Οικονομία

Πυρ ομαδόν της αντιπολίτευσης κατά του νομοσχεδίου για τις λαϊκές αγορές

Πυρ ομαδόν της αντιπολίτευσης κατά του νομοσχεδίου για τις λαϊκές αγορές
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Εν μέσω αντιδράσεων και… πυρών απ’ όλη την αντιπολίτευση, άρχισε σήμερα (01.11.2021) στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου για τις λαϊκές αγορές. Βέβαια, δεν αντιδρά μόνο η αντιπολίτευση στα σχέδια του Άδωνι Γεωργιάδη. Αντιδρούν (εκτός από τους πολίτες και τους παραγωγωγούς) μέχρι και οι “γαλάζιοι” περιφερειάρχες, ο Γιώργος Πατούλης στην Αττική και ο Απόστολος Τζιτζικώστας στην Κεντρική Μακεδονία…

Ένα νομοσχέδιο που σύμφωνα με την αντιπολίτευση στόχο έχει να «διώξει» τους παραγωγούς από τις λαϊκές αγορές και στη θέσης τους να βάλει εμπόρους, άρα να καταργήσει τη φτηνή και αδιαμεσολάβητη διάθεση ειδών πρώτης ανάγκης, την ώρα που η ακρίβεια καλπάζει.

Σκληρή ήταν η κριτική και για τα όσα απαιτούνται για πάρει κάποιος άδεια πλανόδιου πωλητή, όπως το πτυχίο πανεπιστημίου… «Αν κάποιος έχει πτυχίο Πανεπιστημίου είναι πιο σημαντικό από το αν είναι άστεγος; Είναι κριτήριο ευαλωτότητας;» διερωτήθηκε ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ25, Κρίτων Αρσένης, και πρόσθεσε το εξής ερώτημα: «Γιατί δεν έχει πτυχίο ο αρχηγός της ΕΥΠ;».

Ακόμη ένα σημείο σύγκρουσης αποδείχτηκε το δικαίωμα που κατοχυρώνει δια του νομοσχεδίου ο Άδωνις Γεωργιάδης, καθορίζοντας το ολιστικό πλαίσιο λειτουργίας των λαϊκών αγορών με υπουργικές αποφάσεις. «Λαϊκές αγορές με την εντολή του Άδωνη Γεωργιάδη ή ελέω Άδωνη Γεωργιάδη» σχολίασε ο Κλέων Γρηγοριάδης από το ΜέΡΑ25. Σύμφωνα με την αντιπολίτευση, ο υπουργός θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να επαναφέρει τις ρυθμίσεις, με τις οποίες αποπειράθηκε να πριμοδοτήσει τους «μεγαλέμπορους».

«Θα το καταργήσουμε»

Ανοίγοντας τον χορό των επικρίσεων, ο Σταύρος Αραχωβίτης δεσμεύτηκε πως μία προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου. Είπε δε ότι το νομοσχέδιο διαλύει στη βάση του ένα θεσμό 93 χρόνων, που φτιάχτηκε για τους λιγότερο προνομιούχους παραγωγούς αλλά και καταναλωτές, οι οποίοι έβρισκαν φτηνά, ποιοτικά και αδιαμεσολάβητα προϊόντα.

Αναρωτήθηκε αν η κυβέρνηση σκοπεύει μέσω της πλατφόρμας e-Καταναλωτής να απαντήσει στο φαινόμενο της ακρίβειας, προσθέτοντας πως «με τη μετατροπή των αδειών σε εμπορικές, που ο παραγωγός χάνει την ιδιότητά του να είναι μόνο παραγωγός -και φωτογραφικά για την Αθήνα- και σε συνδυασμό με την κατάργηση του κανόνα 50% παραγωγοί – 50% επαγγελματίες, ουσιαστικά εκτοπίζονται οι παραγωγοί από τις λαϊκές». Μάλιστα, κατά τον εισηγητή της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτοπίζονται και οι μικροεπαγγελματίες γιατί «αν μπορούσαν να σταθούν, θα είχαν πολυκατάστημα και δεν θα βρίσκονταν στις λαϊκές από τις 04:00 τα χαράματα».

«Η κατάργηση της άδειας, αφού συνδέεται με θέση, σημαίνει ότι κανένας δεν έχει στα χέρια του άδεια. Αν υπάρχει θέση, θα έχει άδεια. Αν δεν υπάρχει, δεν έχει τίποτα» τόνισε και μίλησε για «εξοντωτικά πρόστιμα». Και κατέληξε λέγοντας: «Σε μια εποχή που η ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης, στην ενέργεια, στα τρόφιμα και οι οικονομικές ανισότητες διευρύνονται, φέρνετε το πιο λάθος νομοσχέδιο στη πιο λάθος στιγμή. Αυτό που χρειαζόταν ήταν η σύσφιξη της αδιαμεσολάβητης σχέσης μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών».

Είπε επίσης ότι το νομοσχέδιο έχει προβλήματα ισονομίας, αναλογικότητας και ασφάλειας δικαίου και γι΄αυτό θα καταπέσει στα δικαστήρια και σε κάθε περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται να το καταργήσει.

λαϊκές αγορές

Φωτογραφία αρχείου: Eurokinissi

«Ζητάμε την απόσυρση του νομοσχεδίου»

Ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ, Απόστολος Πάνας, εξήγησε ότι οι «έντονες διαφωνίες εξ αρχής ισχυροποιήθηκαν μετά την ακρόαση φορέων και γι΄ αυτό ζητάμε την απόσυρσή του νομοσχεδίου». Κατά τον κ. Πάνα, ο κόσμος είναι έντονα προβληματισμένος και όλες αυτές οι αντιδράσεις και λέει ένα μεγάλο «όχι» στην αντικατάσταση των παραγωγών από εμπόρους. «Το σχέδιο νόμου μόνο μένος κατά των παραγωγών εκφράζει» εκτίμησε και υπογράμμισε: «Θα χαθεί η φιλοσοφία και ο λόγος ύπαρξης των λαϊκών αγορών».

Το νομοσχέδιο, είπε, κινείται σε λάθος κατεύθυνση και τόνισε ότι μολονότι χρειάζεται εκσυγχρονισμός στον κλάδο, με ταυτόχρονη διατήρηση του κοινωνικού ρόλου των λαϊκών αγορών, αυτό δεν μπορεί να συμβεί χαντακώνοντας εκείνους που έβαλαν πλάτη τα χρόνια της κρίσης για να κρατηθούν οι τιμές χαμηλά για τους καταναλωτές. Στο κλίμα αυτό, κάλεσε την κυβέρνηση να ακούσει τα λογικά αιτήματα του κόσμου των λαϊκών αγορών, μεταξύ των οποίων η απρόσκοπτη πρόσβαση των παραγωγών στις λαϊκές αγορές και η διατήρηση της συμμετοχής τους με την αναλογία 50%-50%. Ο κ. Πάνας ενημέρωσε την ολομέλεια ότι το Κίνημα Αλλαγής υποβάλει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας επί του νομοσχεδίου.

Επιπλέον, υποστήριξε πως η ψήφιση του νομοσχεδίου θα δρομολογήσει την ιδιωτικοποίηση των λαϊκών αγορών και θα οδηγήσει τους απασχολούμενους του υπαίθριου εμπορίου στην οικονομική εξαθλίωση. «Η συνειδητοποίηση της ακρίβειας δεν φτάνει. Η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να φαίνεται αδύναμη μπροστά στις υπέρτερες δυνάμεις της αγοράς».

Από λαϊκές αγορές, εμπορικές αγορές

Η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο ανατρέπει τον χαρακτήρα του θεσμού των λαϊκών αγορών όπως τον γνωρίζουμε έως σήμερα που αποτελεί πραγματική διέξοδο για χιλιάδες νοικοκυριά που βλέπουν τα εισοδήματά τους να εξανεμίζονται, είπε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης και τόνισε ότι κεντρική λογική είναι η όξυνση του ανταγωνισμού παραγωγών και επαγγελματιών πωλητών, για την απόκτηση μιας θέσης, ενώ στόχευση είναι η μετατροπή των λαϊκών αγορών σε καθαρά εμπορικές αγορές και αυτό θα γίνει όταν θα έχει διωχθεί ένα μεγάλο μέρος των παραγωγών και επαγγελματιών πωλητών.

Με το νομοσχέδιο μπαίνουν μεγαλύτερα εμπόδια για την απόκτηση και την ανανέωση άδειας στις λαϊκές αγορές, προβλέπονται εξοντωτικές ποινές, ενισχύονται τα ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια στη λειτουργία των λαϊκών αγορών και χιλιάδες επαγγελματίες και παραγωγοί ωθούνται να εγκαταλείψουν το επάγγελμα, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Μπούμπας είπε ότι το κόμμα του είναι κάθετα αντίθετο στο νομοσχέδιο διότι θα αφανίσει τον αγρότη, τον μικρό παραγωγό αλλά και τον μικροπωλητή στις λαϊκές αγορές. Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει στην ίδρυση νομικού προσώπου – φορέα, ενός ταμείου λαϊκών αγορών ώστε να έχουν συμμετοχή και οι ίδιοι οι παραγωγοί και οι μικροπωλητές. Ο κ. Μπούμπας προειδοποίησε ότι οι Δήμοι, στη συντριπτική πλειονότητα, δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στην οργάνωση των χώρων για τη λειτουργία των λαϊκών αγορών και χαρακτήρισε μη ρεαλιστικό το μέτρο της ανάρτησης των τιμών των προϊόντων στο e-καταναλωτής.

«Φέρνετε ένα νομοσχέδιο που συστηματικά προσπαθεί να αποκλείσει τον παραγωγό που πραγματικά έχει ανάγκη τις λαϊκές αγορές για να βιοποριστεί», είπε ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση στόχο έχει την εισαγωγή, στο μέλλον, των ιδιωτών και των σούπερ μάρκετ στις λαϊκές αγορές.

Ο βουλευτής επέκρινε ιδίως το άρθρο 67 του νομοσχεδίου που εξουσιοδοτεί τον υπουργό, με υπουργικές αποφάσεις, να αποφασίζει κάθε λεπτομέρεια για τη λειτουργία των λαϊκών αγορών. «Η Κυβέρνηση έχει βάλει στόχο να φύγουν οι μικροί και να μπουν οι καρχαρίες στις λαϊκές, να σταματήσει η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών σε ποιοτικά τρόφιμα, σε τιμές προσβάσιμες», είπε ο κ. Αρσένης.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X