Πολιτική

Σκρέκας: Άμεσες παρεμβάσεις αναδάσωσης – Καινοτομία ο θεσμός του ανάδοχου

Σκρέκας: Άμεσες παρεμβάσεις αναδάσωσης – Καινοτομία ο θεσμός του ανάδοχου
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Τιτάνιο αγώνα δίνουν 700 στελέχη της ΔΕΔΔΗΕ για να αντικαταστήσουν 2.700 στύλους που κάηκαν στην Εύβοια και να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση στο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, τόνισε από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας.

Παράλληλα αναφέρθηκε στα μέτρα για την προστασία και την αποκατάσταση των καμένων περιοχών. Μιλώντας με θερμά λόγια για το «τεράστιο κίνημα αλληλεγγύης», είπε ότι στάθηκε αφορμή για τον θεσμό του ανάδοχου αναδάσωσης. Διευκρίνισε επίσης ότι έχει ήδη ξεκινήσει η υπογείωση εναέριων καλωδίων.

Εξηγώντας ότι μετά την έγκριση του Δασαρχείου ο ανάδοχος προχωρά με δικές του δαπάνες στην τεχνητή, όπου ορίζεται, αναδάσωση ο Κώστας Σκρέκας εκτίμησε ότι τα 224 εκατομμύρια ευρώ που διατέθηκαν από την κυβέρνηση πριν ακόμη ξεσπάσουν οι πυρκαγιές στην Εύβοια, αρκούν για τεχνητή αναδάσωση 165 χιλιάδων στρεμμάτων, «γεγονός που καταδεικνύει την προτεραιότητα της κυβέρνησης να προσαρμοστούν τα δασικά οικοσύστήματα έναντι της κλιματικής κρίσης».

Αναφορικά με τα Δασαρχεία που πλέον θα υπάγονται στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με στόχο τον καλύτερο συντονισμό ο Κώστας Σκρέκας είπε ότι δημιουργείται νέα σύγχρονη δασική υπηρεσία ενδυναμωμένη με δομική μεταρρύθμιση.

Το ΥΠΕΝ προχωρεί σε δράσεις που θα κινηθούν σε επτά άξονες:

χαρτογράφηση των καμένων εκτάσεων με την χρήση δορυφορικών δεδομένων
κήρυξη αναδασωτέων εκτάσεων εντός 30 ημερών αντί 90 που ίσχυε μέχρι σήμερα με πράξη νομοθετικού περιεχομένου
άμεση απομάκρυνση των καμένων δέντρων που βρίσκονται στην παρόδιες περιοχές
άμεση έναρξη αντιδιαβρωτικών έργων με κορμοδέματα και κλαδοπλέγματα αλλά και αντιπλημμυρικών έργων για τα οποία προωθείται ήδη η σύνταξη σχετικής μελέτης
έκδοση δασικών αστυνομικών διατάξεων για τις καμένες περιοχές στις οποίες θα εξειδικεύεται κατά χώρο, χρόνο και τρόπο, η απαγόρευση συγκεκριμένων δραστηριοτήτων (θήρας, βόσκησης κ.α).
ιεράρχηση και επιλογή περιοχών με άμεση προτεραιότητα σε Εύβοια, Αττική και Πελοπόννησο για την αποκατάσταση της βλάστησης με φυσική αναγέννηση ή τεχνητή αναδάσωση.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X