Πολιτική

Τα “γλυκά” τα “λουλούδια” και τα λαδώματα δικαστών-Οργιο διαφθοράς

Τα “γλυκά” τα “λουλούδια”  και τα λαδώματα δικαστών-Οργιο διαφθοράς
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Τα παραδικαστικά κυκλώματα είναι πλέον παράδοση στη χώρα μας. Επίορκοι δικαστές, δικηγόροι και άλλα φυντάνια, συνήθως του υποκόσμου, μαζί και με κρατούμενους στις φυλακές για σκληρά εγκλήματα, συνθέτουν εγκληματικές οργανώσεις, ο οποίες οργιάζουν, αλλά δεν τιμωρούνται παρότι υπάρχουν στοιχεία.

Πρόκειται για διαφθορά που ροκανίζει κυριολεκτικά τα θεμέλια της κοινωνίας και της δημοκρατίας. Για διαφθορά που ο λαός παρακολουθεί άφωνος όταν μαθαίνει ψήγματα από την πλούσια δράση των εγκληματικών κυκλωμάτων. Την ίδια ώρα κυβερνήσεις, Βουλή και δικαστική εξουσία παρότι γνωρίζουν παρακολουθούν χωρίς να επεμβαίνουν, όπως είναι καθήκον τους.

Απόδειξη της αποκρουστικής και επικίνδυνης αδιαφορίας των τριών εξουσιών το ρεπορτάζ που ακολουθεί και το οποίο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Documento.

“Τι έγινε όµως όλο αυτό το υλικό της ΕΥΠ που αποδεικνύει τη διαφθορά σε όλα τα επίπεδα της εξουσίας; Φαίνεται ότι το υλικό αυτό παραδόθηκε αρχικώς στη ∆ικαιοσύνη. Η τύχη του όµως και κυρίως η διαδροµή που ακολουθήθηκε στην έρευνα από τους εισαγγελείς αγνοούνται. ∆ηλαδή κανένας δεν ήταν σε θέση να µας πει αν έγιναν έρευνα και έφοδος στα σπίτια των στελεχών της ∆ικαιοσύνης που τόσο απροκάλυπτα δήλωναν ότι χρηµατίζονταν. ∆εν γνωρίζουµε αν οι περιπτώσεις απαλλαγής που περιγράφονται στις συνοµιλίες ελέγχθηκαν σε σχέση µε το αν πραγµατικά τις χειρίζονταν οι συγκεκριµένοι δικαστές. ∆εν υπάρχει καµιά ορατή ανακριτική πράξη για τους πιθανώς επίορκους δικαστές και αξιωµατικούς της αστυνοµίας.

Η αδυναµία να δοθούν απαντήσεις δεν σχετίζεται µε ελλιπή δηµοσιογραφική έρευνα, αλλά µε το οµιχλώδες τοπίο που επικρατεί ως «προστασία της ∆ικαιοσύνης» εκεί όπου έπρεπε να υπάρχει πλήρης διαφάνεια. Ενώ η φηµολογία στον Αρειο Πάγο είναι έντονη για όσα έχουν συµβεί µε τους συναδέλφους τους, επισήµως υπάρχουν κενό και σκοτάδι. Ακόµη και η ίδια η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξ. ∆ηµητρίου δεν µπόρεσε να δώσει πληροφορίες στην προανακριτική επιτροπή για το πού οδηγήθηκε αυτή η υπόθεση. Είναι ξεκάθαρο ότι αν δεν υπήρξε πραγµατική έρευνα, οι καταγεγραµµένες συνοµιλίες µπορούν κάλλιστα να θεωρηθούν µη επαρκές στοιχείο και οι πλέον σοβαρές υποθέσεις διαφθοράς να αρχειοθετηθούν.

Φαίνεται ακόµη ότι το υλικό της ΕΥΠ επιβεβαιώνει όσα είπε τον περασµένο Φεβρουάριο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για τους «αρµούς της εξουσίας» που µπορούν να ακυρώνουν κάθε προσπάθεια εκδηµοκρατισµού και κάθαρσης.

Σύµφωνα µε πληροφορίες, το υλικό της ΕΥΠ είναι σε γνώση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος όχι µόνο δεν προχωρά στην κάθαρση του κόµµατός του από τους επίορκους πρώην υπουργούς και στελέχη (ούτε καν εκείνου που «ψώνιζε» ανήλικα κορίτσια), αλλά φαίνεται πως χρησιµοποίησε τους αρµούς της εξουσίας, φτάνοντας στο σηµείο να κατηγορεί την κυβέρνηση Τσίπρα ότι αποµακρύνει τους άξιους αξιωµατικούς από την ΕΛΑΣ.

Η Δημητρίου, τα «γλυκά» και η αδιαφορία Αγγελή για το παραδικαστικό

Στο παραδικαστικό κύκλωμα είχε αναφερθεί και η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου κατά την κατάθεσή της στην προανακριτική επιτροπή. Η Ξ. Δημητρίου επέρριψε ευθύνες για πλημμελή διερεύνηση της υπόθεσης στον βασικό μάρτυρα της «σκευωρίας Novartis», πρώην προϊστάμενο της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς και αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Ξ. Δημητρίου φέρεται να είχε πολύ καλή εικόνα για το υλικό της δικογραφίας, καθώς αναφέρθηκε σε «γλυκά» και «λουλούδια» αναφορικά με τις παράνομες αμοιβές υψηλά ιστάμενων εισαγγελικών λειτουργών. «Εμένα με έτρωγε αυτό το πράγμα. Αυτή η υπόθεση με έτρωγε. Ο κ. Αγγελής δεν ενδιαφέρθηκε για αυτήν. Υπήρχε η άλλη υπόθεση του κ. Φλώρου, που επίσης ο κ. Φλώρος δεν έφυγε χάρη στην ομιλούσα» φέρεται να υποστήριξε η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Ακολουθεί ο διάλογος όπως τον αφηγήθηκαν πηγές του Documento:

ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: […] Πρέπει να πω, όμως, ότι ο κ. Αγγελής είχε μια εμμονή με τη Novartis. Ολο του το είναι γύριζε γύρω από εκεί· «να ψάξω», «να κάνω», «να φτιάξω», ένα πράγμα, ας πούμε, που το έβλεπα και ήταν υπερβολικό. Κάνω εποπτεία, κάνω συντονισμό όταν με χρειάζονται, αλλά και προς όλες τις κατευθύνσεις. Δεν ήταν μόνο η δικογραφία της Novartis εκεί. Υπήρχε, σας λέω, το παραδικαστικό, που δεν ξέρω τι έχει γίνει. Το παραδικαστικό ήταν πάρα πολύ σοβαρό. Πίεζα εγώ και για το παραδικαστικό, πίεζα την κ. Τουλουπάκη. Γύρω στον Σεπτέμβρη έγιναν μερικές κατ’ οίκον έρευνες για το παραδικαστικό από τη δική μου την πίεση, γιατί δεν μπορούσε να υπάρχει ένα υλικό που να μιλάει για παραδικαστικό…

ΠΛΕΥΡΗΣ: Που να μην ελέγχεται.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: και στο παραδικαστικό αυτό να είναι όχι πρώην δικαστικοί λειτουργοί, αλλά που υπηρετούσαν δικαστικοί λειτουργοί εκείνη τη στιγμή και στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και στον Αρειο Πάγο. Δεν μου πήγαινε στο μυαλό μου ότι αυτό το πράγμα δεν πρέπει να ξεκαθαριστεί. Και του το είπα. Του λέω: «Ενα από τα στοιχεία είναι αυτό. Ή πρέπει οι άνθρωποι αυτοί να βγουν καθαροί γιατί είναι καθαροί ή αν δεν είναι καθαροί, αλίμονό μας, αν αυτοί οι άνθρωποι…

ΠΛΕΥΡΗΣ: Και λογικό, γιατί δίκαζαν ακόμα.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: …βρίσκονται στο παραδικαστικό, παίρνουν διάφορες αμοιβές, όπως έλεγαν τα καταγγελλόμενα, που ονομάζονταν «γλυκά» ή δεν ξέρω τι άλλο, «λουλούδια» κ.λπ. Οχι, ήταν πολύ σοβαρό.

ΠΛΕΥΡΗΣ: Ηταν πολύ σοβαρό και είναι.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Υπήρχαν δύο δημοσιεύματα του δημοσιογράφου του κ. Λαμπρόπουλου. Δύο δημοσιεύματα. Εμένα με έτρωγε αυτό το πράγμα. Αυτή η υπόθεση με έτρωγε. Ο κ. Αγγελής δεν ενδιαφέρθηκε για αυτήν. Υπήρχε η άλλη υπόθεση του κ. Φλώρου, που επίσης ο κ. Φλώρος δεν έφυγε χάρη στην ομιλούσα.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X