Πολιτική

Παραδοχή Μητσοτάκη: «Σκάνδαλο οι υποκλοπές» -Καμία συγνώμη για Τέμπη

Παραδοχή Μητσοτάκη: «Σκάνδαλο οι υποκλοπές» -Καμία συγνώμη για Τέμπη
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Παραδοχή Μητσοτάκη: Η χθεσινή ασφυκτική διαδικασία των «παράλληλων μονολόγων», ευνοούσε την γραμμή άμυνας του Κυριάκου Μητσοτάκη. Πάγια στόχευση των πολιτικών αρχηγών που συμμετέχουν στα debates – και δη των διεκδικητών της εξουσίας – είναι η αποφυγή του μεγάλου λάθους.

Με σχόλιο για την υπόθεση των παρακολουθήσεων οι πρωθυπουργικές τοποθετήσεις, εντούτοις, στα πολιτικά δύσβατα πεδία των παρακολουθήσεων και των Τεμπών τροφοδότησαν περεταίρω ερωτηματικά αλλά και αρνητικά σχόλια στα κοινωνικά δίκτυα. Ο Κ. Μητσοτάκης μίλησε, για πρώτη φορά, για «σκάνδαλο υποκλοπών» πραγματοποιώντας θεαματικό άλμα από την φρασεολογία των «νόμιμων επισυνδέσεων».

Η αναφορά του, μάλιστα, ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν αποτελεί εθνικό κίνδυνο, ανοίγει νέο κεφάλαιο για την κυβέρνηση, δέκα ημέρες πριν τις εκλογές.

Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης αναίρεσε παλαιότερο ισχυρισμό του ότι δεν γνώριζε – και δεν θα έπρεπε να γνωρίζει – τους λόγους παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Υπό αυτό το πρίσμα, καλείται να δώσει εξηγήσεις για αυτή την αντίφαση, που πλήττει την προσωπική του αξιοπιστία. Εδώ προκύπτουν δύο θέματα. Πρώτα, πού γνωρίζει ο Μητσοτάκης γιατί μπήκε υπό παρακολούθηση ο Ανδρουλάκης από τη στιγμή που δήλωνε ότι δεν γνωρίζει και δεν πρέπει να γνωρίζει ως πρωθυπουργός τα περί παρακολουθήσεων; Δεύτερο, με τη δήλωσή του αυτή κάνει την παραδοχή ότι υπήρξαν άλλοι, μη εθνικοί λόγοι, δηλαδή ένα παρακρατικό σύστημα.

Παράλληλα, δεν έκανε μνεία για τον χορό των κοριών, γύρω από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κ. Φλώρο.

Σκληρή γλώσσα αλλά διμέτωπος Ανδρουλάκη για υποκλοπές

Απογοήτευση προκάλεσε στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ο διμέτωπος Ανδρουλάκη στο πεδίο των παρακολουθήσεων. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρόταξε τον στόχο να «πάνε φυλακή όσοι έστησαν το παρακράτος» και υποστήριξε ότι ο ίδιος δεν αποτελούσε κίνδυνο για τη δημοκρατία αλλά για τη Νεα Δημοκρατία λόγω της διαδικασίας εκλογής προέδρου στο κόμμα του. Ισορροπώντας, ωστόσο, στην γραμμή των ίσων αποστάσεων, έδωσε έμφαση στη συμμετοχή στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ -Π.Σ. του Νίκου Παππά που καταδικάστηκε «με 13-0» από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Καμία συγνώμη για Τέμπη

Κύματα αρνητικών σχολίων στα social media προκάλεσε η απροθυμία του κ. Μητσοτάκη να προβεί σε αυτοκριτική για τις ευθύνες και παραλείψεις που οδήγησαν στην τραγωδία των Τεμπών. Πέταξε δε τη μπάλα σε άλλα έργα ( γραμμή 4 στο Μετρό, Μετρό της Θεσσαλονίκης) για να αλλάξει πεδίο συζήτησης. Συν τοις άλλοις, επέμεινε στην άρνηση της αποκλιμάκωσης των έμμεσων φόρων, λίγες ώρες αφότου η υποψήφια βουλευτίνα της Ν.Δ. Μαρία Ζάγκα κάλεσε το κυβερνητικό επιτελείο «να την πετάξει έξω» από τα ψηφοδέλτια αν δεν συμμερίζεται την άποψη της ότι όσο είναι ακριβή η βενζίνη λόγω του ΕΦΚ, τόσο κερδίζει το παρακράτος. Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για έκτακτη στήριξη του market pass, αναφέροντας πως μέρος της προέρχεται από τη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων. Ωστόσο, η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν έχει προσδιορίσει το ποσό, αλλά μόνο το ποσοστό φορολόγησης. Συνεπώς δεν τα έχει λάβει!

Η εμφάνιση του κ. Μητσοτάκη στο debate είναι άγνωστο αν θα ευνοήσει τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -Π.Σ. πρόβαλλε βασικές πτυχές του προγράμματος του, ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν συγκλίσεις με άλλα κόμματα, ωστόσο το εγχείρημα της προοδευτικής διακυβέρνησης μάλλον δεν απέκτησε ρεαλιστική βάση.

Ο Ν. Ανδρουλάκης έδειξε ότι δεν έχει υποχωρήσει από το δόγμα «ούτε Μητσοτάκης, ούτε Τσίπρας» αν και υιοθέτησε προτάσεις οι οποίες περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., όπως η ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, η προστασία της πρώτης κατοικίας και η ρύθμιση χρεών σε 120 δόσεις.

Ο Δ. Κουτσούμπας επανήλθε στον όρο «μούφα» αναφορικά με την προοδευτική κυβέρνηση» ενώ αίσθηση προκάλεσε ότι πήρε αποστάσεις από την κατάργηση της ΕΒΕ, όπως τη διατυπώνει, τουλάχιστον, η απερχόμενη αξιωματική αντιπολίτευση στο πρόγραμμα της. Οι τοποθετήσεις Βαρουφάκη δεν περνούν, πλέον, από το μικροσκόπιο της Κουμουνδούρου καθώς το χάσμα ανάμεσα στα δύο κόμματα μοιάζει αγεφύρωτο.

Ο Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας νεύμα στους αποστασιοποιημένους ψηφοφόρους του, επενέλαβε ότι την περίοδο 2015-2019 ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κυβέρνησε με βάση το πρόγραμμα του. Επιτέθηκε δε και στη Ν.Δ. που αμφισβητεί την αξιοπιστία του Οδικού χάρτη της προοδευτικής διακυβέρνησης λέγοντας ότι , «είναι ντροπή αυτοί που έδωσαν 10 δισ. ευρώ σε απευθείας αναθέσεις και σε κλειστούς διαγωνισμούς να μας λένε ‘πού θα βρείτε να δώσετε αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους και στις συντάξεις».

Τέλος, οι Δημήτρης Κουτσούμπας, Γιάνης Βαρουφάκης και Κ. Βελόπουλος επιχείρησαν, αρχικά, να περιχαρακώσουν την κομματική βάση τους και έπειτα να απευθυνθούν στην δεξαμενή των αναποφάσιστων. Οι πολιτικοί αρχηγοί των μικρότερων κομμάτων επιχείρησαν να προβληθούν ως εναλλακτικές λύσεις για τους ψηφοφόρους, προβάλλοντας τις θέσεις -κλειδιά των προγραμμάτων τους.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X