Ελλάδα

Καυτό παρασκήνιο με το τουρκικό πλοίο Oruc Reis

Καυτό παρασκήνιο με το τουρκικό πλοίο Oruc Reis
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Το παρασκήνιο με το τουρκικό πλοίο που μπήκε στην υφαλοκρηπίδα είναι καυτό και αποκαλυπτικό. Ο συναγερμός στο Πεντάγωνο είχε σημάνει πολύ νωρίτερα και συγκεκριμένα όταν το πλοίο πήρε κατεύθυνση προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Τότε δόθηκαν οι εντολές να παρακολουθείται στενά με όλα τα διαθέσιμα μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων για κάθε ενδεχόμενο. Ηδη από τις βραδινές ώρες της Πέμπτης είχε ενημερωθεί και το Μαξίμου πως το τουρκικό σεισμογραφικό είχε φύγει από την περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ και κατευθυνόταν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Από εκείνη την ώρα η πορεία του «Oruc Reis» είχε μπει στο μικροσκόπιο της Αθήνας.

«Αργά το βράδυ της Πέμπτης είχα την πληροφορία. Απλώς αποφασίσαμε να παρακολουθήσουμε την κίνησή του» ανέφερε ο υπουργός Αμυνας σε κομματική εκδήλωση στην Καβάλα για τον τρόπο αντίδρασης της ελληνικής κυβέρνησης. «Το άλλο πρωί» πρόσθεσε «η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» ήταν στην περιοχή. Η ελληνική φρεγάτα ενημέρωνε διαρκώς το κέντρο επιχειρήσεων με απευθείας εικόνα από το σημείο που έπλεε το «Oruc Reis», ενώ από αέρος επιτηρούσε F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας».

Η εικόνα την οποία άφηνε να διαρρεύσει την Παρασκευή το Μαξίμου για το «Oruc Reis» ήταν πως δεν επρόκειτο για περίπτωση ακραίας πρόκλησης από την Τουρκία, εντούτοις ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος παραδέχθηκε πως η κινητοποίηση στο «Πεντάγωνο» είχε ξεκινήσει από την Πέμπτη, όταν και δόθηκε εντολή στη φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» να σπεύσει από την Κάρπαθο στην οριογραμμή νότια του Καστελλόριζου.

Σημειώνεται ότι η ελληνική φρεγάτα εκτελούσε καθήκοντα πλοίου «σκοπούντος» στην Κάρπαθο. Μάλιστα, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος υποστήριξε πως η ανταπόκριση των Ενόπλων Δυνάμεων έπρεπε να είναι άμεση, διότι «εκτός από το τυχαίο, ξέραμε πολύ καλά ότι τεστάρονται τα αντανακλαστικά μας».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X