Πολιτική

Τσαβούσολου: «Ρουτίνα» οι παραβιάσεις στο Αιγαίο

Τσαβούσολου: «Ρουτίνα» οι παραβιάσεις στο Αιγαίο
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε στις δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι οι παραβιάσεις και οι παρενοχλήσεις στο Αιγαίο αποτελούν «ρουτίνα», τονίζοντας ότι παραμένουν παράνομες, σε πλήρη αντίθεση με το Διεθνές Δίκαιο.

Αιχμηρή απάντηση στις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι οι παραβιάσεις και οι προκλήσεις στο Αιγαίο αποτελούν «ρουτίνα», έδωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Οι προκλητικές παραβιάσεις της κυριαρχίας μας στον αέρα ή τη θάλασσα δεν νομιμοποιούνται επειδή επαναλαμβάνονται ή επενδύονται τον χαρακτηρισμό “ρουτίνας”. Παραμένουν παράνομες, σε πλήρη αντίθεση με το διεθνές δίκαιο και τις ανειλημμένες υποχρεώσεις μιας χώρας που δηλώνει ότι θέλει να γίνει μέλος της ΕΕ και υπονομεύουν την ειρήνη και ασφάλεια της περιοχής», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απάντηση του ΥΠΕΞ.

Τσαβούσογλου: «Πρακτική ρουτίνας η παρενόχληση του ελικοπτέρου του Έλληνα υπουργού Άμυνας»

Νωρίτερα απαντώντας σε ερώτηση ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε πει: «Γνωρίζετε ότι στο Αιγαίο υπάρχουν ανεπίλυτα προβλήματα με την Ελλάδα. Υπάρχει η υφαλοκρηπίδα, ο έλεγχος του FIR και των πτήσεων πολιτικής αεροπορίας. Από την άλλη υπάρχουν νησίδες που η κυριαρχία τους δεν είναι σαφής. Θυμάστε την κρίση των Ιμίων. Φέτος δεν υπήρξε αλλά κάθε χρόνο προκαλείται ένταση, επομένως μπορούμε να πούμε ότι βασικά αποτελεί ρουτίνα».

Αναφερόμενος στην απάντηση του τουρκικού ΥΠΕΞ προς την Ελλάδα στο θέμα της παρενόχλησης του ελικοπτέρου του υπουργού Εθνικής Αμύνης Νίκου Παναγιωτόπουλου, ο κύριος Τσαβούσογλου ανέφερε ότι υποστήριξαν «πως πρόκειται για μια πρακτική ρουτίνας των τουρκικών ενόπλων δυνάμεών μας και του υπουργείου Άμυνάς μας».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ισχυρίστηκε πως «για να μειωθούν αυτού του είδους οι εντάσεις έχει ξεκινήσει ένας διάλογος μεταξύ του στρατού μας και της Ελλάδας για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

«Ο στρατός μας και το υπουργείο μας είναι ειλικρινείς για τη συνέχιση αυτού του διαλόγου. Τελευταία στην συνομιλία που είχε ο υπουργός Άμυνάς μας με τον ομόλογό του πρότεινε τη συνέχισή του και επομένως αυτού του είδους τις εντάσεις μπορούμε να τις ξεπεράσουμε μόνο με διάλογο και με μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης», προσέθεσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

Δείτε ακόμη:

ΣΥΡΙΖΑ: Οι κύκλοι του Σταϊκούρα διαψεύδουν και τον Μητσοτάκη;

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X