Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Μέσω ποιας οντισιόν προσελήφθη ο Γιατρομανωλάκης;

ΣΥΡΙΖΑ: Μέσω ποιας οντισιόν προσελήφθη ο Γιατρομανωλάκης;
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Γιατρομανωλάκης: «Σε συνομιλία του με σπουδαστές της σχολής του Εθνικού Θεάτρου, που τελεί υπό κατάληψη ως αντίδραση στο ΠΔ85/2022, ο κ. Γιατρομανωλάκης πρότεινε ως λύση την αποδέσμευση του καλλιτεχνικού έργου από τα πτυχία των καλλιτεχνικών σχολών, λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν μας ενδιαφέρει τι πτυχία έχουν, οντισιόν θα κάνουμε και με οντισιόν θα προσλαμβάνονται». Αναρωτιέται κανείς αν πρόκειται περί του ίδιου προσώπου με αυτό που πριν λίγες μόλις μέρες έβγαλε μακροσκελή και εμβριθή ανακοίνωση για το θέμα, όπου μεταξύ άλλων δεσμευόταν και για την αναβάθμιση και τη διαβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών».

Αυτό αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους ο Τομέας Πολιτισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και το Τμήμα Πολιτισμού του κόμματος, προσθέτοντας τρία ερωτήματα αναφορικά με τον κ. Γιατρομανωλάκη:

«Αναρωτιόμαστε επίσης βάσει ποίας αρμοδιότητας ο κ. Γιατρομανωλάκης προαναγγέλλει και υπόσχεται ρυθμίσεις που είναι εντελώς εκτός της νομοθετικής ύλης του υπουργείου του, της οποίας εκφεύγει εξάλλου και το επίμαχο προεδρικό διάταγμα.

Αναρωτιόμαστε, με άλλα λόγια, αν μετά από τριάμισι χρόνια στη θέση του αρμόδιου για τον σύγχρονο πολιτισμό, είτε ως γενικός γραμματέας, είτε ως υφυπουργός, έχει αντιληφθεί τη σημασία του προβλήματος που λέγεται “καλλιτεχνική εκπαίδευση στην Ελλάδα” και τους λόγους που καθιστούν επείγουσα και αναγκαία τη λύση του.

Αναρωτιόμαστε αν αντιλαμβάνεται τη σημασία που έχει για τους καλλιτέχνες η αναγνώριση και η διαβάθμιση πολύχρονων και επίμοχθων σπουδών, η δυνατότητα της ακαδημαϊκής εξέλιξης, οι όροι απασχόλησής τους σε άλλα πεδία πέραν εκείνου της σκηνής, στα οποία η επιλογή τους δεν γίνεται και τύποις βάσει οντισιόν».

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης,  μιλώντας πριν λίγες μέρες στο MEGA τόνισε πως «Το εν λόγω προεδρικό διάταγμα δεν έχει να κάνει με τη διαβάθμιση ή αναβάθμιση τίτλου σπουδών ή όλα αυτά που ακούγονται ότι εξισώνονται οι τίτλοι σπουδών των δραματικών σχολών με το απολυτήριο. Δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση και δεν αφορά αυτό το θέμα. Τι αφορά λοιπόν;».

«Ακαδημαϊκά δεν αλλάζει τίποτα. Μισθολογικά και επαγγελματικά, να θυμίσουμε ότι οι καλλιτέχνες όταν προσλαμβάνονταν στο Δημόσιο, δεν προσλαμβάνονται μέσω ΑΣΕΠ, εξαιρούνται από τον ΑΣΕΠ βάσει νόμου. Πώς και γιατί; Γιατί προφανώς όταν θέλει το Εθνικό Θέατρο να πάρει ηθοποιούς κάνει οντισιόν δεν βγάζει διαγωνισμό ΑΣΕΠ. Ή μια ορχήστρα θα βάλει μουσικούς να παίξουν και θα επιλέξει τον μουσικό που επιθυμεί. Δεύτερον εξαιρούνται όχι μόνο προς την πρόσληψη αλλά και μισθολογικά. Ο νόμος εξαιρεί κάποιες κατηγορίες επαγγελματιών από το ενιαίο μισθολόγιο», είπε ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης.

Διευκρινήσεις Γιατρομανωλάκη

Για το τι περιλαμβάνει το προεδρικό διάταγμα και τη σύγχυση που έχει προκύψει ο κ. Γιατρομανωλάκης διευκρίνισε πως, «Η συγκέντρωση των καλλιτεχνών είχε να κάνει με ένα ευρύτερο θέμα το οποίο είναι άλυτο εδώ και 10ετίες. Η σύσκεψη που κάναμε αφορούσε στην ανωτατοποίηση ενδεχομένως και η αναβάθμιση των σπουδών στην καλλιτεχνική εκπαίδευση, δηλαδή για το εάν θα έχουμε σχολές πανεπιστημιακού επιπέδου στη χώρα μας σε αυτές τις τέχνες και εκεί είπαμε ότι ανοίγουμε την συζήτηση, η οποία ήταν μπλοκαρισμένη κι θα φτιαχτούν μικτές επιτροπές και από το υπουργείο Πολιτισμού και από το Παιδείας. Και το άλλο που κάναμε σχετικά με τα μισθολογικά των καλλιτεχνών είναι τα εξής. Όπως είπαμε προηγουμένως, τα μισθολογικά δεν επηρεάζονται και δεν εντάσσονται στο νέο μισθολόγιο. Αυτό λοιπόν το επεκτείνουμε σε όλο το Δημόσιο. Έχει σημασία γιατί καλλιτέχνες προσλαμβάνει και ένας δήμος. Το προεδρικό διάταγμα εξαιρεί τις προσλήψεις του υπουργείου Παιδείας. Άρα ούτε αυτές αγγίζονται από το Π/Δ».

«Είδαμε ότι κάποια θέατρα έκαναν κάποιες περίεργες «πατέντες» αναφορικά με τις προσλήψεις, που δεν ήταν σωστής μεθοδολογίας. Οπότε για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία, είπαμε να επεκτείνουμε αυτή την μισθολογική εξαίρεση και στους ΟΤΑ στο ευρύτερο Δημόσιο για να είναι όλοι ασφαλείς», τόνισε κλείνοντας ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης.

 

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ καταλήγει:

«Δεν αναρωτιόμαστε καθόλου, και προφανώς δεν μας εκπλήσσει, η περιφρόνηση και η απαξίωση που αποπνέει η φράση του κ. Γιατρομανωλάκη την οποία μάλιστα απευθύνει σε φοιτητές σχολής που εποπτεύει το υπουργείο του και δη της σχολής του Εθνικού Θεάτρου. Αυτή την περιφρόνηση την επιδεικνύει διαρκώς και από το καλοκαίρι του 2019, έργω και λόγω, τόσο το υπουργείο του οποίου προΐσταται, όσο και η κυβέρνηση της οποίας μετέχει.

Είμαστε, τέλος, σχεδόν αναγκασμένοι να αναρωτηθούμε, αν με τέτοια ευκολία απαξιώνει τις σπουδές και τα πτυχία, μέσω ποιας οντισιόν προσελήφθη ο κ. Γιατρομανωλάκης. ​»

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X