Πολιτική

Συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν -Ο Ερντογάν έθεσε ανοιχτά στον Τσίπρα ζήτημα ανταλλαγής

Συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν -Ο Ερντογάν έθεσε ανοιχτά στον Τσίπρα ζήτημα ανταλλαγής
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ολοκληρώθηκε μετά από, περίπου, 2 ώρες η συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα, μία ώρα και 45 λεπτά διήρκεσε η συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας –  Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε σαφή δείγματα γραφής για τις προθέσεις του…

Κύρια σημεία της συνέντευξης του Πρωθυπουργού:
-Η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων
– Έθεσα το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας και της παράνομης κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Πρωτοφανής η συνεχιζόμενη κράτησή τους
– Δεν μπορούν να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά για τα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ ως προς το θέμα των εξοπλισμών.

Νωρίτερα, το τουρκικό δίκτυο Haberler έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο από τη στιγμή της χειραψίας του κ. Τσίπρα με τον κ. Ερντογάν.

Η συνάντηση ξεκίνησε στις 17:20 ώρα Ελλάδας. Η έναρξη του τετ-α-τετ καθυστέρησε σε σύγκριση με τον προγραμματισμό, λόγω άλλων υποχρεώσεων στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Στο σχετικό βίντεο ο κ. Ερντογάν απευθύνεται στους δημοσιογράφους και τους φωτορεπόρτερ, λέγοντάς τους χαρακτηριστικά: «Και τώρα αν μας αφήσετε μόνους, θα μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε τη διμερή μας συνάντηση».

Μέχρι στιγμής, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ενδεχόμενο ο Ερντογάν έθεσε ανοιχτά στον Αλέξη Τσίπρα ζήτημα ανταλλαγής των δυο Ελλήνων στρατιωτικών με τους 8 Τούρκους.  Ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπραςήταν απολύτως προετοιμασμένος για αυτό το ενδεχόμενο και όπωςανέφερε οι πληροφορίες νωρίτερα, δεν επρόκειτο να κάνει πίσω.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός φέρεται να επέμεινε στην αρχική του γραμμή ότι πρόκειται για δυο διαφορετικές περιπτώσεις και ότι υπάρχει σοβαρότατο ζήτημα τήρησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Η ελληνική πλευρά σέβεται τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των 8 Τούρκων», θα είναι το βασικό επιχείρημα του Πρωθυπουργού ο οποίος θα αντιπαραθέσει το απαράδεκτο φαινόμενο να κρατούνται στελέχη Ενόπλων Δυνάμεων χωρίς κατηγορίες.

Ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να άνοιξε όλη η βεντάλια της ατζέντας των ελληνοτουρκικών, με τον Πρωθυπουργό να θέτει το θέμα των τουρκικών παραβιάσεων και της προκλητικότητας στο Αιγαίο, την ανάγκη για ακόμη καλύτερη υλοποίηση της κοινής δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, τις περιφερειακές εξελίξεις και την ασφάλεια, το Κυπριακό, για το οποίο είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη προκειμένου να υπάρξει συντονισμός ενόψει της συνάντησης, αλλά και τη θετική ατζέντα των οικονομικών σχέσεων και των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που είχαν συμφωνηθεί μεταξύ των δύο ηγετών στην επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα.

Στον αντίποδα, δεδομένο θεωρείται για την ελληνική διπλωματία, ότι ο «σουλτάνος» θα επιχειρούσε να θέσει το θέμα των δύο στρατιωτικών στη βάση σεναρίων ανταλλαγής με τους 8, παρά το γεγονός ότι κάτι τέτοιο έχει ξεκαθαριστεί από την ελληνική πλευρά πως δεν είναι συζητήσιμο, δεδομένου πως αποτελεί θέμα της ελληνικής Δικαιοσύνης και παράλληλα θα παραβίαζε κάθε έννοια δικαιοκρατίας και διεθνούς δικαίου.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, τόσο στην επαφή που είχε με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, όσο και στην ολομέλεια της Βορειοστλαντικής Συμμαχίας έθεσε με τρόπο ξεκάθαρο το ζήτημα της παράνομης κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από την Άγκυρα στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης, χωρίς καν να τους έχει απαγγελθεί κατηγορητήριο.

Δείτε ακόμη:

Καμμένος: Ο Ερντογάν «θα αναγκαστεί να πει κάτι» για τους Έλληνες στρατιωτικούς

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X