Πολιτική

Σεισμικές δονήσεις στη Νέα Δημοκρατία προκαλούν ραγδαίες εξελίξεις στη δεξιά πολυκατοικία

Σεισμικές δονήσεις στη Νέα Δημοκρατία προκαλούν ραγδαίες εξελίξεις στη δεξιά πολυκατοικία
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Του Θανάση Λυρτσογιάννη

Σεισμικές δονήσεις μικρότερες ή μεγαλύτερες συνταράσσουν τη δεξιά πολυκατοικία. Η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη δέχεται επιθέσεις από το κεντροδεξιό τμήμα της πολυκατοικίας, καθώς και από τα δεξιότερα. Την ίδια ώρα στο εσωτερικό της υπάρχουν αναταράξεις από βουλευτές και στελέχη που βλέπουν την πασοκοποίηση (την κατήγγειλε ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος) του κόμματος και της κυβέρνησης.

Οσον αφορά την ίδια τη Νέα Δημοκρατία ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδίδεται σε ασκήσεις πλήρους ελέγχου και κυριαρχίας, κίνηση που εκφράζει η τοποθέτηση του Παύλου Μαρινάκη στη θέση του γραμματέα του κόμματος, αλλά και η αναβολή του συνεδρίου του κόμματος. Ο πραγματικός λόγος της αναβολής του δεν ήταν η μετάλλαξη Ομικρον του κορονοϊού, αλλά η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να μην ακουστούν οι αντιφρονούντες, η πιο δεξιά πλευρά και ο Αντώνης Σαμαράς αυτή την περίοδο που ο ίδιος δέχεται μεγάλα πλήγματα από την αποτυχημένη διαχείριση της πανδημίας, την έκρηξη της ακρίβειας, τις τιμές ρεκόρ του ηλεκτρικού ρεύματος και την αύξηση-ψίχουλα 2%, δηλαδή 43 λεπτά την ημέρα στον κατώτερο μισθό.

Ομως, βουλευτές και στελέχη του κόμματος κάνουν συναντήσεις για να δουν πως θα αντιμετωπίσουν τις εξελίξεις που ενδέχεται να τους αφήσουν εκτός Βουλής κατά την ερχόμενη εκλογική αναμέτρηση. Παλιοί αλλά και νέοι βουλευτές, είναι σφόδρα ενοχλημένοι από την προώθηση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη πρώην ΠΑΣΟΚων και πρώην ΠΟΤΑΜΙσιων, που οδηγεί όχι σε αλλοίωση της φυσιογνωμίας  και της ιδεολογίας του κόμματος που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, αλλά επιπλέον δημιουργούνται κίνδυνοι να βρεθούν εκτός Βουλής.

Ενδεικτική της μεγάλης ανησυχίας που υπάρχει για το μέλλον είναι και οι ύμνοι ενός υπουργού και ενός βουλευτή για ανεμβολίαστο και αντίπαλου του εμβολίου Μητροπολίτη που κοιμήθηκε. Πιο συγκεκριμένα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός και ο βουλευτής Κώστας Καραγκούνης (εκλέγονται στην Αιτωλοακαρνανία) εκθείασαν τον θανόντα από κορονοϊό και αρνητή του εμβολίου Μητροπολίτη Κοσμά. Γιατί; Διότι οσμίζονται ότι οι εκλογές πλησιάζουν και προχώρησαν στις δηλώσεις τους παρότι ήξεραν ότι είναι εκτός γραμμής και ότι θα δώσουν όπλα στην αντιπολίτευση να μιλήσει για υποκρισία της κυβέρνησης και της Ν.Δ. και να ακυρώσουν το επιθετικό αφήγημα για κλείσιμο του ματιού στους αντιεμβολιαστές από το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Οι δύο πολιτικοί προτίμησαν να βρεθούν εκτός γραμμής καλοπιάνοντας τους ψηφοφόρους που ήταν κοντά στον Μητροπολίτη.

Και όπως εκτιμούν παράγοντες που γνωρίζουν καλά τα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας και τη νοοτροπία βουλευτών και στελεχών, η δυσαρέσκεια θα διογκώνεται και θα γίνεται περισσότερο εμφανής όσο πλησιάζουν οι εκλογές και θα εκδηλωθούν περισσότερο όταν οι δημοσκοπήσεις αποτυπώσουν τη ραγδαία πτώση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη, που εκδηλώνεται μεν στα ποιοτικά στοιχεία, αλλά οι δημοσκόποι δεν τη βρίσκουν στην πρόθεση ψήφου, τη δημοφιλία  και τον καλύτερο πρωθυπουργό στην ένταση που υπάρχει.

Κι ενώ αυτές οι δονήσεις εκδηλώνονται στο εσωτερικό του κόμματος και της κυβέρνησης, στα δεξιά διαμερίσματα της πολυκατοικίας υπάρχει ένας οργασμός επαφών και κινήσεων. Οι δύο τελευταίες που είδαν το φως της δημοσιότητας είναι η συνεργασία του Στέφανου Χίου και του Ηλία Κασιδιάρη για κοινή κάθοδο στις εκλογές. Λαμβάνοντας υπόψη τα ποσοστά που παίρνει το κόμμα του Κασιδιάρη “Ελληνες για την πατρίδα”  στις δημοσκοπήσεις και τα οποία ορισμένες φορές αγγίζουν και το 2%, οι δύο άντρες εκτιμούν ότι στις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές είναι πολύ κοντά στην επίτευξη του στόχου 3% για να μπουν στη Βουλή.

Κινήσεις στο χώρο των δεξιών διαμερισμάτων της πολυκατοικίας  γίνονται από τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο, τον Θάνο Τζήμερο και Φαήλο Κρανιδιώτη, τον Πρόδρομο Εμφιετζόγλου και τον Θανάση Σκορδά που έχει συστήσει τη Ριζοσπαστική Ευρωπαϊκή Μεταρρύθμιση κι Ανασυγκρότηση (Ρ.ΕΥ.Μ.Α.).

Οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας  έκαναν λόγο για τη δημιουργία κόμματος από τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο (έχει διαγραφεί από την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, αλλά παραμένει μέλος του κόμματος). Ομως, η αλήθεια είναι πως γίνονται ζυμώσεις πολύ μεγαλύτερης εμβέλειας στο συγκεκριμένο χώρο. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι προαναφερόμενοι είναι σε συζητήσεις και διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία ενιαίου πολιτικού χώρου και κοινή κάθοδο στις εκλογές. Προς το παρόν συνεργάζονται ο Φαήλος Κρανιδιώτης με τον Θάνο Τζήμερο.

Με δεδομένη τη δυσαρέσκεια που υπάρχει για τους χειρισμούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη στα Ελληνοτουρκικά και ιδίως στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, που ο Κυριάκος Μητσοτάκης άλλαξε θέση, για την αποτυχημένη διαχείριση της πανδημίας, τα μέτρα κατά των αρνητών του εμβολιασμού που στη συντριπτική τους πλειοψηφία κινούνται στο χώρο δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, δημιουργεί την πεποίθηση στους πολιτικούς που συζητούν τη συνεργασία, πως θα μπορέσουν να πετύχουν το στόχο της εισόδου στη Βουλή, αποσπώντας κρίσιμα τμήματα ψηφοφόρων που στις προηγούμενες εκλογές ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία.

Στο σημείο αυτό αξίζει να υπενθυμίσουμε πως λόγω της στενής σχέσης του Κωνσταντίνου Μπογδάνου με τον Κώστα Κυρανάκη στο παρελθόν είχαν κυκλοφορήσει δημοσιεύματα για τη δημιουργία κάποιας πολιτικής κίνησης ή και κόμματος από τους δύο βουλευτές. Ομως, οι πληροφορίες δεν αποδείχτηκαν αληθινές από τη στιγμή που σε εκείνη τη συγκυρία ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος παρέμεινε στη Νέα Δημοκρατία, ενώ τώρα σήκωσε πανί για άλλες…πολιτείες.

Σεισμικές δονήσεις εκδηλώνονται και στα διαμερίσματα που βρίσκονται προς τον κεντρώο χώρο. Εκεί δραστηριοποιούνται έξι πολλοί γνωστοί, προβεβλημένοι και με κύρος πολιτικοί που διετέλεσαν υπουργοί σε προηγούμενες κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας. Μιλάμε για τους Ευάγγελο Αντώναρο, Αρη Σπηλιωτόπουλο, Χρήστο Ζώη, Σάββα Τσιτουρίδη, Κρινιώ Κανελλοπούλου και Νίκο Σταυρογιάννη.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το τελευταίο διάστημα έχουν πυκνώσει πάρα πολύ οι επαφές, οι συναντήσεις όχι μόνο μεταξύ τους, αλλά και με στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, με νυν και πρώην βουλευτές, με πρώην Νομάρχες και γενικώς με στελέχη υψηλά, αλλά και μεσαία του κυβερνώντος κόμματος.

Σε εκείνους που προκαλούν τριγμούς στη γαλάζια πολυκατοικία είναι και ο Νίκος Καραχάλιος (ιδίως με την αρθρογραφία του), πολύ στενός συνεργάτης του Κώστα Καραμανλή στο παρελθόν, ο οποίος σήμερα μπορεί να είναι μοναχικός λύκος, αλλά κάνει επαφές ζυμώσεις και συζητήσεις αφού οι γνωριμίες και οι διασυνδέσεις στη Νέα Δημοκρατία  είναι πολλές και ποικίλες.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X