Παρασκήνιο

Το διπλό άδειασμα του Νότη Μηταράκη για την έφιππη και την πανεπιστημιακή αστυνομία

Το διπλό άδειασμα του Νότη Μηταράκη για την έφιππη και την πανεπιστημιακή αστυνομία
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Το διπλό άδειασμα του Νότη Μηταράκη από το Μαξίμου προκάλεσε, όπως είναι φυσικό, αίσθηση και ζωηρές συζητήσεις στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης. Μάλιστα κάποια γαλάζια στελέχη  κάνουν λόγο για « πορτοκαλί κάρτα.

Το γεγονός ότι ώρες μετά τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Προστασίας, ήρθε το σχόλιο κυβερνητικών πηγών, ότι ο πρωθυπουργός δεν έκανε δεκτή τη σχετική πρόταση, επιβεβαιώνει ότι τα λεγόμενα του κ. Μηταράκη προκάλεσαν έντονη δυσαρέσκεια. Πολύ καλά πληροφορημένες πηγές, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι η ενόχληση δεν αφορά μόνον την έφιππη αστυνομία αλλά και τον «άγαρμπο» τρόπο με τον οποίον ο υπουργός προστασίας του Πολίτη υπονόησε δημόσια την κατάργηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, στην οποία είχε επενδύσει πολιτικά η κυβέρνηση την προηγούμενη τετραετία.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, σε συζήτηση με δημοσιογράφους στο κέντρο μελετών ΚΕΜΕΑ αλλά και μία μέρα νωρίτερα σε τηλεοπτική του συνέντευξη (ΣΚΑΪ) προανήγγειλε την «αφομοίωση» της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας με τα υπόλοιπα τμήματα της ΕΛ.ΑΣ. «Τα καθήκοντα της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας επανεξετάζονται, αφού οι 1.060 αστυνομικοί που είχαν διατεθεί για τη φύλαξη των ΑΕΙ, θα ενσωματωθούν στους ειδικούς φρουρούς» φέρεται ειπών ο κ. Μηταράκης στους δημοσιογράφους που καλύπτουν το αστυνομικό ρεπορτάζ. Στην τηλεοπτική του παρέμβαση, νωρίτερα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «η Ελληνική Αστυνομία πρέπει να παίξει έναν πιο επικουρικό ρόλο στην ασφάλεια των Πανεπιστημίων», ενώ στην ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν θα υφίσταται η Πανεπιστημιακή Αστυνομία, απάντησε: «Όχι, με τη μορφή που είχαμε σχεδιάσει, καθώς αλλάζει ο σχεδιασμός.»

Δήλωσε ακόμα ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η προστασία της ελευθερίας των πανεπιστημίων και για το λόγο αυτό η Πανεπιστημιακή Αστυνομία θα μπαίνει μόνο όταν θα πρέπει να μπαίνει στα ακαδημαϊκά ιδρύματα. «Οι ΟΠΠΙ δεν θα μπαίνουν μέσα στα πανεπιστήμια για να κάνουν τον θυρωρό. Ο ρόλος της Αστυνομίας θα είναι επικουρικός και θα μπαίνει στα πανεπιστήμια όταν χρειάζεται.», είπε ο κ. Μηταράκης.

Η παραπάνω τοποθέτηση ενόχλησε ως φαίνεται, τόσο το κυβερνητικό επιτελείο, όσο και υπουργικούς που την προηγούμενη τετραετία είχαν υπερασπιστεί με θέρμη την ανάγκη ίδρυσης πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ενημερωτικό σημείωμα, με το οποίο εφοδιάζονται καθημερινά οι γαλάζιοι βουλευτές, αναφέρεται επί λέξει : Ουδέποτε κανείς μίλησε για κατάργηση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, εν αντιθέσει με τα όσα ευαγγελίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Προφανώς η Ελληνική Αστυνομία θα διαφυλάξει πλήρως την ασφάλεια των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, όπως πράττει ήδη. Καμία μορφή παραβατικότητας δεν θα γίνει ανεκτή. Όπως τόνισε ο Υπουργός, κ. Νότης Μηταράκης, κατά τις προγραμματικές δηλώσεις, με δεδομένο ότι η κατάσταση στα ελληνικά Πανεπιστήμια είναι βελτιωμένη, επανεξετάζεται διαρκώς ο τρόπος συμβολής της ΕΛ.ΑΣ. στην ασφάλεια των ΑΕΙ, πάντα σε συνεργασία με τις πανεπιστημιακές αρχές, διαμορφώνοντας συγκεκριμένο σχέδιο ανά ίδρυμα, που θα καλύπτει τις συνολικές ανάγκες ασφαλείας των ιδρυμάτων σε όλα τα επίπεδα. Οι άνδρες και οι γυναίκες της πανεπιστημιακής Αστυνομίας θα προστατεύουν καθημερινά την ασφάλεια της πανεπιστημιακής κοινότητας, μαζί με το σύνολο των στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας, και θα παρεμβαίνουν σε κάθε περιστατικό που απαιτείται”.

Από το Βίλνιους όπου βρισκόταν, ο κ. Μητσοτάκης θέλησε να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα τόσο στον ίδιον τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, όσο όμως και σε όλο το υπουργικό συμβούλιο, ότι δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές προσωπικές ατζέντες και ότι μείζον προτεραιότητα για όλα τα χαρτοφυλάκια είναι η υλοποίηση όσων περιλαμβάνονται στους μπλε φακέλους που παραδόθηκαν στους υπουργούς, στο πρώτο υπουργικό Συμβούλιο.

Ένας τρίτος λόγος για τον οποίον εικάζεται βασίμως ότι το Μέγαρο Μαξίμου επέλεξε να «αδειάσει» με τη μία τον υπουργό και να μην του ζητήσει παρασκηνίως να ανασκευάσει, είναι διότι το «φάλτσο», όπως το χαρακτηρίζουν, του κ. Μηταράκη, ήρθε κυριολεκτικά με το καλημέρα της ανάληψης των καθηκόντων του, ενώ ήταν το δεύτερο κρούσμα μετά την αυτονόμηση του υπουργού Δικαιοσύνης Γ. Φλωρίδη στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. «Αν ο κάθε υπουργός κάνει του κεφαλιού μου, τότε η αποτυχία θα είναι συνολική. Και αυτό, ο κ. Μητσοτάκης δεν πρόκειται να το ανεχθεί» σημειώνουν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη.

Πηγή: ieidiseis.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X