Πολιτική

Σκέρτσος για υγειονομικούς: Από Τετάρτη η υποχρεωτικότητα, κανένα ενδεχόμενο παράτασης

Σκέρτσος για υγειονομικούς: Από Τετάρτη η υποχρεωτικότητα, κανένα ενδεχόμενο παράτασης
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

O υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, ξεκαθάρισε πως δεν θα υπάρξει παράταση της προθεσμίας για τον εμβολιασμό των υγειονομικών, που λήγει την 1η Σεπτεμβρίου.

Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, είπε πως δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ενδεχόμενο και επεσήμανε πως «η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω σε αυτό το θέμα».

«Είναι ζήτημα προστασίας των ίδιων των υγειονομικών και της υγείας των νοσηλευομένων» συμπλήρωσε.

Ο κ. Σκέρτσος σημείωσε πως οι υγειονομικοί προλαβαίνουν ακόμη να κάνουν το εμβόλιο και έτσι δεν θα υπάρξει πρόβλημα ούτε με τις δουλειές του, αλλά ούτε με τη λειτουργία του ΕΣΥ.

«Δεν υπάρχει ατομικό δικαίωμα που να στρέφεται κατά της δημόσιας υγείας ή κατά της ζωής των συνανθρώπων μας. Σεβαστά τα ατομικά δικαιώματα, αλλά δεν πρέπει να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των ανθρώπων» δήλωσε, ακόμη.

Σύμφωνα με τον υπουργό, όταν κάποιος πηγαίνει στο νοσοκομείο το κάνει για να προστατέψει την υγεία του, όχι για να τη βάλει σε κίνδυνο.

Σε ερώτηση για το εάν από την Τετάρτη θα υπάρξουν αποχωρήσεις από τα νοσοκομεία, σημείωσε πως «προφανώς» θα γίνει αυτό για «όσους δεν επιλέξουν να κάνουν το εμβόλιο».

«Για την αναπλήρωση των κενών έχουν γίνει προβλέψεις, τα κενά αφορούν κάποια περιφερειακά νοσοκομεία» διευκρίνισε.

Επέκταση υποχρεωτικότητας εμβολιασμού

Όσον αφορά στις σκέψεις για επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε άλλους κλάδους, είπε πως, προς το παρόν, δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα.

«Υπάρχουν στο τραπέζι προτάσεις για επέκταση της υποχρεωτικότητας, αλλά δεν είναι της παρούσης» σημείωσε, ειδικότερα.

«Περίπου 63% των πολιτών έχει εμβολιαστεί. Δε θα πάμε σε νέο lockdown, δε θα ορίζει μια μειοψηφία τον τρόπο που θα λειτουργεί η κοινωνία και η οικονομία» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Σχετικά με τα σχολεία, είπε πως θα λειτουργούν με όλα τα μέτρα και δεν πρόκειται να κλείσουν.

Συγκεντρώσεις αντιεμβολιαστών

Αναφορικά με τις συγκεντρώσεις των αντιεμβολιαστών, εξέφρασε τη θλίψη του για τις εικόνες σε αυτές.

«Με θλίβουν οι εικόνες των συγκεντρώσεων των αρνητών, υπάρχει πράγματι πολύ σκληρός, αλλά μειοψηφικός πυρήνας αντιεμβολιαστών, αρνητών της προόδου που έχει κάνει η επιστήμη και η ανθρωπότητα για να δώσει λύση στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε παγκοσμίως. Νομίζω ότι με αυτό το τμήμα του πληθυσμού δεν μπορούμε να συνομιλήσουμε, μπορούμε όμως να συνομιλήσουμε με τους συνανθρώπους μας που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο και το φοβούνται» ξεκαθάρισε.

Νέα μέτρα

Τέλος, αναφέρθηκε στα νέα μέτρα ξεκαθαρίζοντας πως δεν υπάρχει περίπτωση να τεθούν περιορισμοί, π.χ. στη μετακίνηση των πολιτών με τα ΜΜΜ.

«Δεν μπορούμε συνταγματικό κατοχυρωμένο δικαίωμα όπως στην κινητικότητα με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς να βάλουμε τέτοιους περιορισμούς θα ήταν αδιανόητο» εξήγησε και συμπλήρωσε, όμως, πως το να πας σε καφετέρια ή εστιατόριο δεν είναι ουσιώδης δραστηριότητα, είναι ψυχαγωγική δραστηριότητα.

«Θα προσπαθήσουμε να διαφυλάξουμε τη λειτουργία των χώρων αυτών με την πρόσβαση μόνο σε όσους είναι εμβολιασμένοι ή έχουν νοσήσει. Είναι χώροι υπερμεταδότες» είπε.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X