Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Κλιμακώνει τις ενέργειές του για τους λογαριασμούς ρεύματος – Συνάντηση Τσίπρα με Βερβεσό

ΣΥΡΙΖΑ: Κλιμακώνει τις ενέργειές του για τους λογαριασμούς ρεύματος – Συνάντηση Τσίπρα με Βερβεσό
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Κλιμακώνει τις ενέργειές του ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να μην εκτελεστούν οι περίπου 26.000 εντολές για διακοπή παροχής ρεύματος σε καταναλωτές που αδυνατούν να πληρώσουν τους υπερφουσκωμένους λογαριασμούς, αλλά και να υποχρεωθεί η κυβέρνηση να πάρει μέτρα για την εντεινόμενη ακρίβεια.

Στις πρωτοβουλίες που, κατά τις πληροφορίες, σχεδιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, εντάσσεται και η συνάντηση που έχει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας (και πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών), Δημήτρη Βερβεσό.

Συνάντηση με ιδιαίτερη σημασία, καθώς ο κ. Βερβεσός ανακοίνωσε ότι οι δικηγόροι θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη εναντίον της ρήτρας αναπροσαρμογής, εξαιτίας της οποίας εκτινάσσονται τα ποσά στους λογαριασμούς ρεύματος.

Και όχι μόνο αυτό: οι δικηγόροι – κατά τον κ. Βερβεσό – καλούν τους πληττόμενους καταναλωτές να τους εξουσιοδοτήσουν ώστε να εκπροσωπηθούν συντονισμένα στις προσφυγές, χωρίς καμία δική τους οικονομική επιβάρυνση.

Το νομικό επιχείρημα σ’ αυτή τη μάχη, όπως είπε, είναι ότι η ρήτρα εντάχθηκε στους λογαριασμούς μονομερώς (από τους παρόχους) χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση των καταναλωτών.

Δεδομένου ότι σήμερα το απόγευμα θα γίνει ειδική εκδήλωση των δικηγόρων, με θέμα “Ρήτρες αναπροσαρμογής σε συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας: Τα νομικά ζητήματα και η συμβατότητά τους ή μη με τους Γενικούς Ορους Συναλλαγών”, με ομιλητές πανεπιστημιακούς νομικούς, η συνάντηση του κ. Βερβεσού με τον κ. Τσίπρα στέλνει το καθαρό μήνυμα ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στηρίζει την δικαστική πρωτοβουλία.

Ισπανία και Πορτογαλία μείωσαν 50% τις τιμές

Σύμφωνα με συνεργάτες του κ. Τσίπρα, θα ληφθούν κι άλλες πρωτοβουλίες (“δεν αρκούν πλέον μόνο οι δηλώσεις και οι ερωτήσεις στη Βουλή”) με ένα στόχο: να μην κοπεί το ρεύμα σε κανένα σπίτι και σε καμία επιχείρηση.

Οι ίδιοι μιλούν για επικείμενο μεταπασχαλινό μπαράζ διακοπών, καθώς, όπως γνωστοποίησε χθες (μέσω της ΕΡΤ) ο πρόεδρος της Ένωσης Τεχνικών της ΔΕΗ, Κώστας Μανιάτης, “από την 1η Απριλίου έως τις 21 Απριλίου έχουμε πάρει 26.500 περίπου εντολές διακοπής παροχής ρεύματος, έχουμε εκτελέσει 6.000 με 6.500 και συνεχίζουμε να εκτελούμε τις υπόλοιπες”.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα προβάλλει ιδιαίτερα τις χαμηλές τιμές που επικρατούν σε χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία (σ.σ. έως 1,6 ευρώ το λίτρο στη βενζίνη). “Μόνο στην Ελλάδα η διακύμανση στην χονδρική τιμή περνά ολόκληρη, κατά 100%, στη λιανική. Η αμέσως επόμενη χώρα είναι η Αυστρία με ποσοστό 46%”, εξηγούν.

«Οι πολίτες βρίσκονται αντιμέτωποι με λογαριασμούς ρεύματος που ξεπερνούν τους μισθούς τους και ο κ. Μητσοτάκης χαριεντίζεται με τους Γλύξμπουργκ αναζητώντας τεχνογνωσία για νέες μπίζνες στο Τατόι. Αν όντως θέλει τεχνογνωσία, ας δει το παράδειγμα των κυβερνήσεων Πορτογαλίας και Ισπανίας που μείωσαν κατά 50% τα τιμολόγια του ρεύματος”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος, Νάσος Ηλιόπουλος, δίνοντας στίγμα της επίθεσης στην κυβέρνηση.

Ο τομεάρχης Ενέργειας του κόμματος, Σωκράτης Φάμελλος, επανέφερε χθες την πάγια θέση για:

  • Θέσπιση πλαφόν κέρδους στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού,
  • Υποχρεωτικά διμερή συμβόλαια,
  • Αυστηρό έλεγχο και ρύθμιση της αγοράς,
  • Άμεση εφαρμογή του μοντέλου Ισπανίας-Πορτογαλίας,

Όπως είπε, “πρόκειται για ρυθμίσεις που μπορούν να δώσουν άμεσα μείωση των λογαριασμών άνω του 50% σε όλους τους καταναλωτές”.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X