Πολιτική

Πρόταση μομφής: Αιχμές Θεοδωρικάκου κατά Στυλιανίδη παρουσία Μητσοτάκη

Πρόταση μομφής: Αιχμές Θεοδωρικάκου κατά Στυλιανίδη παρουσία Μητσοτάκη
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Αν και δεν κατονόμασε τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ο Τάκης Θεοδωρικάκος, παρόντος του Κυριάκου Μητσοτάκη, άφησε σαφέστατες αιχμές κατά του Χρήστου Στυλιανίδη, «δείχνοντάς» τον για το χάος που επικράτησε τις μέρες της κακοκαιρίας «Ελπίδα».

«Ο καθένας έχει την υποχρέωση να αντεπεξέρχεται στις ευθύνες και τα καθήκοντα που προκύπτουν από τις αρμοδιότητες που έχει», είπε ο Τάκης Θεοδωρικάκος κατά την ομιλία του στο πλαίσιο της συζήτησης για την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης και παραδέχτηκε ότι ο κρατικός μηχανισμός δεν ανταποκρίθηκε όπως έπρεπε.

Και στη συνέχεια το μόνο που δεν… είπε ήταν το ονοματεπώνυμο Χρήστος Στυλιανίδης. «Η Ελλάδα, όπως και ολόκληρη η ανθρωπότητα, δοκιμάζεται από κλιματική κρίση. Ορθότατα, λοιπόν, ο πρωθυπουργός διαπίστωσε αυτόν τον κίνδυνο και δημιούργησε το υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας πριν από 4,5 μήνες, αφού νωρίτερα είχε αναβαθμιστεί η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ασφαλώς μια καινούργια οργανωτική προσπάθεια χρειάζεται χρόνο για να αποδώσει, καθώς αυτό το υπουργείο έχει εκ των πραγμάτων τις κρίσιμες, ουσιαστικές και αυξημένες αρμοδιότητες για την αντιμετώπιση κρίσεων που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή και τις ισχυρές αρμοδιότητες συντονισμού του συνόλου του κρατικού μηχανισμού, ο οποίος είναι στη διάθεσή του, όταν προκύπτουν τέτοιες περιπτώσεις.

(…) Ασφαλώς υπάρχει ανάγκη καλύτερου συντονισμού και ο καθένας έχει την υποχρέωση να αντεπεξέρχεται στις ευθύνες και τα καθήκοντα που προκύπτουν από τις αρμοδιότητες που έχει».

Δεν έμεινε όμως εκεί αλλά ισχυρίστηκε εμμέσως πλην σαφώς ότι η ΕΛΑΣ κινητοποιήθηκε εκτός πρωτοκόλλου για να μαζέψει το μπάχαλο που είχε δημιουργηθεί. «Όταν τη Δευτέρα διαμορφώθηκε μία εξαιρετικά έκτακτη κατάσταση, η Ελληνική Αστυνομία εκτός πρωτοκόλλου σε συνεννόηση με το γραφείο του πρωθυπουργού και με το υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, κινητοποιήθηκε αμέσως» ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ

Αλλά για να μην… ξεχνιόμαστε, ο Τάκης Θεοδωρικάκος (ο πρώτος υπουργός που πήγε το λόγο) φρόντισε να επιτεθεί και στον ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας την πρόταση μομφής «απέλπιδα προσπάθεια να ανακάμψει, να συγκαλύψει τα εσωκομματικά του προβλήματα, συνεχίζοντας την τακτική της ακατάσχετης καταστροφολογίας».

«Σας έχει καταλάβει και σας έχει καταβάλει ο φόβος για την εκλογική σας συρρίκνωση», είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη απευθυνόμενος στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης την οποία κατηγόρησε για «άσφαιρη πρωτοβουλία» και για το γεγονός ότι εξέδωσε 8 ανακοινώσεις για τη διαχείριση της κακοκαιρίας αλλά «δεν βρήκε να πει ούτε λέξη για τις βαριές ευθύνες μιας ιδιωτικής εταιρείας», της Αττικής Οδού η οποία «αν και έχει εισπράξει δισ. από τους πολίτες, δυστυχώς απέτυχε να κρατήσει ανοιχτό τον πιο καθοριστικό δρόμο στην πρωτεύουσα».

«Ούτε μια λέξη. Γιατί άραγε; είναι πολιτική αφέλεια του ΣΥΡΙΖΑ, είναι κομματική εμπάθεια, είναι πρόκληση για τους πολίτες, να αθωώνει η αξιωματική αντιπολίτευση μια ιδιωτική εταιρεία, την οποία για πρώτη φορά πρωθυπουργός υποχρεώνει να αποζημιώσει τους πολίτες», επέμεινε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει ξεκάθαρα, αν καλώς υποχρεώθηκε η εταιρεία να αποζημιώσει τους πολίτες.

«Εμείς δεν κρύβουμε τα προβλήματα, δεν κρύβουμε λάθη και αδυναμίες», είπε και πρόσθεσε όμως, ότι «ο πήχυς γι’ αυτή την κυβέρνηση δεν είναι στο μπόι του ΣΥΡΙΖΑ».

«Αν κάποιος γνώριζε ότι θα έκλεινε η Αττική Οδός, θα παίρναμε άλλες αποφάσεις. Υπήρχε η διαβεβαίωση της εταιρείας ότι ο δρόμος θα παρέμενε ανοιχτός», είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη σημειώνοντας ότι οι ευθύνες της εταιρείες είναι βαριές και ενημερώνοντας την εθνική αντιπροσωπεία για τη μεγάλη κινητοποίηση της ΕΛΑΣ για να σωθούν ανθρώπινες ζωές.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X