Πολιτική

Σοσιαλδημοκρατίας και ριζοσπαστική αριστερά: Τα σχέδια του Τσίπρα -Επιστροφή στους παλιούς συντρόφους

Σοσιαλδημοκρατίας και ριζοσπαστική αριστερά: Τα σχέδια του Τσίπρα -Επιστροφή στους παλιούς συντρόφους
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Τσίπρας: Επειδή αρκετοί ψάχνονται για τα σχέδια του Αλέξη Τσίπρα, ας βοηθήσουμε λίγο επιστρατεύοντας την «πολιτική σημειολογία». Ποιο είναι το αποτύπωμα των πολιτικών επαφών του με διεθνείς προσωπικότητες στο εξωτερικό;

Σημειώστε λοιπόν: Κόντε (κέντρο), Λέτα και Ολάντ (κεντροαριστερά), Πικετί («σκεπτόμενη» ριζοσπαστική αριστερά).

Αλλιώς, όπως το έγραψε η ιταλική Repubblica, μια νέα σύνθεση της σοσιαλδημοκρατίας και της ριζοσπαστικής αριστεράς.

Ο Αλέξης Τσίπρας μετά από μία μακρά περίοδο διακοπών στις ΗΠΑ και σιωπής, αφού παραμέρισε για να περάσει το νέο κύμα –δηλαδή ο Κασσελάκης– και να τα σαρώσει όλα, προσπαθεί τώρα να υπενθυμίσει την πολιτική του παρουσία, ότι είναι ακόμα εδώ. Άλλωστε, ποτέ δεν είπε ότι παραιτήθηκε, δεν χρησιμοποίησε το ρήμα αυτό, και όσοι τον γνωρίζουν καλά στον ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι τον ενδιαφέρει η επιστροφή, αλλά θα πράξει αναλόγως με τις εξελίξεις και τις συνθήκες.

Ο Στέφανος Κασσελάκης μπορεί να ανέλαβε με τις ευλογίες του να αλλάξει το κόμμα, όμως ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως τον θεωρεί αναλώσιμο, πρόεδρο με ημερομηνία λήξης, την οποία έχει προσδιορίσει και είναι οι ευρωεκλογές. Αυτό τουλάχιστον φέρεται να είπε σε όσους συνομίλησε, όταν προσπάθησε να τους πείσει να μην εγκαταλείψουν το κόμμα.

Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μην έχει τη δυνατότητα πια να συναντά τους εκπροσώπους της ευρωπαϊκής πολιτικής εξουσίας, καθώς δεν έχει ενεργό ρόλο, επιδιώκει όμως να συνομιλεί ακόμα και με βετεράνους διαφόρων κομμάτων του ευρύτερου κεντροαριστερού χώρου στην Ευρώπη.

«Ο Κασσελάκης θα πάει τώρα να κάνει γιορτές στην Αμερική, μετά θα πάει στο συνέδριο, στη συνέχεια στον στρατό, έπειτα σχεδιάζει να κάνει ταξίδια σε διάφορα μέρη του κόσμου για να μιλήσει –λέει– με τους ομογενείς, και τέλος θα πάει στις ευρωεκλογές για να χάσει. Αυτό είναι το πρόγραμμα», αναφέρει στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Μετά τις ευρωεκλογές, όλα δείχνουν ότι το πολιτικό του μέλλον θα είναι αβέβαιο. Μέχρι τότε όμως, θα απολαύσει τη διαδρομή με τις εμπειρίες και τα προνόμια που του προσφέρει η πολιτική εξουσία.

Το ευρωπαϊκό προφίλ και τα εμπόδια

Στο μεταξύ ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να χτίσει ένα ευρωπαϊκό προφίλ και μια εικόνα πολιτικού που συνομιλεί με ξένους ηγέτες. Πλην όμως, συναντά αρκετά εμπόδια, λένε οι πληροφορίες, αφού οι περισσότεροι πολιτικοί ηγέτες δεν είναι τόσο πρόθυμοι να τον συναντήσουν αυτή την περίοδο, καθώς δεν είναι πια ούτε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως ήταν όταν τον δέχθηκε ο Σολτς, ούτε καν αρχηγός ενός –μικρού έστω– κόμματος.

Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κάποιον θεσμικό ρόλο στον παρόντα χρόνο. Επιπλέον, τα ευρωπαϊκά σοσιαλιστικά κόμματα συνομιλούν βασικά με το ΠΑΣΟΚ και οι αρχηγοί τους με τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Ο Τσίπρας μπορούσε να το ξεπερνά αυτό όσο ήταν αρχηγός ενός κόμματος με προοπτική εξουσίας. Τώρα δεν ισχύει ούτε το ένα ούτε το άλλο, οπότε αρκείται είτε σε κάποιους επίσης πρώην ηγέτες, που δεν έχουν ρόλο και επιρροή σήμερα, είτε σε πολιτικούς αριστερών κομμάτων με μονοψήφια ποσοστά.

Επιστροφή στους παλιούς συντρόφους

Στο πρόσφατο ταξίδι του στην Ιταλία συνάντησε τον πρόεδρο της Ιταλικής Αριστεράς (Sinistra Italiana), Νίκολα Φρατογιάνι, ο οποίος ηγείται ενός πολύ μικρού κόμματος και ο Τσίπρας τον γνωρίζει, όπως είπε, από τότε που διαδήλωναν ενάντια στη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση. Είδε επίσης τον πρόεδρο του Κινήματος Πέντε Αστέρων, Γκιουζέπε Κόντε και τον πρώην πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα.

Παλιοί συνεργάτες του λένε ότι η φιλοδοξία του εδώ και καιρό ήταν να ενώσει τη σοσιαλδημοκρατία με τη ριζοσπαστική αριστερά. Αυτό προσπάθησε να κάνει άλλωστε και πριν από τις βουλευτικές εκλογές, ωστόσο χωρίς τα αποτελέσματα που επιθυμούσε. Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι για το θέμα αυτό έχει κάνει συζητήσεις με κάποιους επίσης παλιούς του ΠΑΣΟΚ, όπως και με τον Γιώργο Παπανδρέου, ενώ ανοιχτοί δίαυλοι υπήρχαν εδώ και καιρό και με τον Χάρη Καστανίδη.

Τώρα, αν παίζουν κάποιο ρόλο αυτές οι συζητήσεις ή αν έχουν πρακτικό αποτέλεσμα, είναι άλλο θέμα. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, πάντως, δεν τα συμμερίζεται καθόλου αυτά και φαίνεται να γνωρίζει τις σχετικές συζητήσεις, χωρίς όμως να τις αξιολογεί, καθώς δεν δίνει πιθανότητες σε παρόμοια σενάρια.

Μετά την Ιταλία, ο Αλέξης Τσίπρας προγραμμάτισε να ταξιδέψει στη Γαλλία, όπου συναντήθηκε με τον πρώην Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος σήμερα είναι ένα πρόσωπο χωρίς ρόλο, ενώ το άλλοτε κραταιό γαλλικό σοσιαλιστικό κόμμα έχει συρρικνωθεί σε μονοψήφιο ποσοστό. Επιπλέον, συνομίλησε και με 30 Γάλλους ακτιβιστές για «τη σημασία που έχει η ενότητα και συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων απέναντι στη συμμαχία δεξιάς/ακροδεξιάς».

Ο Αλέξης Τσίπρας συνάντησε στο Παρίσι τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας, και τον οικονομολόγο Τομά Πικετί, αλά και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών και ακτιβιστών,

Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μην έχει τη δυνατότητα πια να συναντά τους εκπροσώπους της ευρωπαϊκής πολιτικής εξουσίας, καθώς δεν έχει ενεργό ρόλο, επιδιώκει όμως να συνομιλεί ακόμα και με βετεράνους διαφόρων κομμάτων του ευρύτερου κεντροαριστερού χώρου στην Ευρώπη και να παρουσιάζει τις συνομιλίες αυτές ως ενέργειες για τη σύμπλευση σοσιαλδημοκρατίας και ριζοσπαστικής αριστεράς.

Κάπως έτσι λοιπόν ξεκαθαρίζει το στίγμα, τουλάχιστον σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

 

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X