Πολιτική

Σωκράτης Φάμελλος: «Η αριστεία του Μητσοτάκη είναι ότι οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι»

Σωκράτης Φάμελλος: «Η αριστεία του Μητσοτάκη είναι ότι οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι»
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

«Η αριστεία του κ. Μητσοτάκη είναι ότι οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι. Αυτό το σχέδιο προϋποθέτει την ισοπέδωση των εργατικών δικαιωμάτων μαζί με τη συντριβή της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών και την αμφισβήτηση της βιωσιμότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων», τόνισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στη Βουλή για το εργασιακό νομοσχέδιο.

Σχολίασε ότι «για τον λόγο αυτό η πρώτη κίνηση των 3 υπουργών -Βρούτση, Χατζηδάκη και Γεωργιάδη- ήταν αντεργατικά νομοσχέδια με εντολή του ΣΕΒ και των ολιγοπωλίων».

Είπε ότι τώρα με το παρόν «κατάπτυστο, αντεργατικό» νομοσχέδιο η κυβέρνηση «με απόλυτη συνέπεια και αριστεία στις καταστροφικές για την κοινωνία επιλογές, οδηγεί σε περαιτέρω ανασφάλεια και αβεβαιότητα τους εργαζομένους με το πρόσχημα την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας». Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «προωθεί την ακραία επισφάλεια στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων ενώ η Οδηγία ξεκάθαρα δηλώνει ότι πρέπει να υπάρχουν διαφανείς και προβλέψιμοι όροι στην αγορά εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», ζητώντας την απόσυρση των διατάξεων όπως αυτές εισάγονται.

Σημείωσε ότι η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) στην έκθεση της «κάνει λόγο για υποβάθμιση στην Ελλάδα -με το νομοσχέδιο- του παρεχόμενου επιπέδου προστασίας των εργαζομένων και απομείωση θεμελιωδών αρχών του εργατικού δικαίου» και πως και η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής κρούει τον κώδωνα του κινδύνου τής υποβάθμισης της προστασίας που ήδη παρέχεται στους εργαζομένους. Προσ’εθεσε ότι πολλοί εκπρόσωποι των φορέων αντιτάχθηκαν στο νομοσχέδιο, έκαναν λόγο για κατάργηση δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Ο κ. Φάμελλος είπε ότι το νομοσχέδιο φέρνει: Δυνατότητα παράλληλης απασχόλησης σε έτερο εργοδότη, που μπορεί να οδηγήσει σε 13ώρη εργασία μέσα στο 24ωρο. Απασχόληση σχεδόν μηδενικών ωρών, με ολοκληρωτική επισφάλεια του εργαζομένου, με ατομικές συμβάσεις εργασίας. Απασχόληση έκτη ημέρα στο σύνολο σχεδόν των επιχειρήσεων, τη στιγμή που στην υπόλοιπη Ευρώπη εξετάζουν το 35ωρο/εβδομάδα χωρίς μείωση μισθού. Διευθέτηση του χρόνου εργασίας και με ατομική σύμβαση, δηλαδή με απόφαση ουσιαστικά του εργοδότη που επιβάλλει την βούλησή του στον εργαζόμενο. Επίσης, είπε ότι υπάρχει στο νομοσχέδιο ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και εκφοβισμό των εργαζομένων να ασκήσουν το δικαίωμα της απεργίας.

Έβαλε κατά της κυβέρνησης και για το θέμα των τριετιών, σχολιάζοντας πως ό,τι ακούστηκε από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ για ξεπάγωμα αποδείχτηκε ότι «δεν είναι απλά ένα αδειανό πουκάμισο αλλά μια μεγάλη κοροϊδία γιατί η τροπολογία είναι γεμάτη αιρέσεις».

Σχολίασε ότι «είναι πράγματι δυστοπικό το περίγραμμα της επόμενης ημέρας που δημιουργεί αυτό το νομοσχέδιο – ο οδοστρωτήρας Νο3».

Απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σχολίασε ότι «μας προκαλεί εντύπωση ότι καθυστερήσατε πολύ να πάρετε θέση, και στις επιτροπές παραμείνατε στην “επιφύλαξη” για ένα ξεκάθαρα αντεργατικό αντιλαϊκό και καταστροφικό νομοσχέδιο. Την ίδια απορία έχουμε για συνδικαλιστές σας στη ΓΣΕΕ που δεν συμμετείχαν στην απόφαση για την απεργία».

Ο. κ. Φάμελλος είπε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει ότι οι διατάξεις είναι προς όφελος των εργαζομένων, τονίζοντας ότι «πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μπορεί να ζήσει με αξιοπρέπεια ένας εργαζόμενος με 8 ώρες δουλειά και όχι να τρέχουν 13 ώρες για ένα εξτραδάκι. Αυτό είναι μεσαίωνας κι εσείς οδηγείτε σε αυτόν».

Σημείωσε ότι στον αντίποδα της πολιτικής της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει πει ότι η εργασία πρέπει να είναι στο επίκεντρο του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, η πρωταρχική συνισταμένη ενός μοντέλου δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης, να έχει πολλαπλασιαστικές θετικές επιπτώσεις στην αγοραστική δύναμη, στην τοπική ανάπτυξη, στο δημογραφικό πρόβλημα, στην ανταγωνιστικότητα της χώρας, στην κοινωνική συνοχή. Σχολίασε ότι μέσα σε τρεις μήνες μετά τις εκλογές έχει αποδειχτεί ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά. Προσέθεσε ότι παρά την εκλογική ήττα ο ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε ότι η κοινωνία έχει ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση που διαθέτει τη δυνατότητα τεκμηριωμένων προτάσεων, «αναδεικ»ύει τα ελλείμματα του κ. Μητσοτάκη και καταθέτει μια εναλλακτική πρόταση».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X