Αναλύσεις

Τι σημαίνουν οι “βόμβες” Καμμένου και Σαρίδη

Τι σημαίνουν οι “βόμβες” Καμμένου και Σαρίδη
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Δύο “βόμβες” από τον Πάνο Καμμένο και τον Γιάννη Σαρίδη έσκασαν σήμερα Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου στο πολιτικό σκηνικό. Οφείλουμε να τις αποκωδικοποιήσουμε για να δούμε τις συνέπειες και που βαδίζουμε, καθώς και αν έρχονται ανατροπές ή όχι.

Η πρώτη είναι η δήλωση του Πάνου Καμμένου ότι θα παραιτηθεί από υπουργός Εθνικής Αμυνας αν και όταν ψηφιστεί η Συνταγματική μεταρρύθμιση από τη Βουλή της ΠΓΔΜ.  Η δεύτερη είναι η δήλωση του βουλευτή της Ενωσης Κεντρώων Γιάννη Σαρίδη ότι θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό. Στο σημείο αυτό αξίζει να υπενθυμίσουμε πως όταν τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε παραιτηθεί από γενικός γραμματέας της Ενωσης Κεντρώων είχαν κυκλοφορήσει φήμες πως θα προσχωρούσε στο ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό βεβαίως δεν έγινε αλλά, τώρα με τη δήλωσή του για τον προϋπολογισμό ενισχύει την περιρρέουσα ατμόσφαιρα.

Τα δύο γεγονότα είναι ικανά να προκαλέσουν ανατροπές, όπως η πτώση της κυβέρνησης, η διενέργεια εκλογών νωρίτερα, η μη ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή και ο αποχαρακτηρισμός της Ενωσης Κεντρώων από κοινοβουλευτική ομάδα που θα της στερήσει πολλά δικαιώματα στη Βουλή.

Ας τα πάρουμε ένα-ένα. Μπορεί να πέσει η κυβέρνηση και να διενεργηθούν πρόωρες εκλογές; Αν ο Πάνος Καμμένος απλώς παραιτηθεί, αλλά συνεχίσει να μην ψηφίζει πρόταση μομφής από τη ΝΔ, δεν πρόκειται να πέσει η κυβέρνηση. Οπότε οι εκλογές θα γίνουν όταν το κρίνει ο πρωθυπουργός.

Αν οι ΑΝΕΛ δεν ψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών τί θα γίνει; Δύο τινά. Αν θα την καταψηφίσουν η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει 151 βουλευτές. Αν θα απόσχουν οι ΑΝΕΛ από τη Βουλή, τότε η συμφωνία θα περάσει.

Ομως ακόμα και στην περίπτωση που την καταψηφίσουν ο Πάνος Καμμένος και οι ΑΝΕΛ η κυβέρνηση φαίνεται πως διαθέτει την πλειοψηφία. Βλέπετε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο βουλευτές έχουν εκδηλωθεί υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών (Παπακώστα, Παπαχριστόπουλος, Κουντουρά, Δανέλλης, Θεοχάρης, Σαρίδη (μετά τη σημερινή στάση του στον προϋπολογισμό) και κατά πάσα πιθανότητα Μαυρωτάς και Θεοδωράκης). Δεν αποκλείεται οι δύο τελευταίοι υπό το βάρος των πιέσεων της ΝΔ να αλλάξουν στάση. Ομως, πάλι η αναγκαία πλειοψηφία υπάρχει.

Αν η ΝΔ καταθέσει πρόταση μομφής τον επόμενο Φεβρουάριο τι θα συμβεί; Προς το παρόν δε φαίνεται να έχει καμία τύχη, αφού οι ΑΝΕΛ και ο Πάνος Καμμένος έχουν επανειλημμένα δεσμευτεί ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσουν πρόταση μομφής της ΝΔ. Αν παραμείνουν σταθεροί στη θέση τους η πρωτοβουλία της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα αποτύχει.

Οσον αφορά στην τύχη της Ενωσης Κεντρώων ως κοινοβουλευτικής ομάδας, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει πρόβλημα. Βλέπετε πως ούτε ο Βασίλης Λεβέντης πρόκειται να διαγράψει τον βουλευτή του, ούτε ο Γιάννης Σαρίδης σχεδιάζει να ανεξαρτητοποιηθεί, τουλάχιστον προς το παρόν.

Συμπέρασμα οι σημερινές δηλώσεις και πράξεις εμπεριέχουν το σπέρμα των ανατροπών. Αλλά αν δεν μεσολαβήσουν άλλα γεγονότα ικανά να πυροδοτήσουν εξελίξεις δεν πρόκειται να υπάρξει καμία βόμβα στο πολιτικό σκηνικό.

Ο Γιάννης Σαρίδης με παρέμβασή του στην εκπομπή του Αιμίλιου Λιάτσου στο Kontra News διευκρίνισε ότι δεν θα ψηφίσει ποτέ τη συμφωνία των Πρεσπών.

Θανάσης Λυρτσογιάννης

 

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X