Πολιτική

Πυρ από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για τις…υποχωρήσεις Μητσοτάκη στα Ελληνοτουρκικά

Πυρ από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για τις…υποχωρήσεις Μητσοτάκη στα Ελληνοτουρκικά
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Και ξαφνικά…καύσωνας στις σχέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τα Ελληνοτουρκικά.  Αιτία οι δηλώσεις του πρωθυπουργού στο πλαίσιο της τηλεοπτικής του συνέντευξης στον ΣΚΑΪ, μία μόλις ημέρα μετά την πολυδιαφημισμένη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Βίλνιους.

Όπως αναμενόταν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκτενώς στα ελληνοτουρκικά, όμως τα λόγια του δημιούργησαν πολύ μεγάλα ερωτήματα και προκάλεσαν την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης που ζητούν εξηγήσεις. Στο στόχαστρο μπαίνει, κυρίως, η αποστροφή του λόγου του περί υποχωρήσεων από κάποιες θέσεις, οι οποίες μπορούν να αποτελούν την αφετηρία μιας διαπραγμάτευσης.

Ποιες υποχωρήσεις;

Διπλή ήταν η αντίδραση από τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με τον Σωκράτη Φάμελλο να εκφράζει σοβαρές ενστάσεις, ενώ σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Νίκος Παππάς.

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος μίλησε στον Ρ/Σ «Στο Κόκκινο» εκφράζοντας την απορία του για τα λόγια περί υποχώρησης από τον πρωθυπουργό και υπογραμμίζοντας ότι «αυτά δεν λέγονται πριν την διαπραγμάτευση».

Έθεσε το ερώτημα τι εννοούσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν αναφέρθηκε στη διαφωνία για την ΑΟΖ και για την υφαλοκρηπίδα κα διερωτήθηκε αν για τον πρωθυπουργό η διαφωνία για την ΑΟΖ, για την υφαλοκρηπίδα, είναι «η βασική ή η μόνη διαφορά», όπως και κατά πόσον «είναι νομική (σ.σ. όπως τη χαρακτηρίζει η Ελλάδα) ή γεωπολιτική» όπως ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός.

Και συνέχισε: «Θα θέσει προϋποθέσεις η Ελλάδα για την πώληση των F-16 στην Τουρκία;», διερωτώμενος επίσης «αν η Ελλάδα θα θέσει την ατζέντα στη συζήτηση για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, την οποία και εκκίνησε ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου Σαρλ Μισέλ».

Όπως επισήμανε, «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις διατυπώσεις, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να υπάρχει διάλογος και προοπτική ειρήνης», σημειώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «έχει κατοχυρώσει ότι είναι δύναμη πατριωτική».

«Μας έχει δημιουργήσει μία ανησυχία ο τρόπος που τοποθετείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά εμείς βάζουμε θετική ατζέντα στην κυβέρνηση γιατί δεν είμαστε ίδιοι με τη Νέα Δημοκρατία», συνέχισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.  Όπως εξήγησε, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θέλει να προχωρήσει ο διερευνητικός διάλογος, όπως και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης», καθώς «εμείς δεν παρασυρόμαστε από τη στάση που είχε κρατήσει η Νέα Δημοκρατία στις Πρέσπες».

Από την πλευρά του ο Νίκος Παππάς εξέφρασε την ανησυχία του για τα όσα είπε ο πρωθυπουργός μέσω του ΣΚΑΪ, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση Μητσοτάκη να δώσει απαντήσεις για το ποιες υποχωρήσεις έχει κατά νου.

Η ανακοίνωση

Οι δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη, στην πρώτη του συνέντευξη μετά τις εκλογές, σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις μόνο εξαιρετική ανησυχία μπορούν να προκαλούν.

Τι ακριβώς έχει στο νου του όταν προαναγγέλλει ότι «οποιαδήποτε συμφωνία» με την Τουρκία «μπορεί να συνεπάγεται και κάποιες υποχωρήσεις από κάποιες θέσεις που μπορεί να είναι η αφετηρία μιας διαπραγμάτευσης»;

Από ποιες εθνικές θέσεις προαναγγέλλει υποχωρήσεις και μάλιστα ως αφετηρία μιας διαπραγμάτευσης;

Είναι διατεθειμένη η κυβέρνηση Μητσοτάκη να παραιτηθεί από το δικαίωμα άμυνας των νησιών του ανατολικού Αιγαίου;

Τι σημαίνει η απάντησή του σε ερώτηση για το αν η διαπραγμάτευση «περιλαμβάνει απομείωση της κυριαρχίας όπως τη γνωρίζουμε σήμερα» ότι «αυτό είναι μια σχετική έννοια»;

Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να αποσαφηνίσει προς τον ελληνικό λαό με ποια στρατηγική και με ποιες κόκκινες γραμμές επιδιώκει ή προσέρχεται σε μια διαπραγμάτευση με την Τουρκία.

Ανοίγει παράθυρο υποχωρήσεων

Αιχμηρό ήταν και το σχόλιο από πλευράς ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., με την Χαριλάου Τρικούπη να κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι σπεύδει να μιλήσει για υποχωρήσει προτού καν δει απτά δείγματα γραφής από τον Ταγίπ Ερντογάν.

Ανάμεσα σε άλλα το ΠΑΣΟΚ αναφέρει: Ο κ. Μητσοτάκης πριν καν δει απτά δείγματα γραφής του Τούρκου Προέδρου, που όλο το προηγούμενο διάστημα πολιτεύεται με το δόγμα της «γαλάζιας πατρίδας», αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στήνει παζάρια και εκβιασμούς στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ για να πάρει τα F-16, σπεύδει να μιλήσει δημόσια για παράθυρο υποχωρήσεων. Θα επιμείνουμε ότι τα θέματα εξωτερικής πολιτικής πρέπει να αντιμετωπίζονται με σοβαρότητα και όχι με επικοινωνιακούς όρους. Οι συνθήκες καλής γειτονίας προϋποθέτουν σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και όχι προκλήσεις και επικίνδυνες αναθεωρητικές λογικές. Ο Πρωθυπουργός επιπλέον φαίνεται ότι έλαβε πολύ σοβαρά υπόψη αυτό, που με έπαρση δήλωνε, πως θα είναι αντιπολίτευση του εαυτού του.

ΚΚΕ: «Απαράδεκτες αναφορές για υποχωρήσεις»

«Είναι προφανές ότι με ορόσημο τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ προχωράει, με γρήγορους ρυθμούς, το σχέδιο επικίνδυνων διευθετήσεων στα ελληνοτουρκικά, υπό ευρωατλαντική εποπτεία. Αυτό το έδαφος στρώνουν και οι απαράδεκτες αναφορές του πρωθυπουργού για “υποχωρήσεις ως αφετηρία διαπραγμάτευσης”, όπως και η νεόκοπη φράση για “πυρήνα της διαφοράς”, που παραπέμπει σε ζητήματα κυριαρχίας» επισημαίνει το ΚΚΕ.

«Όλα τα υπόλοιπα περί “ιστορικών ευκαιριών” δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, γιατί η διαπραγμάτευση δεν γίνεται μεταξύ λαών, αλλά μεταξύ αστικών τάξεων, που μοναδικό κριτήριό τους είναι η προώθηση των δικών τους συμφερόντων πάνω στις πλάτες τόσο του ελληνικού όσο και του τούρκικου λαού», προσθέτει το ΚΚΕ και καταλήγει: «Χρειάζεται επαγρύπνηση γιατί τα ΝΑΤΟϊκά σχέδια συνδιαχείρισης του Αιγαίου και της Αν. Μεσογείου, για τα οποία είχε προειδοποιήσει και προεκλογικά το ΚΚΕ, είναι σε πλήρη εξέλιξη».

Τι είπε ο Μητσοτάκης

Ανάμεσα σε άλλα ο πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά «είναι προς όφελος της Ελλάδας να επιλύσει με δίκαιο τρόπο και με γνώμονα τα διεθνές δίκαιο να λύσει τη μεγάλη διαφορά με την Τουρκία; Η απάντηση είναι ναι. Οποιαδήποτε συμφωνία αυτού του τύπου μπορεί να συνεπάγεται κάποιες υποχωρήσεις από κάποιες θέσεις που μπορεί να αποτελούν την αφετηρία της διαπραγμάτευσης. Είμαστε μακριά από αυτό το σενάριο και θα είχαν ρόλο και η Βουλή και τα κόμματα. Πράγματι η Τουρκία ήταν πολύ επιθετική τα τελευταία χρόνια όπως το καλοκαίρι του 2020. Και κάποιοι μπορεί να αναρωτιούνται τώρα τι θα γίνουμε χωρίς βαρβάρους. Έχω υποχρέωση να διερευνήσω αν υπάρχει ένα παράθυρο. Μπορεί και να μην υπάρχει τελικά».

Πριν αλέκτωρ λαλήσει…

Το θετικό κλίμα και τις ενδείξεις αλλαγής σελίδας που είδε ο πρωθυπουργός, έσπευσε να «παγώσει» με τις εμπρηστικές του δηλώσεις ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ομέρ Τσελίκ σε συνέντευξή του επέστρεψε στην υψηλών τόνων ρητορική, κάνοντας αναφορά στο ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, ενώ μίλησε για τουρκική μειονότητα στη Θράκη και για δολοφονίες προσφύγων στο Αιγαίο.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X