Πολιτική

Οι δήμαρχοι “πυροβολούν” την κυβέρνηση για τις πυρκαγιές

Οι δήμαρχοι “πυροβολούν”  την κυβέρνηση για τις πυρκαγιές
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Πυρά κατά κυβερνητικών στελεχών που «τοποθετούνται με τρόπο απαράδεκτο» κατά των Δήμων, εκτόξευσε το προεδρείο της ΚΕΔΕ στην εν εξελίξει συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του συλλογικού οργάνου των Δημάρχων. Οι αιρετοί κατηγορούν την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να μετακυλίσει «άδικα και αδικαιολόγητα» τις ευθύνες για τις πυρκαγιές στους Δήμους.

«Εγείρεται πολιτικό ζήτημα, συνάδελφοι. Σε μια στιγμή που το κράτος έχει να αντιμετωπίσει προβλήματα, αντιμετωπίζεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση ως εύκολος αυτοφωράκιας», είπε χαρακτηριστικά ο α’ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ (δήμαρχος Καλλιθέας) Δημήτρης Κάρναβος, προτείνοντας όχι μόνο η Ενωση των Δημάρχων να τοποθετηθεί δημοσίως (με ανακοίνωση/Δελτίο Τύπου) για το ποιοι τομείς πυροπροστασίας εμπίπτουν στις αρμοδιότητές της, αλλά «και να γίνουν πολιτικές παρεμβάσεις προς την κυβέρνηση».

Οι δήμαρχοι εξέφρασαν δυσαρέσκεια για δημοσιεύματα που, όπως ανέφεραν, «είχαν υποβολείς», δείχνοντας προς το κυβερνητικό στρατόπεδο. Κλίμα επίρριψης ευθυνών στους Δήμους, σύμφωνα με τον κ. Κάρναβο, εμφανίστηκε και σε σύσκεψη που έγινε (πριν τις πυρκαγιές) στο υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής, όπου «ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών (σ.σ. Θοδωρής Λιβάνιος) ήταν ο μόνος που μας κάλυψε βάζοντας τα πράγματα στη θέση τους για το πού φτάνουν οι ευθύνες των Δήμων».

«Αλλού υπάρχουν τα ζητήματα», πρόσθεσε ο δήμαρχος Καλλιθέας, «έχει υλοποιηθεί ο νόμος Χαρδαλιά του 2020; Εχει λάβει τα απαιτούμενα μέτρα το υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής;».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ (δήμαρχο Αμπελοκήπων-Μενεμένης) Λάζαρο Κυρίζογλου, οι πυρκαγιές «δεν ξεκίνησαν από περιοχές ευθύνης των δήμων, κατά το νόμο και κατά τον κοινό νου, αλλά από δασικές περιοχές». Οι δήμοι, συμπλήρωσε, έχουν ευθύνη στις εντός σχεδίου περιοχές «και στην συντριπτική πλειονότητά τους έχουν κάνει την δουλειά τους».

«Δεν ξεκίνησαν οι πυρκαγιές στην Αττική από την πλατεία Συντάγματος και πήγαν προς τα δάση», είπε συμπληρωματικά και τόνισε στην αρχική του τοποθέτηση ότι η ΚΕΔΕ θα τοποθετηθεί για το θέμα των αρμοδιοτήτων με προσεχή ανακοίνωσή της, «γιατί δεν θέλουμε να ακολουθηθεί η πρακτική να είμαστε καρπαζοεισπράκτορες».

Διαμαρτυρίες εκφράστηκαν κατά κυβερνητικών στελεχών ενώ έγινε ονομαστική αναφορά στον τέως αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα, με αφορμή χθεσινές τηλεοπτικές του δηλώσεις κατά των Δήμων.

Με τις παραπάνω τοποθετήσεις των κ.κ. Κυρίζογλου και Κάρναβου συμφώνησαν όσα μέλη της ΚΕΔΕ τοποθετήθηκαν για το θέμα.

«Δυστυχώς έχουμε μια κυβέρνηση που εξακολουθεί ακόμη και τώρα που νιώθει παντοδύναμη, να επιρρίπτει τις δικές της ευθύνες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Χαίρομαι που όλοι οι συνάδελφοι είναι σε αυτήν την λογική. Αλλά έχουμε κι εμείς ευθύνες», σχολίασε το μέλος της ΚΕΔΕ (δημοτικός σύμβουλος Αιγάλεω) Δημήτρης Μπίρμπας, θυμίζοντας την «σπίλωση της Ρένας Δούρου σε παλαιότερη θητεία», δηλαδή επί προεδρίας Γιώργου Πατούλη. Ο κ. Μπίρμπας τόνισε ότι από πλευράς ΚΕΔΕ «πρέπει να είμαστε πάντα συνεπείς σε συγκεκριμένες θέσεις και να μην αντιμετωπίζουμε τα φαινόμενα αυτά με κομματικές παρωπίδες».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X