Θέμα

Ολοταχώς για Εξεταστική Επιτροπή: Όλοι μαζί και η ΝΔ… απομονωμένη

Ολοταχώς για Εξεταστική Επιτροπή: Όλοι μαζί και η ΝΔ… απομονωμένη
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ήταν δεδομένο αλλά χρειάστηκε να φτάσουμε στο βράδυ της Δευτέρας (11.10.2021) για να συμπληρωθεί το παζλ της πολιτικής απομόνωσης της Νέας Δημοκρατίας. Μετά το ΚΙΝΑΛ (μένει η απόφαση της Κ.Ο.), το ΚΚΕ και την Ελληνική Λύση, «ναι» στην πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ είπε και το ΜέΡΑ25.

Το κόμμα του Γιάννη Βαρουφάκη ήταν το τελευταίο, χρονικά, που έκανε γνωστή τη θέση του. Αλλά δεν διαφοροποιήθηκε. Με τα… δικά του λόγια, είπε ναι στην πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη λίστα Πέτσα και τις fake δημοσκοπήσεις.

Πλέον είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι η πρόταση θα περάσει, αφού απαιτούνται οι θετικές ψήφοι 120 βουλευτών και ήδη υπέρ έχουν ταχθεί ΣΥΡΙΖΑ (86 βουλευτές), ΚΙΝΑΛ (22 βουλευτές), ΚΚΕ (15 βουλευτές) και Ελληνική Λύση (10 βουλευτές), ΜέΡΑ25 (8 βουλευτές), ενώ άγνωστη είναι η θέση που θα κρατήσουν και οι δυο ανεξάρτητοι.

Όπως και να έχει τα… κουκιά βγαίνουν για να συντελεστεί ο πολιτικός «σεισμός», με σύσσωμη την αντιπολίτευση «απέναντι» από την κυβέρνηση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε «τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για να ελεγχθούν οι κατ’ επανάληψη πράξεις χειραγώγησης της κοινής γνώμης από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, με χρήματα των ίδιων των φορολογουμένων που αποτελούν και το αντικείμενο της χειραγώγησης».

Η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά «να εξεταστούν τα κριτήρια βάσει των οποίων δόθηκαν περί τα 42 εκατ. ευρώ σε ΜΜΕ, από τις λίστες Πέτσα 1 και 2, η αποτυχημένη εκ του αποτελέσματος εμβολιαστική καμπάνια του υπουργείου Υγείας, η χρηματοδότηση της Enterprise Greece για τη διεθνή καμπάνια προβολής της κυβέρνησης, καθώς και η χρηματοδότηση με δημόσιο χρήμα του ιδιοκτήτη δημοσκοπικής εταιρείας Opinion Poll, τα αποτελέσματα της οποίας έχει αρνηθεί να ελέγξει η κυβερνητική πλειοψηφία στο πλαίσιο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, παρά το αίτημα και τα ατράνταχτα σχετικά στοιχεία που προσκόμισε η αξιωματική αντιπολίτευση».

«Καταθέσαμε πρόταση Εξεταστικής Επιτροπής για να διερευνηθούν όλες οι περιπτώσεις χειραγώγησης της κοινής γνώμης με σπατάλη δημοσίου χρήματος. Από Λίστα Πέτσα ως εταιρείες δημοσκοπήσεων που ιδιοκτήτες χρηματοδοτούνται από το Δημόσιο. Η ΝΔ έχει την πλειοψηφία. Όμως θα το αντέξει;», έγραψε στα social media ο Αλέξης Τσίπρας.

Κατ’ αρχήν «ναι» από το ΚΙΝΑΛ

Κατ’ αρχήν θετικά βλέπει το Κίνημα Αλλαγής τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής, που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, για να διερευνηθεί εάν γίνεται χειραγώγηση της κοινής γνώμης μεσω των δημοσκοπήσεων.

Ωστόσο, αρμόδιοι παράγοντες του ΚΙΝΑΛ υπογραμμίζουν ότι η επιλογή αυτή δεν προδικάζει το αποτέλεσμα εάν κι εφόσον συγκροτηθεί. Όπως επεσήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Παύλος Χρηστίδης «τα τελευταία χρόνια για λόγους διαφάνειας το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Κίνημα Αλλαγής ψήφισε και ψηφίζει όλες τις προτάσεις για εξεταστικές επιτροπές. Έτσι προτιθέμεθα να κάνουμε και τώρα για λόγους αρχής. Βεβαίως και το θέμα θα συζητηθεί και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα».

Ανάλογη δήλωση έκανε και ο γραμματέα της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου. «Το Κίνημα Αλλαγής και το ΠΑΣΟΚ ήταν και παραμένουν διαχρονικά και αταλάντευτα υπέρ της διερεύνησης κάθε σκιάς στον δημόσιο βίο της χώρας. Είναι πάγια και ανεπιφύλακτη η θέση μας: όλα στο φως, για τους πάντες και τα πάντα, χωρίς αστερίσκους και επιλεκτικούς αποκλεισμούς. Είναι μια θέση που εκφράσαμε και υπηρετήσαμε στο παρελθόν και μέχρι σήμερα με την ουσιαστική συμμετοχή μας στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, ακόμη και όταν αντικείμενο έρευνας ήταν τα πεπραγμένα δικών μας στελεχών ή χρονικών περιόδων.

Και έτσι θα πράξουμε και με την επιτροπή για τη διερεύνηση της επιχείρησης πολιτικής χειραγώγησης της κοινής γνώμης, του ευτελισμού των θεσμών και της κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος.

Η δημοκρατία, άλλωστε, δεν φοβάται την αλήθεια, αλλά οφείλει να την επιδιώκει. H στάση μας, αναλυτικά στη Βουλή, κατά τη συζήτηση της πρότασης σύστασης της εξεταστικής επιτροπής θα συζητηθεί και θα αποφασιστεί σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας».

ΚΚΕ: Να δούμε και τις διαφημιστικές καμπάνιες

«Ναι» στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής σχετικά “με τη διερεύνηση ζητημάτων χειραγώγησης της κοινής γνώμης και κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος”, λέει και το ΚΚΕ, ζητώντας παράλληλα να γίνει διεύρυνση του περιεχομένου, ιδιαίτερα σε ό,τι έχει να κάνει με την κρατική χρηματοδότηση των ΜΜΕ τα τελευταία χρόνια, με αφορμή διαφημιστικές καμπάνιες» αναφέρει ανακοίνωση του κόμματος.

«Η θέση αυτή του ΚΚΕ είναι συνεπής και με την τροπολογία που έχει καταθέσει εδώ και ενάμιση χρόνο, η οποία προέβλεπε τη δωρεάν προβολή μηνυμάτων σε όλα τα Μέσα, όταν αυτά σχετίζονται με τη δημόσια υγεία, την πλήρη διαφάνεια σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, αλλά και την έρευνα για το πώς ξοδεύτηκαν τα χρήματα του ελληνικού λαού τα τελευταία, τουλάχιστον δέκα χρόνια, στο πλαίσιο της κρατικής διαφήμισης, μια τροπολογία που είχε απορριφθεί τόσο από την κυβέρνηση, όσο κι από τον ΣΥΡΙΖΑ και τ’ άλλα κόμματα» προσθέτει η ανακοίνωση και καταλήγει:

«Το ΚΚΕ θα συμβάλλει σε αυτή την κατεύθυνση, παίρνοντας υπόψη του την αρνητική πείρα από αντίστοιχες επιτροπές, που εξαντλήθηκαν σε μικροκομματικούς καβγάδες και τελικά εμπόδισαν την ουσιαστική διερεύνηση των ζητημάτων».

Ελληνική Λύση: Δική μας πρόταση είναι…

Στο… άρμα και η Ελληνική Λύση, που μάλιστα σε ανακοίνωσή της υποστηρίζει ότι ανάλογη πρόταση έχει κάνει εδώ και πολύ καιρό.

Σε ανακοίνωσή του, το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου αναφέρει: «Εδώ και 18 μήνες, από την πρώτη σκανδαλώδη «λίστα» χρηματοδότησης ΜΜΕ με πρόσχημα την πανδημία, η Ελληνική Λύση είχε απαιτήσει την σύσταση εξεταστικής επιτροπής προκειμένου να διερευνηθούν αυτές οι δαπάνες. Συμπεριλαμβανομένων των καταγγελιών για «δουλεμένες» δημοσκοπήσεις, που παρέπεμπαν σε «αδιαφανείς συναλλαγές».

Σήμερα, επιτέλους, η αξιωματική αντιπολίτευση αποφάσισε να υιοθετήσει την δική μας πρόταση και να προτείνει την σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Παραλείποντας όμως να αναφερθεί στα «δώρα» της κυβέρνησης στους καναλάρχες, μέσω της αναστολής καταβολής δόσεων, που χρήζουν επίσης διερεύνησης.

Εμείς θα απευθύνουμε στην κυβέρνηση την ρήση του Αμερικανού συγγραφέα Τσαρλς Μπουκόφσκι: «Αν καταφέρεις να ξεγελάσεις κάποιον δεν σημαίνει ότι είναι χαζός. Απλά σημαίνει ότι δεν είσαι άξιος της εμπιστοσύνης του».

Όλα λοιπόν στο φως».

Οικονόμου ΝΔ

Φωτογραφία αρχείου: Eurokinissi

Δεν… είδε τίποτα ο Οικονόμου

«Οι συντάκτες της πρότασης για την εξεταστική επιτροπή περιγράφουν πολύ γλαφυρά κάτι που δεν έχει συμβεί, επειδή όσο κυβερνούσαν δεν κατάφεραν να υλοποιήσουν ένα τέτοιο σχέδιο άλωσης του τύπου που επιχείρησαν να εφαρμόσουν. Ένα σχέδιο με βοσκοτόπια, εξωχώριες εταιρείες, περίεργες διαδρομές εκατομμυρίων ευρώ και φυσικά δημοσκοπήσεις που όχι μόνο χαμήλωναν τη διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ψήλωναν και τη Χρυσή Αυγή» τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, για την κατάθεση από τον ΣΥΡΙΖΑ, πρότασης για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

Επισημαίνει ότι όλοι καταλαβαίνουν ότι «ο κ. Τσίπρας κατέφυγε στην πρόταση αυτή, προκειμένου να δικαιολογήσει την αποτυχία και την ανεπάρκεια του απέναντι σε κεφαλαιώδους σημασίας ζητήματα για την πατρίδα και την κοινωνία, για τα οποία δεν έχει καμιά ουσιαστική πρόταση» και προσθέτει ότι όλα τα ζητήματα που επικαλείται έχουν απαντηθεί πολλές φορές και το ίδιο θα γίνει αν η πρόταση του συγκεντρώσει τον απαραίτητο από το Σύνταγμα αριθμό βουλευτών, θυμίζοντας ότι η ΝΔ εισηγήθηκε την αλλαγή του άρθρου 68 στην τελευταία αναθεώρηση και μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο από την αντιπολίτευση.

«Αυτή είναι μια ακόμη απόδειξη για το πως αντιλαμβανόμαστε στην Δημοκρατία, την διαφάνεια και τη λογοδοσία. Όταν αυτή η γνήσια δημοκρατική αντίληψη, μαζί με τα αποτελέσματα των πολιτικών μας, αναμετρηθούν στις κάλπες με την καθεστωτική αντίληψη του κ. Τσίπρα και των συνεργατών του για την πολιτική και την Ελλάδα, θα έχουμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε ξανά αν οι δημοσκοπήσεις που βλέπουμε είναι “στημένες” ή απηχούν την πραγματικότητα» καταλήγει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X