Πολιτική

Στο φυσικό αέριο ο Μητσοτάκης ανακαλύπτει τον τροχό

Στο φυσικό αέριο ο Μητσοτάκης ανακαλύπτει τον τροχό
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

«Ακούω για επανεκκίνηση των ερευνών υδρογονανθράκων, αλλά αυτές οι έρευνες δεν είχαν σταματήσει ποτέ. Δεν μπορεί ο πρωθυπουργός να ανακαλύπτει τον τροχό» δήλωσε στο Κόκκινο ο γεωφυσικός και αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ενέργειας της Ευρώπης, Γιάννης Γρηγορίου, μιλώντας για τα ενεργειακά και την εξάρτηση της Ελλάδας.

«Η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις ΗΠΑ για 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα  υγροποιημένου φυσικού αερίου είναι περισσότερο μία πολιτική θέση στήριξης. Θα προσπαθήσουν να το κάνουν γιατί έτσι κι αλλιώς οι ΗΠΑ μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή τους και να φέρουν σχιστολιθικό αέριο, που όμως σημαίνει ότι οι τιμές θα είναι πολύ υψηλότερες από αυτές που είχαμε πριν από ένα χρόνο. Δυστυχώς τώρα θερίζουμε θύελλες από τους ανέμους που σπείραμε. Ως Ελλάδα και επειδή είμαστε ουραγός, όλες αυτές τις εξελίξεις θα τις πληρώσουμε πολύ περισσότερο», είπε Γιάννης Γρηγορίου.

«Έχουμε μπροστά μας μια περίοδο υψηλών τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας που σημαίνει αυξημένο κόστος παντού. Η ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης απαιτεί μακροχρόνιες στρατηγικές οι οποίες οφείλουν να  βασίζονται σε στέρεα πόδια. Τα τελευταία δύο-τρία χρόνια βλέπουμε ότι η Ευρώπη παραπαίει σε ένα πράσινο deal για το οποίο δεν υπήρξε επαρκής προετοιμασία. Όλοι γνωρίζουμε για την κλιματική αλλαγή αλλά η μετάβαση θέλει προσεκτικά βήματα. Χρειάζεται η τεχνολογία που φτιάχνεται, να απορροφάται, κάτι για το οποίο ως Ευρώπη και πολύ περισσότερο ως Ελλάδα, δεν είναι έτοιμη.

Τώρα πρέπει να εξετάσουμε πού είμαστε και να συνεχίσουμε με τα σωστά βήματα. Ακούω για επανεκκίνηση των ερευνών υδρογονανθράκων, αλλά αυτές οι έρευνες δεν είχαν σταματήσει ποτέ. Δεν μπορεί ο πρωθυπουργός να ανακαλύπτει τον τροχό. Από το 2011 έγινε η επανεκκίνηση των ερευνών και την περίοδο 2015-19 δόθηκαν άδειες σε μεγάλες εταιρείες και υπήρξε εξέλιξη. Αντίθετα τα τελευταία δύο χρόνια, υπήρχαν αρνητικά μηνύματα για τους υδρογονάνθρακες με κορυφαία την δήλωση του Υπουργού Επενδύσεων που είπε ότι δεν μας ενδιαφέρουν οι υδρογονάνθρακες. Με αυτόν τον τρόπο, υπάρχει ο κίνδυνος για κάποιους επενδυτές να φύγουν, όπως έφυγε η ισπανική Repsol, την ίδια ώρα που όλες οι επιστημονικές ενδείξεις που συσσωρεύονται επί πολλά χρόνια είναι θετικές για την ύπαρξη υδρογονανθράκων στη χώρα.

Η Ελλάδα διαθέτει κοιτάσματα φυσικού αερίου στο Ιόνιο, στην Κρήτη και στον Θερμαϊκό, τα οποία είναι οικονομικά εκμεταλλεύσιμα. Σύμφωνα με τις παλιές τιμές του φυσικού αερίου και τους όγκους που προσδοκούμε, υπολογίζεται ότι θα είναι οικονομικά αποδοτικοί. Άλλωστε, για να έρθει ένας επενδυτής και να ρισκάρει χρήματα, έχει υπολογίσει ότι θα αποκομίσει έσοδα».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X