομπή Sunday with Laura Kuenssberg του BBC είχε εκνευρίσει τον Ρίσι Σούνακ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι τα Μάρμαρα του Παρθενώνα θα έπρεπε να επιστραφούν, καθώς το να βρίσκονται κάποια από τα αντικείμενα στο Λονδίνο και τα υπόλοιπα στην Αθήνα είναι σαν να κόβεις τη Μόνα Λίζα στη μέση.

 

Το βράδυ της Δευτέρας -λίγη ώρα πριν τη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών που είχε προγραμματιστεί εδώ και μία εβδομάδα- κι ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντούσε τον αρχηγό των Εργατικών της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ, ο Βρετανός πρέσβης στην Αθήνα Μάθιου Λοτζ ενημέρωσε τη διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Άννα-Μαρία-Ελένη Μπούρα ότι ο Ρίσι Σούνακ έλαβε την απόφαση να μην πραγματοποιηθεί η συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη!

 

Η βρετανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε την ακύρωση και δήλωσε ότι ο αναπληρωτής πρωθυπουργός θα συναντούσε αντί αυτού τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Μια ανώτερη πηγή των Συντηρητικών δήλωσε: «Έγινε αδύνατο να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση μετά τα σχόλια σχετικά με τα μάρμαρα του Έλγιν πριν από αυτήν. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη – τα Ελγίνεια Μάρμαρα αποτελούν μέρος της μόνιμης συλλογής του Βρετανικού Μουσείου και ανήκουν εδώ. Είναι απερίσκεπτο για οποιονδήποτε Βρετανό πολιτικό να υπονοεί ότι αυτό αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης».

Ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε νωρίτερα με τον ηγέτη των Εργατικών Keir Starmer, καταλήγει το BBC.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X